ΦΕΥΓΟΝΤΑΣ ο Σεπτέμβριος πήρε μαζί του και τις όποιες στιγμές ηρεμίας και ξεγνοιασιάς, με τον Οκτώβριο να διαβαίνει τις θύρες και να σηκώνει τα μανίκια γιατί τον περιμένει πολλή δουλειά.

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ξεκινάει η προεκλογική περίοδος, με τους επίδοξος υποψήφιους να ολοκληρώνουν τις επαφές τους για την προσέλκυση στο ψηφοδέλτιό τους των ικανοτέρων τόσο σε επίπεδο γνώσεων και προσφοράς όσο και σε επίπεδο προσέλκυσης αριθμού ψήφων.

ΟΙ μέχρι πρότινος θεωρητικά υποψήφιοι Νίκος Αλμπανόπουλος, Μαρία Καζαντζάκη, Νίκος Λειβαδάρας και Γιώργος Μαραγκός μπορεί μεν να μην έχουν δημοσιοποιήσει επίσημα την κάθοδό τους επικεφαλής ψηφοδελτίων, αλλά ούτε να την έχουν αποκλείσει ή διαψεύσει σε κατά καιρούς δημοσιεύματα, ενώ ακούγεται και ένα νέο όνομα αυτό του Βαγγέλη Χαλκιά.

Ο ΝΙΚΟΣ Αλμπανόπουλος φαίνεται να δοκιμάζει ακόμα αντοχές και να έχει επαφές με πρόσωπα προκειμένου να «ζυγίσει» πιθανότητες αυξημένου ποσοστού επιτυχίας. Εξάλλου, έχει να επιδείξει μια προϊστορία ως επιτυχημένος αντιδήμαρχος Ερμούπολης και ως στυλοβάτης της ανακύκλωσης στο νησί, δραστηριότητα η οποία του έδωσε κύρος, ιδιαίτερα μάλιστα μετά την αποτυχία της παρούσας Δημοτικής Αρχής να διατηρήσει (όπως εκείνος) τα πρωτεία στην ανακύκλωση όχι μόνο στις Κυκλάδες, αλλά και σε πανελλήνιο επίπεδο.

Η ΜΑΡΙΑ Καζαντζάκη εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή κρούσης, έχοντας μάλιστα «ανοιχτό μέτωπο» με τον σημερινό δήμαρχο. Ηλίου φαεινότερο ότι λειτουργεί στην ουσία σαν μείζονα αντιπολίτευση, αφού έχει αποδείξει ότι αποτελεί την κύρια αιχμή δόρατος ικανού να προκαλέσει ανά πάσα στιγμή σοβαρά θανατηφόρα τραύματα στην παραπαίουσα ήδη Δημοτική Αρχή. Αν και πρωτεργάτης και πρωτοστάτης στον συνδυασμό του Γιώργος Μαραγκού, και μόνο η παραδοχή πως άλλα περίμενε από αυτόν τον Δήμαρχο και άλλα έδειξε, αρνητικά στο σύνολό τους στη συνέχεια, είναι ισχυρό χαρτί στις εκλογές, γιατί απέδειξε στην πράξη πως δεν συμβιβάζεται με στρατηγικές οι οποίες αποβαίνουν σε βάρος του νησιού και των δημοτών γενικότερα, αντιβαίνοντας στις αρχές της.

Ο ΝΙΚΟΣ Λειβαδάρας αποτελεί αυτή τη στιγμή το αντίπαλο δέος για τον Γιώργο Μαραγκό. Γνώστης και εκείνος της Αυτοδιοίκησης, με θητεία στο Δημοτικό Συμβούλιο της Ερμούπολης και στη συνέχεια στο Νομαρχιακό, στο οποίο διετέλεσε και πρόεδρος με επιτυχή πορεία. Γνωστός και ως γιατρός αναισθησιολόγος με πλούσιο βιογραφικό στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, αγαπητός στη συριανή κοινωνία εξαιτίας και άλλων δραστηριοτήτων του, ιδιαίτερα ως πρώτος πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Σύρου, θέση την οποία κατέχει και σήμερα, με αξιοζήλευτη δραστηριότητα. Ήδη βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο επαφών για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου του, με πρόθεση τη δυναμική παρουσία με δυναμικά στελέχη.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Μαραγκός έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό τις επαφές προκειμένου να προσελκύσει νέα πρόσωπα στο ψηφοδέλτιό του, χωρίς να παρακάμπτει στενούς σημερινούς συνεργάτες του ή εκείνους οι οποίοι αποτελούν πλούσια ψηφοδόχο. Φυσικά η τετραετής και πλέον θητεία του ως Δήμαρχος του έχει διδάξει πολλά, όπως λ.χ ότι ο κόσμος ξεχνάει εύκολα, ότι η δημαγωγία και η διαστρέβλωση της αλήθειας είναι ταχτική που έχει περισσότερα θετικά παρά αρνητικά και πως η εξαγγελία μιας σειράς έργων τα οποία ΘΑ γίνουν είναι ικανά να αντιστρέψουν τη σημερινή πορεία του ποταμού και να επιτύχει την εκλογή του για δεύτερη τετραετία. Γνωρίζει ότι τα λάθη που έχει κάνει η Δημοτική του Αρχή, με πρώτο απ’ όλα τον εξ αρχής διαχωρισμό των δημοτών «στους δικούς της και στους άλλους», με μια άνευ προηγουμένου προκλητική ευνοϊκή μεταχείριση στους «δικούς της», κάτι που δεν έχει περάσει απαρατήρητο ούτε είναι εύκολο να διαψευστεί όταν τα αποδεικτικά στοιχεία είναι τέτοια που καμία λάσπη και καμία διαστρέβλωση δεν μπορούν να τα σκεπάσουν. Όσο για τη σημαία της τουριστικής ανάπτυξης, στην οποία τέθηκε εξ αρχής σημαιοφόρος, εξακολουθεί να την ανεμίζει έστω και κουρελιασμένη.

Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ Χαλκιάς, με εμπλοκή κατά το παρελθόν στον αυτοδιοικητικό στίβο, με θητεία δημοτικού συμβούλου Ερμούπολης, αλλά και στον κομματικό, αφού έχει να επιδείξει κατά το παρελθόν θητεία και ως πρόεδρος της ΝΟΔΕ, σε περίπτωση που αποφασίσει την κάθοδο επικεφαλής ψηφοδελτίου, τη μεγαλύτερη ζημιά, με απώλεια ψήφων, θα την προκαλέσει στο συνδυασμό του Γιώργου Μαραγκού.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ πλέον και ξεκινάει ο πρόλογος του έργου της προεκλογικής περιόδου. Ένα έργο που επειδή οι περισσότεροι το έχουμε δει τόσες φορές καλό θα είναι αυτή τη φορά να αναρωτηθούμε όχι ποιον/ποιαν μας λένε να ψηφίσουμε ή να παραμυθιαστούμε από προεκλογικές υποσχέσεις, αλλά ποιον/ποιαν συμφέρει τον τόπο να ψηφίσουμε, για να έχουμε ήσυχη τη συνείδηση μας, τα επόμενα τέσσερα χρόνια, μιας και δεν την είχαμε τα τέσσερα προηγούμενα.