Για τα κύρια προβλήματα αλλά και τις θετικές εξελίξεις που πέτυχαν οι Συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ  (εμπερικλείει το ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ), μίλησε στον «Λ» ο πρόεδρος του Σωματείου Κοσμάς Πρίντεζης, ο οποίος ως έμπειρος άνθρωπος του επιχειρείν εξέφρασε τις προσωπικές του θέσεις για τους πιο σημαντικούς παράγοντες οικονομικής ανάπτυξης του νησιού.

«Αγκάθια» και επιτυχημένες διεκδικήσεις

«Από τον Μάρτιο του 2017, όταν και ανέλαβε τα ηνία του Σωματείου το παρών Διοικητικό Συμβούλιο, προσπαθήσαμε με πολλούς τρόπους και διαμαρτυρίες να λύσουμε κάποια προβλήματα που αντιμετωπίζαμε εδώ και χρόνια.

Το πρώτο πρόβλημα αφορούσε στην ημερομηνία πληρωμής των συντάξεών μας, καθώς πληρωνόμασταν κάθε 1η του μηνός σε σχέση με άλλους συνταξιούχους που πληρωνόντουσαν από τις 28 ή 29 του προηγούμενου μήνα. Έτσι, πολλοί συνάδελφοι που ήθελαν να πληρώσουν τον φόρο ή τα τέλη κυκλοφορίας ή τον ΕΝΦΙΑ ή οποιαδήποτε άλλο τέλος που έληγε στις 30 του μήνα, αναγκαστικά χρεωνόντουσαν με ένα σχετικό πρόστιμο καθώς τα λεφτά της σύνταξής τους έμπαιναν στους λογαριασμούς τους μερικές μέρες μετά από τους άλλους συνταξιούχους.

Έτσι, μετά από συνεχείς οχλήσεις στη Συνομοσπονδία και στο αρμόδιο υπουργείο και διατρανώνοντας τη θέση μας ότι δεν είμαστε πολίτες Β’ Κατηγορίας και ότι πρέπει να έχουμε την ίδια μεταχείριση με όλους τους άλλους συνταξιούχους αυτού του κράτους, πετύχαμε μετά από έναν αγώνα τριών χρόνων να πληρωνόμαστε το ίδιο χρονικό διάστημα με  τους παραπάνω.

Ο νόμος «νεκροθάφτης»…. και η λύση της Συγγρού!

Τη θετική αυτή εξέλιξη ακολούθησε και το ζήτημα με τις περιπτώσεις των χήρων γυναικών, που είχαν φτάσει σε ένα σημείο να λαμβάνουν 384 ευρώ ως σύνταξη χηρείας. Δεν φτάνει που έχαναν τον άντρα τους, αργότερα αντιμετώπιζαν προβλήματα και με την ίδια τους τη ζωή καθώς συντάξεις της τάξεως των 1200 ευρώ, μετά από συνεχείς περικοπές και επαναυπολογισμούς του νόμου Κατρούγκαλου, που εγώ τον αποκαλώ «νόμο νεκροθάφτη», καθώς ανάγκασε πολλούς συνταξιούχους να ζητιανεύουν για να ζήσουν, ενώ είχαν πληρώσει στο κράτος 40 χρόνια για την ασφάλειά τους, τελικά έφταναν στα 384 ευρώ!

Επίσης, ο νόμος Κατρούγκαλου προέβλεπε τη λήψη σύνταξης από τα 52 έως τα 55, και μετά τη διακοπή της σύνταξης μέχρι τα 67έτη. Και τι θα κάνει, δηλαδή, μια γυναίκα από 55 χρονών και μετά; Να πάει στη Συγγρού για να πάει να μαζεύει λεφτά για να μπορέσει να ζήσει εκείνη και τα παιδιά της; Αυτός, λοιπόν, ο «νόμος νεκροθάφτης» πετύχαμε να αλλάξει πολύ σύντομα κι έτσι οι χήρες να λαμβάνουν περίπου το 70% της σύνταξης που έπαιρναν όταν ζούσε ο άντρας τους.

Τέλος, πρόκειται να επιλύσουμε και το θέμα με τα αναδρομικά της περιόδου Ιουλίου 2015 – Απριλίου 2016, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας θα αποφασίσει μέχρι το τέλος του μήνα αν θα τα πάρουμε σε 12 ή 24 δόσεις».

Τα «κυβερνητικά τρικ» στον τομέα της Υγείας

Ο κ. Πρίντεζης αναφέρθηκε και στο κομμάτι της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των συνταξιούχων και το τέχνασμα της κατάργησης των 5 ευρώ από την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία ωστόσο αύξησε το ποσοστό από 4% στο 6% υπέρ υγείας στις κύριες συντάξεις, ενώ και στις επικουρικές, που κανείς δεν πλήρωνε υπέρ υγείας, επιβλήθηκε ποσοστό κι εκεί της τάξης του 6%.

Για έναν συνταξιούχο, δηλαδή, που πήγαινε στο νοσοκομείο 5-6 φορές τον χρόνο και πλήρωνε περί τα 30 ευρώ ετησίως, τώρα το μέσο ποσό των κρατήσεων φτάνει τα 30-50 ευρώ τον μήνα!

«Έτσι πληρώνουμε προκαταβολικά για κάτι που μπορεί να μην χρειαστούμε. Αυτά δυστυχώς είναι πράγματα τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν  άμεσα καθώς εμείς δουλεύαμε επί 40 χρόνια για να απολαύσουμε τους κόπους της εργασίας μας, και τώρα μας έχουνε κάνει ζητιάνους! Ναι, την τελευταία δεκαετία οι συνταξιούχοι έχουν γίνει ζητιάνοι! Εμείς το μόνο που ζητάμε είναι ίσα δικαιώματα και να είναι η σύνταξη ανταποδοτική ή ανάλογη σύμφωνα με τις εισφορές που έχει δώσει ο καθένας μέσα από τον συνολικό του εργασιακό βίο. Να παίρνουμε σύνταξη ανάλογα με αυτά που έχουμε δώσει στο κράτος», κατέληξε ο κ. Πρίντεζης.

«Επιβάλλεται η λειτουργία του Νεωρίου με τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και η ανάπτυξη του Πανεπιστημίου στον χώρο του Στρατοπέδου»

Ως έμπειρος άνθρωπος της επιχειρηματικότητας και έχοντας διατελέσει στο παρελθόν πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου αλλά και αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, ο κ. Πρίντεζης αναφέρθηκε και σε δυο σημαντικούς παράγοντες οικονομικής ανάπτυξης του νησιού, και ειδικότερα στο Νεώριο και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Αναφορικά με το πρώτο, τόνισε ότι κατά την προσωπική του γνώμη είναι αδιαπραγμάτευτη η λειτουργία του ναυπηγείου, πάντα υπό την απαραίτητη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων που θέτουν οι σχετικοί νόμοι, καθώς η βαριά βιομηχανία μπορεί να συμβαδίσει και με την ανάπτυξη του Τουρισμού, αν και εφόσον επιτευχθούν οι απαραίτητοι κανόνες λειτουργίας που να μη εμποδίζουν η μία την ανάπτυξη του άλλου.

Επίσης, τόνισε πως θα πρέπει να εξαλειφτούν μεμονωμένα περιστατικά ανάρμοστων συμπεριφορών από ανθρώπους εκτός του Εργοστασιακού Σωματείου των Εργαζομένων του Νεωρίου που μιλούν και εκφράζονται με επιθετικό τόνο προς όλους αυτούς που εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τη χρήση της αμμοβολής, προτρέποντας το Εργοστασιακό Σωματείο να καταδικάσει αυτές τις συμπεριφορές που αμαυρώνουν τα ίδια τα μέλη του.

Τέλος, ο κ. Πρίντεζης αναφέρθηκε και στην ανάπτυξη του Πανεπιστημίου στον χώρο του Στρατοπέδου καθώς η δημιουργία μιας Πανεπιστημιούπολης και η ίδρυση νέων σχολών θα επέφερε ραγδαία και σταθερή οικονομική ανάπτυξη στο νησί.

Μάλιστα, ο κ. Πρίντεζης πρότεινε και για την αξιοποίηση του χώρου του Στρατοπέδου και τη δημιουργία ενός σύγχρονου Νοσοκομείου καθώς  το υπάρχων δεν μπορεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της Σύρου αλλά και ολόκληρου του νομού.