Σε μια συνοπτική αποτύπωση της κατάστασης στην οικονομική αγορά της Σύρου και πώς αυτή κινήθηκε κατά τις εορταστικές ημέρες προχώρησε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου Βαγγέλης Αλεξανδρίδης, αποκαλύπτοντας τις αρνητικές παραμέτρους της υποτονικής κίνησης και αναλύοντας γιατί δεν έχει «πέσει ακόμη στην αγορά» το χρήμα από την αποπληρωμή μεγάλου μέρους των δεδουλευμένων των εργαζομένων του Νεωρίου.

Μείωση 10% από πέρσι 

Κατά κοινή ομολογία, τα πράγματα ήταν λίγο πεσμένα σε σχέση με την περσινή χρονιά. Και την περίοδο των Χριστουγέννων και αυτή της Πρωτοχρονιάς η αγορά κινήθηκε λίγο χειρότερα από πέρσι, καταγράφοντας μια μείωση της τάξης του 10%.

Δεν ήταν λοιπόν μια από τις καλές χρονιές, μάλιστα θα την χαρακτήριζα ως υποτονική χρονιά για την οικονομία του νησιού.

«Αγκάθια» τα πολυκαταστήματα και το διαδικτυακό εμπόριο

Σε αυτό βέβαια έχει παίξει μεγάλο ρόλο η έλευση των πολυκαταστημάτων που έχουν έρθει στη Σύρο και που μαζεύουνε το χρήμα, το οποίο δεν μένει στη Σύρο και φεύγει από εδώ.

Τα 3 – 4 πολυκαταστήματα που υπάρχουνε στο Κέντρο έχουν μπει δυνατά στην οικονομία του νησιού και έχουν περιορίσει πάρα πολύ την κινητικότητα στα μικρότερα μαγαζιά τροφίμων και καταλαβαίνετε ότι ο κόσμος επειδή σαφέστατα είναι ζορισμένος κοιτάζει το συμφέρον του. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, θα υπάρξουνε διάφορα προβλήματα καθώς ένας καταστηματάρχης που απασχολεί 3-4 υπαλλήλους θα τους μειώσει, η ποικιλία θα περιοριστεί και όλα αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας το προσεχές διάστημα.

Παράλληλα, ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα αποτελεί πλέον και το διαδικτυακό εμπόριο καθώς οι πωλήσεις αγαθών μέσω του διαδικτύου παρουσιάζουν μεγάλη έξαρση στη Σύρο. Κοιτάζουνε να πάρουνε μια  τηλεόραση που μπορεί να είναι 50-70 ευρώ ακριβότερη από εδώ, και τελικά ενδίδουν και την αγοράζουν από το ίντερνετ.

Πολλαπλές οι αρνητικές συνέπειες

Εδώ, θα πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι μεσοπρόθεσμα θα υπάρξει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα ως προς την ποικιλία των προϊόντων του νησιού αλλά και ως προς τον ανταγωνισμό. Νομίζω ότι οι επαγγελματίες θα είναι λίγο φειδωλοί ώστε να στοκάρουν εμπόρευμα για να έχουνε ποικιλία και διάφορα πράγματα διαθέσιμα κι έτσι δεν θα μπορούν να κοντράρουν τα πολυκαταστήματα και τις αποθήκες του διαδικτυακού εμπορίου.

Ο κόσμος πρέπει να κοιτάξει και τη στήριξη της τοπικής αγοράς διότι όλα σχεδόν τα καταστήματα προσφέρουν εργασία σε 2 -3 υπαλλήλους, οι οποίοι ανακυκλώνουνε το χρήμα στη Σύρο κι έτσι δημιουργείται μια οικονομική κινητικότητα. Αν συρρικνωθεί το εμπόριο στη Σύρο, με τα πολυκαταστήματα από τη μια και με το διαδικτυακό εμπόριο από την άλλη, σίγουρα θα αυξηθεί η ανεργία και θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα.

Μεγαλύτερες οι «πληγές» στα καταστήματα ένδυσης – υπόδυσης

Βέβαια, πρέπει επίσης να σημειώσουμε και τον καταλυτικό ρόλο των καιρικών συνθηκών καθώς το προηγούμενο Φθινόπωρο που μας πέρασε η Σύρος είχε γενικά πολύ καλό καιρό, με αποτέλεσμα τα καταστήματα ειδών ένδυσης και υπόδησης να μην έχουν δουλειά καθώς ο κόσμος φορούσε ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά ρούχα. Ο χειμώνας μπήκε πριν από περίπου 20 μέρες, οπότε όλα αυτά τα καταστήματα περάσανε ένα τρίμηνο πολύ πεσμένο έναντι του περσινού.

Ωστόσο, ο κόσμος γνωρίζει ότι περίπου από το πρώτο δεκαήμερο του Γενάρη ξεκινάνε οι εκπτώσεις μέχρι τα τέλη Φλεβάρη, περιμένοντας να δει καλύτερες τιμές στην αγορά.

Τα μαγαζιά, από την άλλη, είναι ήδη «φορτωμένα» και θα χρειαστεί να κάνουν περαιτέρω εκπτώσεις για να καλύψουνε τις ανάγκες τους.

Όλα αυτά συν την αναμονή των εκπτώσεων, με κάνουν να είμαι αισιόδοξος και να πιστεύω ότι ο κόσμος θα κινηθεί στην αγορά μετά τις 20-30 Γενάρη, αφού πρώτα καταγράψει τις πραγματικές εκπτώσεις που είναι διαθέσιμες στα καταστήματα.

«Δεν έπεσε ζεστό χρήμα στην αγορά από την αποπληρωμή των δεδουλευμένων στο Νεώριο»

Η επίσημη μετάβαση της ιδιοκτησίας του Νεωρίου στην εταιρεία ONEX του Πάνου Ξενοκώστα και η αποπληρωμή μεγάλου μέρους των δεδουλευμένων των εργαζομένων στο ναυπηγείο πριν λίγο καιρό, είχε αυξήσει τις προσδοκίες του εμπορικού κόσμου ότι θα υπάρξει μια κατακόρυφη άνοδος της οικονομικής κίνησης στη Σύρο και κατ’ επέκταση στον τζίρο των καταστηματαρχών, καθώς αναμένονταν να πέσει «φρέσκο χρήμα» στην αγορά του νησιού.

Ασφαλώς, μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει «αποτυπωθεί» στην αγορά της Σύρου, γεγονός το οποίο προσπάθησε να εξηγήσει ο κ. Αλεξανδρίδης.

«Έχετε απόλυτο δίκιο σε αυτό και το θέμα αυτό μας έχει απασχολήσει σε πολλές συζητήσεις που έχουμε κάνει με τους επαγγελματίες του νησιού. Στο νησί «έπεσαν» πάνω από 7 εκατομμύρια ευρώ. Μιλάμε, δηλαδή, για πολύ χρήμα για τα δεδομένα του νησιού και μάλιστα σε πολύ καλή περίοδο για την αγορά.

Παράλληλα, το ναυπηγείο δίνει εργασία σε περίπου 300 άτομα, τα οποία πληρώνονται συστηματικά, καθιστώντας ξανά το Νεώριο ως τον μεγαλύτερο οικονομικό πνεύμονα του νησιού.

Το χρήμα, ωστόσο, των δεδουλευμένων των εργαζομένων δεν έπεσε στη Σύρο γιατί οι περισσότεροι από αυτούς ήταν ήδη και σε πολύ μεγάλο βαθμό χρεωμένοι από την παρατεταμένη κατάσταση που υπήρχε.

Έτσι, πιστεύω ότι, όσα χρήματα έχουν περισσέψει από τα χρέη, τα έχουν βάλει στην άκρη για μια δύσκολη στιγμή, μέχρις ότου ομαλοποιηθεί πλήρως η κατάσταση στη λειτουργία του ναυπηγείου. Δηλαδή, όταν το ναυπηγείο συνεχίσει με τους ίδιους αυξητικούς ρυθμούς και δώσει δουλειά σε 500-600 εργαζόμενους, οι οποίοι θα πληρώνονται κανονικά, τότε  ενδεχομένως να «πειράξουνε από τα έτοιμα χρήματα» και έτσι να τονωθεί η αγορά. Τώρα, πιστεύω ότι αυτά τα χρήματα είναι «παγωμένα» στις τράπεζες και στα σπίτια των εργαζομένων, είναι δηλαδή σε κατάσταση αναμονής.

Μόνο αν το ναυπηγείο πάρει ξανά τα πάνω του, θα δούμε να κινείται αυτό το χρήμα στην αγορά και να δημιουργείται ξανά ένα κύκλος οικονομικών εργασιών. Στην μεγάλη του όμως πλειοψηφία νομίζω ότι το χρήμα αυτό είναι «παρκαρισμένο» και σε κατάσταση αναμονής», κατέληξε ο κ. Αλεξανδρίδης.