Πολλές και σημαντικές ειδήσεις για την περιοχή του Γαλησσά προέκυψαν από την τελευταία συνεδρίαση της Τοπικής Κοινότητας, που πραγματοποιήθηκε πριν μερικές μέρες, παρουσία και του χωρικού υπευθύνου του Δήμου Παναγιώτη Κουταβά.

Θαυμασμός αλλά και αναμονή για τη νέα παιδική χαρά

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με μια εφ όλης της ύλης ενημέρωση του Σώματος από τον πρόεδρο της Κοινότητας Γιάννη Βουτσίνο, ο οποίος – όπως και τα υπόλοιπα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου – δεν μπορούσε να κρύψει την ικανοποίησή του για το τελικό αποτέλεσμα που προέκυψε από τη δημιουργία της νέας παιδικής χαράς που χωροθετήθηκε στον αύλιο χώρο της Κοινότητας.

Όπως τόνισε ο κ. Βουτσίνος, με την προσθήκη της παιδικής χαράς, τη στέγαση του ΚΑΠΗ αλλά και τον εξωραϊσμό ενός μικρού χώρου που υπάρχει παραπλεύρως για μεγαλύτερα παιδιά, φιλοδοξία είναι να μετακινηθεί το κέντρο του ενδιαφέροντος του χωριού και εκτός της παραλίας.

Ωστόσο, τα μικρά παιδιά του χωριού θα χρειαστεί περίπου δυο μήνες για να μπορούν να χαρούν πλήρως τη νέα παιδική χαρά καθώς μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα θα έχουν τελειώσει και οι τελευταίες εργασίες που χρειάζονται για να εξασφαλιστεί και η πολυπόθητη επίσημη αδειοδότηση για τη λειτουργία της, ενώ επίσης θα εξεταστεί και η πιθανότητα κοπής ή/και μεταφύτευσης κάποιου δέντρου περιμετρικά του χώρου.

Πρόταση για “Πολυχώρο Πολιτισμού”

Μία ακόμη πρόταση που συνδέεται με τη συστέγαση της Κοινότητας, του ΚΑΠΗ και του Πολιτιστικού Συλλόγου στον χώρο που λειτουργούν σήμερα, είναι η μετονομασία του σε “Πολυχώρο Πολιτισμού”, που θα ενσωματώνει όλες τις δράσεις των παραπάνω τοπικών φορέων.

Προϋπόθεση, βέβαια, για να γίνει αυτό είναι να πέσει το μεσοχώρισμα του τοιχίου που χωρίζει αυτή τη στιγμή τον υπάρχοντα χώρο σε δυο αίθουσες προκειμένου να δημιουργηθεί ένας μεγάλος ενιαίος χώρος, ο οποίος με τον κατάλληλο εξοπλισμό, προγραμματισμό λειτουργίας και επιμερισμό ευθυνών, να μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα των πολιτιστικών και κοινωνικών δράσεων του χωριού.

Ωστόσο, για να ικανοποιηθεί και αυτό το αίτημα, θα πρέπει πρώτα να προσληφθούν οι εφεδρείες εργαζομένων που θα έρθουν με τις οχτάμηνες συμβάσεις, προκειμένου οι Υπηρεσίες του Δήμου να μπορούν να αξιοποιήσουν το νέο προσωπικό για τις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν για τέτοιου είδους εργολαβίες.

Λαϊκή συνέλευση για τη μονοδρόμηση του δρόμου προς την παραλία

Στα σκαριά είναι και η πραγματοποίηση μιας Λαϊκής Συνέλευσης στον Γαλησσά, αφού στην επόμενη συνεδρίαση της Κοινότητας θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες για τον προγραμματισμός της, με κύριο θέμα συζήτησης την μονοδρόμηση ή όχι του δρόμου που οδηγεί προς την παραλία.

Για το θέμα αυτό, καθοριστική βεβαίως θα είναι η γνώμη που θα διαμορφώσει η πλειοψηφία των κατοίκων και των επιχειρηματιών της περιοχής, που θα κάτσουν και θα συζητήσουν στη Λαϊκή Συνέλευση κατά πόσο αυτό το μέτρο (υπάρχουν προτάσεις για παράλληλη πεζοδρόμηση του δρόμου ή/και δημιουργία ποδηλατοδρόμου) θα είναι επ’ ωφελεία του χωριού.

Στο επίκεντρο οι καθαρισμοί της παραλίας και των ρεμάτων

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που απασχόλησε τους συμβούλους είναι ο καθαρισμός των ρεμάτων αλλά και της παραλίας για τη νέα θερινή σεζόν.

Όπως τόνισε ο κ. Βουτσίνος, η μεταβίβαση της ευθύνης καθαρισμού των ρεμάτων στην Περιφέρεια, η οποία διαθέτει αυτή τη στιγμή ελάχιστα κονδύλια γι αυτό τον σκοπό, πρακτικά σημαίνει ότι αυτή την χρονιά δεν θα γίνει κάποιος συστηματικός καθαρισμός των ρεμάτων του Γαλησσά και του Δανακού*, ωστόσο η Κοινότητα θα εμμείνει στην ταχύτερη και πυκνότερη κοπή των πρανών από τον Δήμο.

Στο κομμάτι της καθαριότητας, επίσης, τονίστηκε να τοποθετηθούν πλαίσια στήριξης στα σημεία όπου βρίσκονται τοποθετημένοι οι κάδοι σκουπιδιών, καθώς αυτοί φεύγουν από τις θέσεις τους ή αναποδογυρίζουν από τους δυνατούς ανέμους που τους παρασέρνουν σε διάφορα σημεία αλλά και στη μέση των δρόμων, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για πρόκληση κάποιου ατυχήματος.

Αδιαπραγμάτευτο είναι, επίσης, το αίτημα της Κοινότητας για τον καθαρισμό της παραλίας του Γαλησσά με το ειδικό μηχάνημα που είχε χρησιμοποιηθεί και πέρσι καθώς αυτή τη στιγμή η παραλία είναι γεμάτη από σκουπίδια, με αποτέλεσμα να γίνεται επιτακτική η ανάγκη καθαρισμού της παραλίας, η οποία φέτος θα προβλεφθεί να γίνει στο σύνολο της έκτασής της και αφού πρώτα αφαιρεθούν όλες οι ξύλινες δημοτικές και ιδιωτικές υποδομές που υπάρχουν εκεί.

*Αξίζει να σημειωθεί πως φέτος δεν θα γίνει κάποια εορταστική εκδήλωση για τα Κούλουμα στον Δανακό λόγω πένθους, ενώ και στον Γαλησσά οι  πρωτοβουλίες για τη διεξαγωγή κάποιας αντίστοιχης δράσης θα χρειαστεί να παρθούν από το ΚΑΠΗ ή τον Πολιτιστικό Σύλλογο καθώς ο πρόεδρος της Κοινότητας θα απουσιάζει εκείνη τη μέρα εκτός Σύρου.

Επιβεβλημένες οι κινήσεις για την ενίσχυση της στατικής επάρκειας του γεφυριού

Το σημαντικότερο θέμα συζήτησης που προέκυψε κατά τη συνεδρίαση ήταν φυσικά οι προβληματισμοί των κατοίκων και των μελών της Κοινότητας του Γαλησσά για την στατική επάρκεια του γεφυριού, ένα θέμα που απασχολεί βεβαίως το χωριό εδώ και πολλά χρόνια.

Ωστόσο, τόσο το πέρασμα του χρόνου χωρίς να έχει γίνει τίποτα για τον σημαντικό αυτό κομβικό άξονα που ενώνει το οδικό δίκτυο του νησιού, όσο και η συσσωρευμένη φθορά που υφίσταται από τα στοιχεία της Φύσης και την μαζικότερη διέλευση οχημάτων, έχει καταστήσει επιτακτική την ανάγκη για επανεξέταση της στατικής επάρκειας του γεφυριού, που σε πολλά σημεία εμφανίζει σαφή σημάδια εγκατάλειψης και έλλειψης συντήρησης, καθώς πολλά μεταλλικά δομικά στοιχεία του είναι πλήρως εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα την εμφάνιση σκουριάς και άλλων παρόμοιων προβλημάτων που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των περιπατητών και των διερχόμενων οδηγών/οχημάτων.

Με αφορμή, λοιπόν, την εξαγγελία του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργου Λεονταρίτη, ο οποίος είχε τονίσει κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στον Γαλησσά ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει στα πλάνα της τόσο την επισκευή όσο και την διαπλάτυνση του γεφυριού (βρίσκεται στην δική της αρμοδιότητα), ο κ. Βουτσίνος μετέφερε – μέσω του κ. Κουταβά –  στον Δήμο την αγωνία των κατοίκων για την επίσπευση των απαραιτήτων αυτών εργασιών έτσι ώστε να διασφαλιστεί πως στο άμεσο μέλλον δεν θα υπάρξει κάποιο απευκταίο ατύχημα.