Τον έκλεψαν μέρα μεσημέρι με τον ίδιο μέσα στο σπίτι του και άρπαξαν 17.000 ευρώ, καθώς και αντικείμενα μεγάλης συλλεκτικής ή συναισθηματικής αξίας, συνολικής αποτίμησης πάνω από 200.000 ευρώ!

Ο λόγος για τον γνωστό συλλέκτη έργων τέχνης, επίτιμο δημότη Ερμούπολης και Ποσειδωνίας, με πολλές τιμητικές διακρίσεις, φιλάνθρωπο Κώστα Ιωαννίδη, ο οποίος αδυνατεί να πιστέψει αυτό που του συνέβη, αν και δεν είναι η πρώτη φορά.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στον ΛΟΓΟ, η θρασύτατη κλοπή έλαβε χώρα το μεσημέρι της Δευτέρας 26 Αυγούστου, κάτω από συνθήκες γνωστές μεν στις αστυνομικές αρχές, άγνωστες δε στον κ. Ιωαννίδη και τη σύζυγό του Ζαννίν, αφού ο κλέφτης τον πλησίασε καθώς έφτανε στην είσοδο του σπιτιού του, στην περιοχή Ζωγράφου, του συστήθηκε ως υπάλληλος της ΔΕΗ και προθυμοποιήθηκε να τον βοηθήσει να ανεβάσει μέχρι το διαμέρισμά του τα πράγματα που είχε αγοράσει από το σούπερ μάρκετ και τα μετέφερε με καροτσάκι.

Το σύνηθες κόλπο με «υπαλλήλους της ΔΕΗ»

Τόσο το όλο παρουσιαστικό του όσο και η ευγένεια της προσφοράς βοήθειας δεν έβαλαν σε υποψίες τον κ. Ιωαννίδη, ο οποίος μάλιστα τον ευχαρίστησε και τον οδήγησε μέχρι την κουζίνα του σπιτιού προκειμένου, όπως του είπε ο συστημένος ως υπάλληλος της ΔΕΗ, να διενεργήσει έλεγχο τόσο στον μετρητή όσο και σε ηλεκτρικές συσκευές, διότι υπήρχε υποψία διαρροής ηλεκτρικού ρεύματος και θα πλήρωνε άσκοπα επιπλέον χρήματα.

Φαίνεται όμως ότι με ασύρματη επικοινωνία που είχε ο «καλός Σαμαρείτης» (περίπου 35 ετών) με συνεργό του, και αφού φρόντιζε η πόρτα του διαμερίσματος να μην κλείσει καλά, ο συνεργός του μπήκε ανενόχλητος και όση ώρα γινόταν ο ενδελεχής «έλεγχος» στην κουζίνα, εκείνος ξάφριζε ό,τι εύρισκε, ανοίγοντας με καταπληκτική ταχύτητα και αθόρυβα συρτάρια και ντουλάπες.

Κάποια στιγμή, η σύζυγος του κ. Ιωαννίδη θεώρησε υπερβολική τη σχολαστικότητα του «υπαλλήλου» στη διενέργεια του «ελέγχου», αφού τους έβαλε να ζεσταίνουν μέχρι και νερό στα «μάτια» της κουζίνας,  και εκδήλωσε φανερά τη δυσφορία της, με αποτέλεσμα ο «έλεγχος» να επισπευστεί και ο «υπάλληλος» να αποχωρήσει, λέγοντας μάλιστα ότι θα πήγαινε και στον κάτω όροφο, που διαμένει ο αδελφός του κ. Ιωαννίδη, προκειμένου να διενεργήσει παρόμοιο έλεγχο.

Κλοπιμαία ιδιαίτερης χρηματικής και συναισθηματικής αξίας

Σχεδόν αμέσως μετά την αποχώρησή του έγινε αισθητή η κλοπή, αφού τόσο στο γραφείο του κ. Ιωαννίδη όσο και σε άλλα δωμάτια υπήρχε πλήρης αταξία, η οποία οδηγούσε στο αναμφίβολο πλέον συμπέρασμα ότι είχαν πέσει θύματα κλοπής και μάλιστα διακεκριμένης, αφού δεν έλειπαν μόνο 17.000 ευρώ, που προοριζόταν για την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας, αλλά και τιμαλφή μεγάλης οικονομικής και συναισθηματικής αξίας. «Εκείνο που μου κόστισε περισσότερο είναι αυτά που άρπαξαν και για εμένα και τη Ζαννίν έχουν ιδιαίτερη αισθηματική αξία, αφού μας έχουν δοθεί από αγαπημένα πρόσωπα, ορισμένα εκ των οποίων δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή. Μου πήραν ακόμη και τον σταυρό που μου είχε δώσει σε τιμητική μου διάκριση ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β΄», θα πει χαρακτηριστικά, φανερά πικραμένος.

Άμεση η κινητοποίηση της Αστυνομίας

Η κινητοποίηση της Αστυνομίας υπήρξε άμεση, όπως λέει ο κ. Ιωαννίδης. Στον χώρο της κλοπής έφτασε κλιμάκιο της Γενικής Ασφάλειας με αστυνομικούς, οι οποίοι προέβηκαν σε όλες τις ενέργειες για τη συλλογή στοιχείων τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη σύλληψη των δραστών, με τον ίδιο τον κ. Ιωαννίδη να τονίζει όχι μόνο την ταχύτητα και τη μεθοδικότητα με τις οποίες κινήθηκαν, αλλά και την ευγένεια που επέδειξαν απέναντι σ’ εκείνον και τη σύζυγό του.

Να επισημανθεί ότι ο κ. Ιωαννίδης είχε πέσει θύμα διάρρηξης και κλοπής στο σπίτι του, στην Αυλίδα το 2012, όταν οι διαρρήκτες –με τον ίδιο και τη σύζυγό του καθισμένους αμέριμνα στη βεράντα-  κατάφεραν να μπούνε στο σπίτι αθόρυβα και να φύγουν με χρήματα και τιμαλφή ιδιαίτερα σημαντικής αξίας.

Ερωτηματικό χωρίς απάντηση

Παρά το γεγονός ότι κλήθηκε στη Γενική Ασφάλεια Αθηνών και του επιδείχτηκε πλούσιο φωτογραφικό υλικό με υπόπτους, δεν κατάφερε να αναγνωρίσει με βεβαιότητα τον «υπάλληλο της ΔΕΗ» που τον «επισκέφτηκε», με αποτέλεσμα εκείνος μεν να παραμένει ασύλληπτος, ο δε κ. Ιωαννίδης και η σύζυγός του να μην μπορούν ακόμη να συνέλθουν από το ψυχολογικό σοκ που έχουν υποστεί, αν και -όπως λέει ο ίδιος- «θα μπορούσαν τα πράγματα να ήταν πολύ χειρότερα», αν οι «επισκέπτες» τους προχωρούσαν σε βιαιοπραγία με άγνωστα τα όποια δυσάρεστα αποτελέσματα τόσο για εκείνον όσο και για τη σύζυγό του.

Το περίεργο είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις οι κλέφτες δεν έδειξαν προτίμηση ούτε «χτύπησαν» άλλα σπίτια σε μεγάλη ακτίνα από το σπίτι του κ. Ιωαννίδη, οπότε μάλλον είχαν συγκεκριμένο στόχο. «Δεν έχω βλάψει κανέναν. Μια ζωή προσφέρω σε όσους μου ζήτησαν και είχαν ανάγκη. Γιατί να τυχαίνω τέτοιας μεταχείρισης;», αναρωτιέται ο κ. Ιωαννίδης και φυσικά το ερώτημα αυτό θα μείνει παντελώς αναπάντητο.