Ενώ δεν έχει καταλαγιάσει ακόμα ο θόρυβος, τον οποίο προκάλεσε το δημοσίευμα του «ΛΟΓΟΥ» σχετικά με τις απευθείας αναθέσεις της Δημοτικής Αρχής Σύρου Ερμούπολης εργασιών που έχουν σχέσεις με εκτυπώσεις, σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις, με νόμιμες βεβαίως διαδικασίες, αλλά και το μέγιστο ερωτηματικό το οποίο εγείρεται, κατά πόσο δηλαδή ο τρόπος διεξαγωγής των νόμιμων διαδικασιών έχει ηθική υπόσταση, η εφημερίδα δημοσιοποιεί και τις νομίμως απευθείας αναθέσεις του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, διατυπώνοντας παράλληλα το ίδιο δίλημμα περί ηθικής υπόστασης.

Να συνεχιστεί η έρευνα σε βάθος

Να επισημάνουμε ότι, μετά τη δημοσίευση του πίνακα στον οποίο είναι καταχωρημένες οι επιχειρήσεις, οι οποίες φαίνεται να έχουν ευνοηθεί από τη Δημοτική Αρχή ως προς το πλήθος των αναθέσεων τυπογραφικών εργασιών πάσης φύσεως, η εφημερίδα δέχτηκε πληθώρα προτροπών από επιχειρηματίες, να διεξαγάγει ευρύτερη έρευνα. Δηλαδή, να διερευνήσει κατά πόσο η Δημοτική Αρχή Μαραγκού, η οποία δια στόματος δημάρχου της, υπεραμυνόταν της ισότιμης μεταχείρισης των δημοτών, στους οποίους ανήκουν φυσικά και οι επιχειρηματίες του νησιού, μετουσίωσε στα πέντε χρόνια της θητείας της τα μεγάλα λόγια σε πράξη ή, όπως στον τομέα των τυπογραφικών εργασιών, υπήρξε διαφορετική μεταχείριση, με όλες τις νόμιμες διαδικασίες, αλλά πάντα με το ερωτηματικό της ηθικής υπόστασης των πραγμάτων.

Και εκείνοι, έκαναν λόγο για αποκλεισμό επιχειρήσεων από το δικαίωμα προσφορών ή για ανισομερή καταμερισμό δημοτικών πόρων σε ομοειδείς επιχειρήσεις, οι οποίες ούτε καν είχαν υπόψη τους ότι ο Δήμος προτίθετο να προχωρήσει σε αγορά προϊόντων ή σε ανάθεση εργασιών, για τις οποίες θα μπορούσαν να δώσουν προσφορές, με φυσικό επακόλουθο -όπως επιμένουν- τη μείωση του ποσού της προς ανάθεση εργασίας, προς όφελος του Δήμου, δηλαδή των δημοτών.

Ο φόβος των… Ιουδαίων

Το βασικό, όμως, ζητούμενο στην περίπτωση αυτή εξακολουθεί να είναι ο φόβος της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιχειρηματιών, οι οποίοι ναι μεν προτρέπουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να διεξαγάγουν την όποια έρευνα τους αφορά άμεσα, αλλά παράλληλα αποποιούνται κάθε εμπλοκής του ονόματός τους ή του ονόματος της επιχείρησης, επικαλούμενοι «τον φόβο των Ιουδαίων».

Επειδή έχουμε δηλώσει ευθέως ότι δεν συγκαταλεγόμαστε σ’ αυτούς που φοβούνται τους… Ιουδαίους, θεωρήσαμε σωστό να επεκτείνουμε την έρευνα, πάντα στον τομέα των απευθείας αναθέσεων που αφορούν εκτυπωτικές εργασίες παντός τύπου, και στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου, με τη βεβαιότητα ότι εδώ τα πράγματα θα ήταν εκ διαμέτρου αντίθετα από εκείνα που συναντήσαμε στην έρευνα η οποία φορούσε τη Δημοτική Αρχή.

Δυσάρεστη έκπληξη

Μάλιστα, με δεδομένο ότι, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Δημήτρης Κοσμάς έχει αποδείξει στην πράξη πως είναι ένας εκ των πλέον δραστήριων προέδρων που πέρασαν ποτέ από αυτή τη θέση, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η αγάπη του για τον τόπο είναι η κινητήρια δύναμη που τον διακρίνει στην άσκηση των καθηκόντων του, η έκπληξη που δοκιμάσαμε, κατά τη διάρκεια της έρευνας, ήταν ιδιαίτερα δυσάρεστη.

Οι απευθείας αναθέσεις, χωρίς να έχουν ζητηθεί προσφορές από όλες τις επιχειρήσεις οι οποίες διαθέτουν τυπογραφείο ή έστω έχουν δικαίωμα ανάληψης τυπογραφικών ή άλλων εργασιών, συνέπλεαν με την ταχτική που ακολούθησε η Δημοτική Αρχή Μαραγκού, όπως καταδεικνύεται και από το νέο διάγραμμα, με το οποίο γίνεται εμφανές ποιοι υπήρξαν ευνοημένοι από την ταχτική των νομίμως απευθείας αναθέσεων και ποιοι αρκέστηκαν στα «ψίχουλα» που τους πέταξε.

Πόσο ορθώθηκε ανάστημα στο διαφορετικό;

Και όμως, ο Δημήτρης Κοσμάς, όταν είχε κάνει γνωστή τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο του Γιώργου Μαραγκού, τον Μάρτιο του 2014, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά:

«Τα τελευταία 15 χρόνια συμμετέχω σε θέσεις ευθύνης σε Ομίλους και Σωματεία που δραστηριοποιούνται στο νησί μας, με κύριο στόχο και σκοπό τη βελτίωση όλων αυτών των παραμέτρων που καθορίζουν την υγιή καθημερινότητα του ανθρώπου… Γνώρισα καλύτερα τη χαρά της προσφοράς και του καθήκοντος, είδα αδυναμίες χαρακτήρων και μικρότητες αλλά και φωτισμένους ανθρώπους και προσωπικότητες. Πίστεψα περισσότερο στη δύναμη της προσφοράς και είδα το πόσο σημαντικό είναι αυτή η προσφορά να γίνεται χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς προσωπικούς υπολογισμούς και προβλέψεις, χωρίς ομαδοποιήσεις, χωρίς προσωπικές οπτικές. Αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, που οι ηθικές αξίες έχουν εξανεμιστεί, πιστεύω ότι όλοι μας και καθένας ξεχωριστά, έχει χρέος να ορθώσει το ανάστημά του και να αγωνιστεί για το καινούργιο, το διαφορετικό… Όλοι μας πρέπει να στρατευτούμε και να κάνουμε την ελπίδα, πίστη.  Για ένα κόσμο καλύτερο, για μια Σύρο δημιουργική, αποτελεσματική και πρώτη όπως άλλοτε…»

Εξάλλου, η Δημοτική Αρχή, με την οποία συστρατεύτηκε ο κ. Κοσμάς, σε κάποια δεδομένη στιγμή  τον Μάιο του 2015, τον είχε επαινέσει δημόσια για την προσφορά και το ήθος του:  «Ο κ. Κοσμάς, γνωστός για το ήθος, την ευσυνειδησία και τον πολιτικό πολιτισμό που τον διακρίνει έχει προσφέρει σημαντικά στα κοινά του τόπου μας. Στο μέχρι σήμερα διάστημα της παραμονής του στο τιμόνι του Λιμενικού Ταμείου, τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του,  έχουν να επιδείξουν αδιαμφισβήτητο έργο».

Επίσης, δε θα πρέπει να μείνει ασχολίαστο εκείνο που είχε πει τον Ιανουάριο του 2018 η πρώην αντιδήμαρχος Ερμούπολης Άννα Βαφία, αναφερόμενη στην κακή πορεία της Δημοτικής Αρχής Μαραγκού: «Ωστόσο, σήμερα, υπάρχουν και κάποιες θετικές εξαιρέσεις, όπως η ηγεσία του Λιμενικού Ταμείου με τον Δημήτρη Κοσμά, όπου βλέπω να υπάρχει ένα όραμα και μια συνετή πολιτική, η οποία εύχομαι να βρει μιμητές και αλλού στην Δημοτική Αρχή».

Μην περάσει απαρατήρητο και το γεγονός ότι  ο «ΛΟΓΟΣ» είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα θετικά με το έργο που επιτελεί στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο ο Δημήτρης Κοσμάς, με σαφή την άποψη ότι είναι ένας από τους ελάχιστους που διαφέρουν από την Δημοτική Αρχή Μαραγκού.

Αυτός, άλλωστε ήταν και ο λόγος που η έρευνα «μας έριξε από τα σύννεφα», όταν διαπιστώσαμε ότι στον τομέα των απευθείας αναθέσεων το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο σε τίποτα δεν διαφοροποιήθηκε από τη «γραμμή» της Δημοτικής Αρχής Μαραγκού, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι αποτελεί κλώνο της Δημοτικής Αρχής, οπότε «λογικά» ακολουθεί την ίδια ακριβώς διαδρομή, σε ό,τι αφορά το «νόμιμον», αγνοώντας όμως το «ηθικόν».

Απορίας άξιο, φυσικά, είναι και το γεγονός ότι ευνοημένη από τις απευθείας νόμιμες αναθέσεις (τυπογραφικής ή άλλης δραστηριότητας)  είναι η ίδια επιχείρηση, εκείνη δηλαδή που φαίνεται προκλητικά ευνοημένη και από την Δημοτική Αρχή Μαραγκού και μάλιστα επιπλέον ευνοημένη από απευθείας αναθέσεις του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου.

Όπως φαίνεται και στους πίνακες από 01/09/2014 έως 31/12/2018  επί συνόλου εργασιών ποσού 57.208,33 ευρώ σε σύνολο τεσσάρων επιχειρήσεων,  η πρώτη  έλαβε συνολικά 39.596,9 ευρώ, η δεύτερη 10.562,5 ευρώ, η τρίτη 4.320,49 ευρώ και η τέταρτη 2.728,44 ευρώ προκαλώντας πλείστα όσα ερωτήματα περί νομιμότητας και ηθικής όταν διαχειρίζεται κανείς το δημόσιο χρήμα.

Η απόκλιση είναι 70% περίπου η ευνοημένη επιχείρηση, η αμέσως επόμενη 18%, η τρίτη 7,5%  περίπου και  η τελευταία 4,5% με το ερωτηματικό γιατί δεν συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο εργασιών και άλλες  επιχειρήσεις που ασχολούνται με το ίδιο αντικείμενο.

Για μια ακόμη φορά εγείρεται, και μάλιστα επιτακτικά, το ερώτημα προς την Δημοτική Αρχή Μαραγκού και γενικότερα σε Δημοτικές Επιχειρήσεις, με ποιο δικαίωμα -καλυμμένοι με τον μανδύα του Νόμου- λειτουργούν σαν να είναι ο Δήμος ιδιωτική επιχείρηση; Με ποιο δικαίωμα χωρίζουν διχαστικά τους δημότες και τις επιχειρήσεις κατά το δοκούν, όπως αποδεικνύεται από μια πρώτη έρευνα, χωρίς αυτή να έχει προχωρήσει σε βάθος, αφαιρώντας το αναφαίρετο δικαίωμα των επιχειρήσεων υποβολής προσφορών, εκτός των επιλεκτικών, ώστε κανείς να μην μπορεί να προσάψει στη Δημοτική Αρχή και τους συν αυτή το παραμικρό ψεγάδι;