Στα χέρια του ελληνικού κοινοβουλίου βρίσκεται πλέον η τύχη του Συνεταιρισμού του σούπερ μάρκετ Νεωρίου καθώς η αρμόδια Επιτροπή που είχε οριστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο για τη στήριξή του, έφερε στο Σώμα ένα ενημερωτικό σημείωμα για τις προτεινόμενες νομοθετικές τροποποιήσεις του άρθρου 185 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (νόμος που – μεταξύ άλλων – διέπει τις παραχωρήσεις δημοτικών ακινήτων σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου) που πρέπει να εγκριθούν από την Βουλή.

Η Επιτροπή αφού συναντήθηκε με τους βουλευτές Κυκλάδων Αντώνιο Συρίγο και Νίκο Συρμαλένιο και τους ενημέρωσε για το θέμα αυτό, απέστειλε σχετικό υπόμνημα όπου τους ανέπτυξε όλο το ιστορικό της υπόθεσης αυτής και τους επεσήμανε την αναγκαιότητα να στηριχθεί ο Συνεταιρισμός και να συνεχίζει να λειτουργεί το Σούπερ Μάρκετ του Νεωρίου, διότι προάγει την τοπική οικονομία και εξυπηρετεί την τοπική κοινωνία.

Οι βουλευτές, από τη μεριά τους, δεσμεύτηκαν να προωθήσουν το θέμα στις αρμόδιες επιτροπές εμπορίου, ανταγωνισμού και εσωτερικών, ώστε να εξευρεθεί η προσήκουσα λύση για να μπορέσει ο Δήμος να παραχωρήσει δωρεάν για αόριστο χρόνο το ακίνητό του στον Συνεταιρισμό.

Σε δεινή θέση οι «όμηροι» – εργαζόμενοι του Συνεταιρισμού

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι σε προ μηνών συζήτηση που είχε γίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο αναφορικά με το αίτημα του Συνεταιρισμού για επέκταση του υφιστάμενου δωρεάν χρησιδανείου για 3 παραπάνω χρόνια από αυτό που όριζε το προηγούμενο, έτσι ώστε να αποτελέσει μια δικλείδα ασφαλείας για τον υποψήφιο επενδυτή που ήθελε να διασφαλίσει την βιωσιμότητα της επένδυσής του, τότε το Σώμα είχε καταψηφίσει την πρόταση αυτή με το σκεπτικό ότι μια πρόωρη παράταση του χρησιδανείου δεν θα γίνονταν δεκτή από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

Όλα αυτά συνέβαιναν τη στιγμή που οι 32 εργαζόμενοι του σούπερ μάρκετ βρίσκονταν υπό μία ιδιότυπη εργασιακή ομηρία καθώς λογίζονταν κανονικά ως εργαζόμενοι, μένοντας απλήρωτοι για περίπου 1,5 χρόνο και χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να καταφύγουν έστω στον ΟΑΕΔ ως άνεργοι.

Η κατάσταση, δηλαδή, από τότε είχε φτάσει στο απροχώρητο και στα όριά του όλο το προσωπικό του σούπερ μάρκετ αλλά και την τοπική αγορά (προμηθευτές του σούπερ μάρκετ), στην οποία υπήρχαν οφειλόμενα της τάξης των 800.000 ευρώ.

«Το γάντι» στη Βουλή

Μερικούς μήνες μετά, λοιπόν, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κι ενώ οι συνθήκες για τους εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ Νεωρίου έχουν γίνει ακόμα χειρότερες, ο πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής Νικήτας Γρυπάρης ενημέρωσε – παρουσία του προέδρου του Σωματείου των Εργαζομένων του Συνεταιρισμού Στρατή Προβελέγγιου – το Σώμα για τις δύο προτεινόμενες λύσεις που έπεσαν στο τραπέζι και οι οποίες ουσιαστικά αφορούν σε νομοθετικές ρυθμίσεις – τροποποιήσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 185 του νόμου 3463/2006, οι οποίες αναφέρουν τα εξής:

Α) Να προστεθεί εδάφιο β στην παράγραφο 2, η οποία έχει ως εξής «Ομοίως με απόφαση του Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου επιτρέπεται να παραχωρείται δωρεάν η χρήση ακινήτου σε άλλα νομικά πρόσωπα που ασκούν αποκλειστικά και μόνο δραστηριότητα η οποία είναι κοινωφελής ή προάγει τα τοπικό συμφέροντα», δηλαδή:
« Με παρόμοια απόφαση μπορεί να παρατείνεται η παραπάνω παραχώρηση επ’ αόριστο στις περιπτώσεις που η αρχική παραχώρηση είναι ορισμένου χρόνου, εφόσον συντρέχουν οι λόγοι κοινωφελούς δραστηριότητας ή προαγωγής των τοπικών συμφερόντων».

Β) Να γίνει ρητή αναφορά στο νόμο ως προς τους Συνεταιρισμούς εφόσον εξυπηρετούν τα συμφέροντα του τόπου και της ευρύτερης περιοχής που εδρεύουν, δηλαδή να προστεθεί εδάφιον β στην παράγραφο 2 του νόμου που να ορίζει ρητά ότι:
«Ειδικά για τους Συνεταιρισμούς που εξυπηρετούν τα τοπικά συμφέροντα και προάγουν την τοπικά οικονομία υε απόφαση του Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου επιτρέπεται να παραχωρείται δωρεάν η χρήση ακινήτων για αόριστο χρονικό διάστημα ώστε αυτοί να ασκούν απρόσκοπτα την δραστηριότητά τους».

Όπως επεσήμανε ο κ. Γρυπάρης, η υπάρχουσα νομική διάταξη δεν απαγορεύει την παραχώρηση δωρεάν ακινήτου στις παραπάνω περιπτώσεις για αόριστο χρονικό διάστημα. Επειδή όμως το θέμα είναι σοβαρό και προέχει κυρίως η προστασία των Δήμων από τυχόν καταχρηστικές εφαρμογές του νόμου και υπερβολές, για τον λόγο αυτό προτιμώνται οι ορισμένου χρόνου παραχωρήσεις δωρεάν ακινήτων σε τρίτους ώστε να κατοχυρώνονται πληρέστερα τα συμφέροντα των Δήμων.

Χρυσαφίδης κατά Γρυπάρη: «Λειτουργήσατε πολιτικάντικα»

Οπότε, αν και δίνονταν η δυνατότητα από τον νόμο στο Δημοτικό Συμβούλιο να παραχωρήσει σε παράταση του χρησιδανείου ή αλλαγή του από ορισμένου χρόνου σε επ’ αόριστον (προοπτική που δεν έτυχε θετικής εισήγησης της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου για ευκολότερη διασφάλιση των συμφερόντων του Δήμου σε περίπτωση άρσης μερικών ή όλων των προϋποθέσεων παραχώρησης), και έχοντας εις γνώση την απελπιστική κατάσταση των εργαζομένων και τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε μια πιθανή πτώχευση του Συνεταιρισμού, το Σώμα, και τότε και χτες, δεν φάνηκε έτοιμο να πάρει κάποια γενναία απόφαση για τη διάσωση του σούπερ μάρκετ και των θέσεων εργασίας του προσωπικού του.

Η δε παραπομπή του όλου θέματος στην προπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής για να επιλέξει αυτή ποια μπορεί να είναι η καλύτερη προτεινόμενη λύση από τις δύο που προαναφέρθηκαν, έτσι ώστε να μην κατηγορηθεί από κάποιους ότι προωθείται μια «φωτογραφική» διάταξη, εν μέσω προεκλογικού σκηνικού, θα θέσει ουσιαστικά το θέμα στις καλένδες, τόνισε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Παύλος Χρυσαφίδης, ο οποίος άσκησε εντονότατη κριτική προς τον κ. Γρυπάρη.

Συγκεκριμένα, κι ενώ οι τόνοι της συζήτησης είχαν ήδη κορυφωθεί, ο κ. Χρυσαφίδης κατηγόρησε ευθέως τον κ. Γρυπάρη ότι λειτούργησε πολιτικάντικα, καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο θα έπρεπε να αποφασίσει «εδώ και τώρα» την επ’ αόριστον παραχώρηση του ακινήτου.

Αντιθέτως, σύμφωνα με τον κ. Χρυσαφίδη, η αρμόδια Επιτροπή επέλεξε να βγάλει από τις πλάτες τους το βάρος του προβλήματος, προτείνοντας μια λύση που όλοι ξέρουν ότι και θα πάρει πολύ καιρό να υλοποιηθεί, αλλά και που η τύχη της δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα γίνει αποδεκτή από την Βουλή.

Οι βολές του κ. Χρυσαφίδη, που υπονόησε ανοιχτά ότι αυτή η λύση φιξαρίστηκε έτσι ώστε ουσιαστικά να μην μπορεί να προσφέρει τίποτα πρακτικά και άμεσα για τη διάσωση του σούπερ μάρκετ, επέφεραν την έντονη αντίδραση του κ. Γρυπάρη, ο οποίος προσπάθησε να πείσει πολλούς από αυτούς που τον παρακολουθούσαν ότι επρόκειτο για την πιο εφικτή λύση που μπορούσε να δοθεί, όπερ και εγένετο καθώς το Σώμα ενέκρινε κατά πλειοψηφία την σχετική πρόταση.