ΤΙ απάντησε η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Κυκλάδων Τμήμα Μελετών της Περιφέρειας (αρμόδια για την τοποθέτηση πινακίδων ορίου ταχύτητας σε επαρχιακές οδούς) στον πρόεδρο του Συνδέσμου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Κοσμά Πρίντεζη, σχετικά με την σήμανση στην περιοχή του Κάτω Μάννα; Απάντησε πως:

«Η Επαρχιακή οδός, η οποία είναι αρμοδιότητας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ξεκινάει περίπου 100 μέτρα νότια από το πρατήριο υγρών καυσίμων της AVIN και με κατεύθυνση προς τη Βάρη. Όσον αφορά στο περιγραφόμενο σημείο (λίγο πριν το πρατήριο της AVIN με κατεύθυνση προς Ερμούπολη, η πλησιέστερη σήμανση ταχύτητας επί της Επαρχιακή οδού (Ρυθμιστική Πινακίδα Ρ-32 / όριο 30km/h) στο ρεύμα προς Ερμούπολη, βρίσκεται πριν την είσοδο του ΚΑΠΗ του Κάτω Μάννα και σε απόσταση περίπου 1600 μέτρα από το πρατήριο της AVIN. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον ΚΟΚ, το όριο ταχύτητας που καθορίζεται με πινακίδα Ρ-32 παύει να ισχύει όταν αντικαθίσταται από άλλο όριο ταχύτητας (Ρ-32) ή από ρυθμιστική πινακίδα κατάργησης (Ρ-36 ή Ρ-37). Επιπλέον σας ενημερώνουμε ότι η ταχύτητας μελέτης για την κατηγορία της οδού είναι 50km/h και το όριο αυτό μειώνεται όταν υπάρχουν ιδιαιτερότητες (πχ σχολεία, απότομες στροφές, . ελιγμοί, οδήγηση εντός ορίων οικισμών)».

Γιατί όλη αυτή η φασαρία; Γιατί τα αστυνομικά όργανα τα οποία του βεβαίωσαν παράβαση ταχύτητας 61 χιλ. αντί 30 χιλ. επέμεναν ότι υπάρχει πινακίδα ορίου ταχύτητας, όταν εκείνος έφυγε από τα γραφεία της εφημερίδας προς Ερμούπολη και φυσικά πινακίδα δεν υπάρχει πουθενά σε όλη τη διαδρομή μέχρι το λιμάνι.

Εύστοχα, λοιπόν, τους είπε ότι δεν έχει κανένας τη θεία φώτιση (ιδιαίτερα οι επισκέπτες) να γνωρίζει ότι σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το σημείο της «παράβασης» υπάρχει πινακίδα ορίου ταχύτητας.

Α, και κάτι βασικό της όλης συμπεριφοράς των αστυνομικών απέναντι στον ελεγχόμενο. Όταν εκείνος επέμενε ότι πινακίδα δεν υπάρχει και πως θα απευθυνθεί στην αρμόδια υπηρεσία προκειμένου να δικαιωθεί, η απάντηση του οργάνου, σε σκαιό ύφος, ήταν «Δηλαδή, μας απειλείς;»

Μάλιστα, το αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη να απευθυνθεί στην αρμόδια Υπηρεσία, προκειμένου να πληροφορηθεί αν έχει δίκιο ή άδικο στην όποια τροχονομική παράβαση του καταλογίζεται, θεωρείται… απειλή!

Θεέ και Κύριε, τι άλλο θα ακούσομε από ελεγκτικά όργανα με συμπεριφορές ξένες προς τα καθήκοντα τα οποία επιτελούν.