Μία εξόχως σημαντική και ενδιαφέρουσα ομιλία παρακολούθησαν δεκάδες φοιτητές και απόφοιτοι του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθώς καλεσμένος του Τμήματος ήταν ο σχεδιαστής Ανδρέας Βαρώτσος (αδελφός του δημοφιλούς και στη Σύρο γλύπτη Κώστα Βαρώτσου, του οποίου γλυπτό κοσμεί την παραλία της Ερμούπολης).

Ο Ανδρέας Βαρώτσος γεννήθηκε το 1957, σπούδασε βιομηχανικό σχεδιασμό στη Ρώμη, απέκτησε υποτροφία της Alfa Romeo (κατά τις σπουδές του), και έχει εκθέσει έργα του στην Biennale του Τορίνο, τη Βαρκελώνη, τη Φρανκφούρτη, την Κολωνία, την Ελλάδα, έχοντας κερδίσει και αρκετά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς, μεταξύ των οποίων το Red Dot και το Good Design.

Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Γραμματείας Βιομηχανικού Σχεδιασμού, συνεργάζεται με το ιταλικό IDEA Studio, και από το 1984 σχεδιάζει προϊόντα για τις μεγαλύτερες ελληνικές και ευρωπαϊκές εταιρείες.

Η εμπλοκή του με το βιομηχανικό σχεδιασμό έχει ένα ευρύ φάσμα, αφού σχεδιάζει έπιπλα (κρεβάτια, τραπέζια, καρέκλες, πολυθρόνες), αντικείμενα αστικού τοπίου (καθιστικά, φωτιστικά, κ.ά.), τηλέφωνα, mouse και πολλά ακόμη αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Αυτό όμως για το οποίο είναι γνωστός στον χώρο της βιομηχανικής σχεδίασης είναι ότι σχεδίασε τη Δάδα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 που έγιναν στην Αθήνα, αντικείμενο το οποίο ανέπτυξε λεπτομερώς στην ομιλία του, στην αίθουσα «Αλέκου Παναγούλη», του Πνευματικού Κέντρου Ερμούπολης.

Εκεί τόνισε ότι η έμπνευση της Δάδας προήλθε από το φύλλο ελιάς, ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα της ελληνικής γης, το οποίο και αποτυπώθηκε αριστουργηματικά στα σκίτσα, τα οποία τον οδήγησαν στην τελική συνθετική ιδέα.

Όπως εξήγησε και ο ίδιος, η Δάδα ήταν μια πρόκληση γιατί ουσιαστικά επρόκειτο για ένα αντικείμενο βιομηχανικού σχεδιασμού (παραγωγή 15.000 τεμάχια), με αποτέλεσμα την ανάγκη για έρευνα, μελέτη και επίλυση όλων των προβλημάτων που μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς κατά τη διάρκεια σχεδιασμού ενός βιομηχανικού αντικειμένου.