Ένα ιδιαίτερα απαιτητικό έργο ανεβάζει από τις 19 έως και 22 Απριλίου, στη σκηνή του Θεάτρου «Απόλλων» (ώρα 21:00), η Θεατρική Ομάδα «Μπαστιάς».

Πρόκειται  για ένα από τα πιο γνωστά και πιο δημοφιλή θεατρικά έργα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, τον «Άμλετ», η παράσταση του οποίου είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την γέννηση του πρώτου «Άμλετ» στην Ελλάδα του Παντελή Σούτσα, αλλά και στα 150 χρόνια (1868) από την πρώτη παράσταση «Άμλετ» στο νεότευκτο τότε θέατρο «Απόλλων» της Σύρου. Πέραν αυτού, ο κ. Τζίνης – ως είθισται – την αφιερώνει και στον συριανό δικηγόρο και θεατράνθρωπο Μάρκο Φρέρη.

13 ηθοποιοί του «Μπαστιά» ενσαρκώνουν 28 ρόλους, σε ένα σύνολο 18 συντελεστών με κοστούμια και σκηνογραφίες εποχής.

Για το ανέβασμά της απαιτήθηκαν εντατικές πρόβες επί ένα οκτάμηνο και, σύμφωνα με την ηθοποιό Σοφία Νομικού, η οποία στο έργο ενσαρκώνει την Οφηλία, το τελευταίο διάστημα ήταν στη κυριολεξία εξαντλητικές. Εκτιμά, ωστόσο, ότι το τελικό αποτέλεσμα θα αποζημιώσει τον θεατή.

Από την πλευρά του, ο δεύτερος σκηνοθέτης της ομάδας Γιάννης Ρούσσος, ο οποίος ερμηνεύει τον ρόλο του βασιλιά της Δανίας και θείου του Άμλετ, Κλαύδιο, δήλωσε ότι δεν θέλησε να σηκώσει στις πλάτες του βάρος ενός τόσο μεγάλου έργου περιοριζόμενος μοναχά στην ηθοποιία. Ξεκαθάρισε δε ότι ο κ. Τζίνης δούλευε επί χρόνια στον μυαλό του το έργο αυτό, επομένως εμφανίστηκε πανέτοιμος για να το σκηνοθετήσει. «Μας έλεγε ακριβώς τις κινήσεις που έπρεπε να κάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ζητά πάντως από το κοινό να κρίνει την παράσταση με επιείκεια, αποφεύγοντας συγκρίσεις με αντίστοιχες στις οποίες πρωταγωνιστούσαν επαγγελματίες ηθοποιοί: «Αυτό που θα δούνε είναι μια πολύ καλή παράσταση και κάτι καλό ως αποτέλεσμα. Τώρα, αν έλθει κάποιος και θέλει να κρίνει τον «Άμλετ»  έχοντας τον δει στην Αθήνα με κάποιους επαγγελματίες ηθοποιούς, οι οποίοι έχουν τεχνικούς τρόπους για να παίξουν, και αυτό το βάσανο που βγάζουμε εμείς, που είναι από μέσα μας, το βγάζουν επειδή έχουν τόσες σπουδές που έχουν κάνει… Ε, δεν νομίζω ότι πρέπει να φτάσουμε σε τέτοια σύγκριση. Ξέρουν σε τι επίπεδο έρχονται να το δούνε και νομίζω ότι θα μείνουν ευχαριστημένοι».

«Έχουμε ένα Game of the Thrones όπου δυο οικογένειες εξοντώνονται», σημείωσε ο Λάμπρος Κατσαρός, ο οποίος ενσαρκώνει τον σύμβουλο του βασιλιά Πολώνιο, προσθέτοντας ότι είναι συγκλονιστική η σύγκρουση των ανθρώπων αυτών, η οποία εμπεριέχει πολλές ομοιότητες με την σημερινή εποχή.

Στα νέα παιδιά που συμμετέχουν στην παράσταση επικεντρώθηκε η Ζωγραφιά Δόγου (ερμηνεύει την βασίλισσα, μητέρα του Άμλετ, Γερτρούδη), τονίζοντας ότι από τη συμμετοχή τους διδάχθηκαν πειθαρχία: «Μέσα απ’ αυτό το θεατρικό μαθαίνουν πράγματα και εκτός του ότι μορφώνονται μαθαίνουν και πειθαρχούν».   

Κλείνοντας, να πούμε ότι η παράσταση, μετά την προσαρμογή των κειμένων από τον κ. Τζίνη, διαρκεί περίπου δύο ώρες.

Περισσότερα στην συνέντευξη στο video του κειμένου