Μια ιδιαιτέρα εποικοδομητική  συζήτηση έλαβε χώρα κατά την διάρκεια της πρόσφατης Συνεδρίασης της τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου  Ερμούπολης , καθώς μέλη της έθεσαν καίριους προβληματισμούς θέτοντας  τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων, αναφορικά με την ανάπτυξη του τουρισμού στη Σύρο.

Είναι γεγονός ότι η Σύρος υστερεί σημαντικά σε σχέση με άλλους προορισμούς των Κυκλάδων  και ένας εξ αυτών είναι η έλλειψη ενός συντονιστή που θα δώσει ώθηση στο τουριστικό προϊόν του νησιού.

Όπως τόνισε λοιπόν ο πρόεδρος της Επιτροπής Δομένικος Σαγκινέτος, μέχρι τέλος Απριλίου ευελπιστούν ότι θα έχει υπογραφεί η σύμβαση με την εταιρεία που θα αναλάβει το Τουριστικό Μάνατζμεντ της Σύρου , με τον πρόεδρο  του Συλλόγου καταστημάτων Εστίασης «Τερψιχόρη» Δημήτρη Αρβανίτη να του υποβάλλει το ερώτημα κατά πόσο έχουν εκ του νόμου το δικαίωμα να  προχωρήσουν τώρα σε μια τέτοια κίνηση ένεκα  της επικείμενης Εκλογικής Αναμέτρησης.

Αν και ο κ. Σαγκινέτος τον διαβεβαίωσε ότι μέχρι τέλη Απριλίου έχουν αυτό το δικαίωμα, και παρά το γεγονός ότι  η πρόταση για την πρόσληψή  έχει ψηφιστεί και από μέλη της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου, ήδη υπάρχουν διαμαρτυρίες.  Η κυριολεκτικά στο παρά πέντε απόφαση της  νυν Δημοτική Αρχή  να προβεί στην υπογραφή της σύμβασης εγείρει εύλογα ερωτηματικά ως  προς το κατά πόσο  είναι θεμιτό να ποδηγετήσει  τον  τουριστικό προσανατολισμό  της Επόμενης  για διάστημα τουλάχιστον 1,5 έτους.

Οι εκθέσεις, δεδομένου ότι αυτές αφορούσαν τα κύρια θέματα της Ημερήσιας διάταξης,  βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου Βαγγέλη Αλεξανδρίδη να υπογραμμίζει ότι τα προηγούμενα  τέσσερα χρόνια  είχε απαξιωθεί  ο σπουδαίος ρόλος τους από την παρούσα Δημοτική Αρχή, η οποία επένδυε στη αποκλειστικά και μόνο στη διαδικτυακή προβολή της Σύρου, κάτι που εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι έχει αποτύχει.

Παράλληλα   έγινε σαφές από τα μέλη ότι στις εκθέσεις θα πρέπει να  πηγαίνουν άνθρωποι σχετικοί με το αντικείμενο, ενώ ο  τουριστικός πράκτορας Αντώνης Μαραγκός υπογράμμισε ότι η παρουσία  ενός  tour operator σε αυτές είναι αναγκαία προκειμένου να κλείνονται άμεσα οι όποιες συμφωνίες.

Ο κ. Μαραγκός έκανε μάλιστα λόγο για συνεχή ανοδική πορεία του τουρισμού στην Σύρο , κάτι που ωστόσο δεν αποτυπώνεται ούτε  στον αριθμό  αφίξεων  των κρουαζιερόπλοιων , ούτε στις  ενοικιάσεις δωματίων ξενοδοχείων και καταλυμάτων  και πολύ περισσότερο στη  οικονομία της τοπικής αγοράς.

Η νοοτροπία  απαξίωσης των εκθέσεων τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όπως τονίστηκε,   συνέβαλε  στην τουριστική  οπισθοδρόμηση  της Σύρου: «Η τουριστική Επιτροπή ήταν εναντίον των εκθέσεων» είπε χαρακτηριστικό ο κ. Αρβανίτης , προσθέτοντας: «Δεν το συζητάμε αυτό. …  Επειδή υπήρχε μια τάση της Τουριστικής Επιτροπής  εναντίον των εκθέσεων γενικά, πέσαμε στην ηλεκτρονική διαφήμιση. Κι έτσι χάθηκε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.  Για να γυρίσουμε τώρα, τα τελευταία δύο-δυόμιση  χρόνια  στις εκθέσεις που βρίζαμε πριν  τέσσερα χρόνια».

Έγινε δε  σαφές ότι θα πρέπει να επιλέγονται  σωστά οι χώρες που θα επιχειρήσουν μελλοντικά να προσεγγιστούν και φυσικά να τίθενται  εξ αρχής οι επιδιωκόμενοι στόχοι.

Το γεγονός ότι έστω και στο τέλος της θητείας της παρούσας Δημοτικής Αρχής  υπήρξε η παραδοχή ότι υπήρξαν λάθη στον σχεδιασμό της Τουριστικής Προβολής της  Σύρου σίγουρα είναι ένα θετικό στοιχείο που θα αποτελέσει τη βάση για να διορθωθούν αρκετά κακώς κείμενα. Η  εσπευσμένη υπογραφή  όμως σύμβασης,  με τον όποιο Μάνατζερ Τουρισμού, την παραμονή των εκλογών – όταν τίποτε δεν έγινε  τα προηγούμενα πέντε χρόνια προς αυτή την κατεύθυνση –  εκτίμησή  μας είναι  ότι αποτελεί λανθασμένη κίνηση,  δεδομένου ότι η οποία απόφαση θα πρέπει να ανήκει αποκλειστικά  στην ευθύνη της επόμενης δημοτικής Αρχής  η οποία και θα κληθεί εφαρμόσει το δικό της πλάνο  τουριστικής ανάπτυξης της Σύρου.