Ικανοποιημένος σε γενικές γραμμές από την κινητικότητα της συριανής αγοράς κατά τη διάρκεια της black Friday  εμφανίστηκε με δηλώσεις στο «Λ» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βαγγέλης Αλεξανδρίδης, σημειώνοντας ότι μεγαλύτερη ήταν στον κλάδο της ένδυσης και της υπόδησης.

«Ο κόσμος βέβαια περίμενε μεγαλύτερες εκπτώσεις από αυτές που ίσχυσαν. Όμως πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτές ήταν πραγματικές και, λόγω του ότι είναι αρχή του Χειμώνα, τα καταστήματα έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν», τόνισε, προσθέτοντας: «Είναι μέρες εκπτώσεων αυτές που σηματοδοτούν τη χριστουγεννιάτικη εορταστική κίνηση. Με το νέο έτος θα υπάρξουν κι άλλες εκπτώσεις, οπότε οι επαγγελματίες έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν για τη συγκριμένη μέρα».

Στο ερώτημα τι θα πρέπει να προσέχει ο πελάτης κατά τη διάρκεια της εκπτωτικής περιόδου, ο κ. Αλεξανδρίδης τόνισε: «Κατ’ αρχήν να μπαίνει σε καταστήματα  επώνυμα. Κατόπιν να βλέπει την ποιότητα και τις προηγούμενες τιμές, προ της έκπτωσης. Οι επαγγελματίες είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε και τις δύο τιμές αναγραφόμενες. Ο συριανός πρέπει να εμπιστεύεται τα μαγαζιά που ξέρει εδώ και δεκαετίες», προτρέποντας τους συμπολίτες μας να στηρίζουν την τοπική αγορά, δεδομένου ότι αυτή είναι ανταποδοτική: «Όλοι  οι επιχειρηματίες απασχολούμε 2-3 υπαλλήλους και το όποιο κέρδος παραμένει στο νησί. Με τα πολυκαταστήματα και τα εισερχόμενα καταστήματα ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Μπορεί να πάρουν 10-15 υπαλλήλους, αυτό είναι το μόνο κέρδος μας, κι απ’ την άλλη τα ντόπια καταστήματα   – λόγω του ότι δεν αντέχουν – κλείνουν, ή μένουν μόνοι τους οι επαγγελματίες. Από αυτή την πλευρά έχουμε χασούρα. Το χρήμα φεύγει από το νησί, δεν επενδύεται τίποτα, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυτό που βλέπετε τώρα στην αρχή του Χειμώνα. Ένα μαράζωμα της αγοράς. Δυστυχώς , τα πολυκαταστήματα  μπορεί να έχουν λίγο καλύτερες τιμές γιατί λόγω μεγάλου όγκου προμήθειας εμπορευμάτων αγοράζουν σε καλύτερες τιμές, οπότε και έχουν τη δυνατότητα να πουλήσουν σε χαμηλότερες τιμές.  Όταν αγοράζεις ακριβά, δεν μπορείς να πουλάς φθηνά. Αυτό εξυπακούεται στο εμπόριο.

Απ’ την άλλη πλευρά, όμως, ο κύκλος εργασιών μειώνεται συνέχεια, με αποτέλεσμα η αναδουλειά και η ανεργία να αυξάνεται. Κι αυτό ο κόσμος θα πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη του, στηρίζοντας την τοπική αγορά ενόψει των Χριστουγέννων».