Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε,  στην πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου Ερμούπολης, ο προέλεγχος του Ισολογισμού  και των καταστάσεων  γενικής εκμετάλλευσης αποτελεσμάτων χρήσης Οικονομικού Έτους 2016, καθώς και των οικονομικών  καταστάσεων  και του απολογισμού  Οικονομικού Έτους 2016 του Δήμου, δεδομένου ότι ο Σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Φωτεινιάς δεν πείστηκε ότι όλα βαίνουν καλώς.

Περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί:

«Θεωρώ, απ’ ότι βλέπω, ότι έχουν μπει κάποια υπερτιμημένα έσοδα και ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει εντός 15 ημερών να κάνει αναμόρφωση, δίνοντας το πραγματικό ύψος των παραπάνω εσόδων, καθώς διαφορετικά θα είναι ελλειμματικός ο προϋπολογισμός» τόνισε ο κ. Φωτεινιάς, απευθυνόμενος στο Σώμα, προσθέτοντας: «Φαίνεται ξεκάθαρα εδώ ότι αναπροσαρμόζουμε κάποιους κωδικούς στον προϋπολογισμό αλλά δεν έχουμε κάνει αντίστοιχη τροποποίηση στο Τεχνικό Πρόγραμμα, οπότε φαίνεται ότι υπάρχει ασυνεννοησία μεταξύ της Οικονομικής Υπηρεσίας και της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου.  Θεωρώ επίσης, έτσι όπως φαίνεται , ότι το 2016 είχαμε πρόβλημα στο αποθεματικό και γι’ αυτό το λόγο είχαμε ζητήσει έκτακτη επιχορήγηση 220.000 ευρώ για να καλύψουμε κάποιες δαπάνες. Είχαμε επισημάνει από τότε  ότι το Αποθεματικό έχει εξαντληθεί με αποτέλεσμα ο Δήμος να έχει κηρύξει μερική στάση πληρωμών, όπως έγινε και έγινε καθώς κατά το 2016 ο Δήμος έλαβε έκτακτη επιχορήγηση για να σουλουπώσει τα οικονομικά του.

Κι επιπλέον φαίνεται ότι χρωστάμε στους προμηθευτές, περίπου  ένα εκατομμύριο ευρώ με ανοδική τάση, κάτι που φαίνεται ότι μεταφέρετε και στις επόμενες χρονιές.

Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την τις αύξηση των δημοτικών τελών, την κακή αποκομιδή της καθαριότητας και της ανακύκλωσης, και βύθισαν κυριολεκτικά την πόλη στο σκοτάδι».

Παράλληλα, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Επιτροπής, αντιδήμαρχο Οικονομικών Αλέξη Αθανασίου, τόνισε ότι η Οικονομική Υπηρεσία στα έγγραφα που του  απέστειλε δεν περιελάμβανε τον Ταμειακό Απολογισμό του έτους, εκφράζοντας την καχυποψία του ότι ενδεχόμενα κάτι δεν πάει καλά.

Απαντώντας ο κ. Αθανασίου τόνισε ότι το πρόγραμμα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές  των 220.000 ευρώ ήταν επίτευγμα του προκατόχου του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ήταν ένα πρόγραμμα που μακάρι να είχαμε κι άλλα χρήματα να βάλουμε, γιατί τα πλήρωνε του Υπουργείο Εσωτερικών. Δηλαδή, μην το θεωρείτε μεμπτό αυτό, επειδή λεγόταν πρόγραμμα ληξιπρόθεσμων οφειλών… Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι, διαχρονικά τα χρέη παρελθόντων  οικονομικών ετών ήτανε στο  ένα εκατομμύριο ευρώ. Την περσινή χρονιά 850.000, και φέτος ήταν 1.200.000 ευρώ, έτσι όπως εξηγήσαμε τους λόγους».

Επιπλέον διευκρινήσεις στον κ. Φωτεινιά έδωσαν τα στελέχη της Οικονομικής Υπηρεσίας κ.κ. Τιμωνίδης  και Ζαρίκου, γεγονός  ωστόσο που  δεν κατέστη αρκετό να τον αποτρέψει από την μειοψηφία του στην απόφαση.