Τίτλους τέλους στο πρόγραμμα «Φιλόδημος»*, έβαλε μιλώντας στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Όπως είπε το πρόγραμμα των 2 δισ. που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση είχε μόλις 134 εκατ. ευρώ για έργα που έχουν προκηρυχθεί, ύψους 450 εκατ. και ενταγμένα 1,2 δισ.

Αναφορικά με το τι πρέπει να κάνουν οι δήμοι με τα συγκεκριμένα έργα, τόνισε ότι έχουν τρεις δυνατότητες:

-Να τα εντάξουν στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) του ΈΣΠΑ

-Να τα εντάξουν στα Τομεακά προγράμματα (υπουργεία) του ΕΣΠΑ

-Να περιμένουν το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα 2020-23 για την Αυτοδιοίκηση, που θα εξαγγείλει η νέα κυβέρνηση.

Βασικές προτεραιότητες του νέου αναπτυξιακού προγράμματος έργων και δράσεων είναι:

–          Η αναβάθμιση βασικών υποδομών  ύδρευσης και περιβάλλοντος.

–          Η επίλυση, με οριστικό τρόπο, του προβλήματος της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων με την πραγματοποίηση έργων, κυρίως με συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά κυρίως με τη δραστική επέκταση της ανακύκλωσης που αποτελεί βασική προτεραιότητα στην πολιτική μας.

–          Ο κοινωνικός τομέας, η επίτευξη υψηλών στάνταρ στη δημόσια υγεία και η συμμετοχή με έργα και δράσεις στην αντικαπνιστική καμπάνια, σε έργα και καμπάνιες για περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων, σε καμπάνιες ενάντια στον αλκοολισμό και την παχυσαρκία, σε καμπάνιες για έναν υγιεινό τρόπο ζωής με συμμετοχή στη μαζική άθληση.

–          Σημαντικά μέτρα πολιτικής προστασίας και ειδικότερα αντισεισμικής θωράκισης της χώρας.

–          Θα στηρίξουμε καινοτόμες πρωτοβουλίες και πιλοτικά προγράμματα με όλες μας τις δυνάμεις, υιοθετούμε ό,τι είναι καινοτόμο και λειτουργικό επ’ ωφελεία  των πολιτών.

Σχετικά με το νέο εκλογικό σύστημα, τόνισε ότι η απλή αναλογική θα καταργηθεί και θα έρθει νέο το οποίο θα προσομοιάζει στο σύστημα ενισχυμένης αναλογικής του «Καλλικράτη»: «Ξεκαθαρίζουμε το τοπίο με το εκλογικό σύστημα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Επαναλαμβάνω την απόλυτη δέσμευσή μου: η απλή αναλογική καταργείται στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με ένα εκλογικό σύστημα που θα διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα των Δήμων και των Περιφερειών και το οποίο θα προσομοιάζει σε αυτό που υπήρχε προτού καθιερωθεί το σύστημα της Αυτοδιοίκησης, αλλά δεν θέλω να πω περισσότερες λεπτομέρειες γιατί είναι αντικείμενο που θέλω να το συζητήσουμε».

Παράλληλα, όπως τονίσε, , «ο στόχος μου είναι το πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς, του 2020, να έχουμε ετοιμάσει το νέο μας νόμο, ο οποίος θα αφορά σε ένα νέο σύστημα διοίκησης στον κρατικό μηχανισμό και σε μια δραστική ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και συνακόλουθα των πόρων και του προσωπικού για την Πρωτοβάθμια και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων τους. Μια πολύ σοβαρή δουλειά στην οποία, επαναλαμβάνω, ότι περιμένω πάρα πολύ τη δική σας καθοριστική συμβολή. Ταυτόχρονα στο δεύτερο εξάμηνο προετοιμάζεται άλλη μια φιλόδοξη δουλειά, ο Ενιαίος Κώδικας της Αυτοδιοίκησης, όπου θέλουμε να συγκεντρώσουμε και να απλοποιήσουμε το σύνολο της νομολογίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.»

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ομιλίας του:

omilia theodorikakou gia Filodimo

*  Ενημερωτικό Σημείωμα

Η αλήθεια για τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ

Στις 11 Νοεμβρίου του 2013 συνήφθη δανεική σύμβαση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Το ποσό του δανείου που προορίζετο για έργα στους δήμους ήταν 200 εκατ. ευρώ. Έως τον Απρίλιο του 2018 απορροφήθηκαν λιγότερα από 10 εκατ. ευρώ. (γύρω στα 7 με 8)

Στις 6 Ιουνίου 2017,  η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τροποποιούν την αρχική δανειακή σύμβαση στα 134 εκατ. ευρώ, από 200 που ήταν αρχικώς.

Η λήξη των έργων, ρητά και κατηγορηματικά, προβλέπεται για τις  31/12/19

Στις 22 Δεκεμβρίου 2017 ο τότε υπουργός κ. Σκουρλέτης νομοθετεί τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ με τον νόμο 4509/17 (άρθρα 69 και 70).

Στις 24 Απριλίου του 2018 δημοσιεύεται σε ΦΕΚ η ΚΥΑ (13022) η οποία αναφέρει ότι το ύψος του ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ είναι 2 δις ευρώ (!!!)

Μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί δανειακές συμβάσεις και έχουν δημοπρατηθεί 21 έργα, ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Έχουν γίνει δημοπρατήσεις ύψους 450 εκατ. ευρώ. που αντιστοιχούν σε 170 έργα. Ενώ οι εντάξεις έργων που είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση αφορούν σε ποσό 1,235 δις ευρώ  που αντιστοιχούν σε 502 έργα γεγονός που δείχνει μία πολύ μεγάλη αναντιστοιχία ανάμεσα στις εντάξεις του προγράμματος και τους διαθέσιμους πόρους της εν ισχύ δανειακής σύμβασης  της ΕΤΕΠ  .

Και οι εντάξεις αναφέρουν ότι τα χρήματα θα καλυφθούν από την ΕΤΕΠ κατά 75% και 25% από το ΤΠΔ .

Τι θα γίνει με τα έργα που έχουν εγκριθεί;

 Για να μη χαθούν τα έργα και να μη καταρρεύσει η Αυτοδιοίκηση, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι πολλά από τα συγκεκριμένα έργα που έχουν εγκριθεί θα μεταφερθούν στα ΠΕΠ και σε τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα στο νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα που επεξεργάζεται το ΥΠΕΣ και θα λειτουργήσει από το 2020 – το 2023

Σημειώνεται ότι ο κ. Θεοδωρικάκος βρίσκεται ήδη σε προχωρημένες συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την σύναψη συμβάσεως που θα εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων στους ΟΤΑ

Σημείωση: Τα στοιχεία αφορούν στον ΦΙΛΟΔΗΜΟ 1.

Ο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ 2 χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Πηγή: aftodioikisi.gr