Την ημέρα απελευθέρωσης της Σύρου από τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα τίμησε σήμερα το πρωί σύσσωμη η τοπική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του νησιού, με την Επίσημη Δοξολογία που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου από τον εφημέριο π. Δωρόθεο Γάγγο.

11η  Οκτωβρίου, ημέρα μνήμης και τιμής στα θύματα της Γερμανικής Κατοχής στη Σύρο. 8.000 συμπατριώτες μας πέθαναν από την πείνα και τις κακουχίες προκειμένου, όλοι  εμείς,  σήμερα να αναπνέουμε τον αέρα της Ελευθερίας. Μιας ελευθερίας που όπως όλα δείχνουν δεν ήμαστε σε θέση να προασπίσουμε, καθώς την θυσιάζουμε στον βωμό της ευζωίας και της μη διατάραξης της προσωπικής μας ρουτίνας και πολλάκις σε βάρος ζωτικών Εθνικών Συμφερόντων.

«Τέσσερα χρόνια δυστυχίας, ερειπίων, πείνας, κακουχιών, παρακμής και φυσικά θανάτου ήταν ο απολογισμός της γερμανικής επέλασης στον τόπο μας. Μόνο στη Σύρο χάθηκαν 8.000 ψυχές. Κι ήρθε εκείνη η τιμημένη ημέρα: 12 Οκτωβρίου 1944. Η υποστολή της ναζιστικής σημαίας αποτελεί πλέον το συμβολικό χρονικό σημείο της Απελευθέρωσης. Η Ναζιστική Γερμανία είναι πια παρελθόν για την πονεμένη Ελλάδα, για την πονεμένη Σύρο μας» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κυκλάδων κατά την διάρκεια της εκφώνησης του πανηγυρικού της Ημέρας, υπογραμμίζοντας: «Σήμερα, ίσως περισσότερο από ποτέ, οι ιστορικές μνήμες μας είναι επίκαιρες. Η ανάμνηση των δεινών που υπέστησαν οι Έλληνες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής φέρνουν στο νου τα σύγχρονα δεινά του λαού μας. Η κρίση από την οποία ταλανίζεται η κοινωνία μας, της οικονομίας, των αξιών, των θεσμών, του ήθους, των νοημάτων δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίζει και να μας οδηγεί σε αδιέξοδα. Δεν πρέπει να κάμπτεται το φρόνημα και ο πατριωτισμός μας. Το αιώνιο παράδειγμα του ένδοξου παρελθόντος μας ας συντροφεύει τις επιλογές μας, καθώς με θάρρος πίστη, αυταπάρνηση αλλά και εθνική ομοψυχία μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε σκόπελο».

Καταλήγοντας ο κ. Κοσμάς προέτρεψε τους παρισταμένους να δώσουν όρκο ότι θα αγωνιστούν να οικοδομήσουν και να παραδώσουν στις επόμενες γενιές μια πατρίδα αντάξια αυτής που κληροδότησαν σε εμάς οι πρόγονοί μας: «Τιμούμε όλους αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους στον υπέρτατο αγώνα της Ελευθερίας. Τιμούμε τους 8.000 νεκρούς συμπατριώτες μας. Και δίνουμε υπερήφανα όρκο σήμερα για ένα αγώνα τιμής με ηθικές αξίες. Έναν αγώνα που  θα δώσει το δικαίωμα στις επόμενες γενιές να ζήσουν ελεύθερες και υπερήφανες για μια και μοναδική πατρίδα. Την Ελλάδα».

Να υπενθυμίσουμε ότι στις 12 Νοεμβρίου του 1997, μετά από προτροπή της Πανελλήνιας Ένωσης  Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, το Δημοτικό Συμβούλιο του τέως Δήμου Ερμούπολης καθιέρωσε την 11η Οκτωβρίου ως ημέρα τιμής στους ήρωες συμπατριώτες μας και το κτήμα Χαρτουλάρη χαρακτηρίστηκε ως «Χώρος Θυμάτων Κατοχής.

Παρουσία στις σημερινές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης  δήλωσε το σύνολο των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του τόπου, μεταξύ των οποίων διακρίναμε: τους βουλευτές Κυκλάδων ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Συρμαλένιο και Αντώνη Συρίγο,  τον Δήμαρχο Σύρου Ερμούπολης Γιώργο Μαραγκό, τη Δημοτική Σύμβουλο Μαρίζα Αγγελοπούλου , και τους  Περιφερειακούς συμβούλους  Μάκη Δαδάο και Στράτο Μαύρο.

Με το πέρας της Επιμνημόσυνης Δέησης στο μνημείο των Θυμάτων της κατοχής, στεφάνια κατέθεσαν – πέρα από τις στρατιωτικές και πολιτικές αρχές – ο ΣΥΡΙΖΑ, η Χρυσή Αυγή, αλλά και η Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης Σύρου.