Ερευνητές του Human Media Lab στο Queen’s University στον Καναδά έφεραν το παρελθόν στο παρόν, δημιουργώντας το MagicScroll: Ένα tablet – «περγαμηνή», που μπορεί να τυλίγεται και έχει σχεδιαστεί ειδικά για να φέρνει την αίσθηση των αρχαίων περγαμηνών σε μια σύγχρονη συσκευή.

Της ομάδας ηγείται ο Ρόελ Βερτεγκάαλ, ειδικός στον τομέα των εύκαμπτων οθονών, και οι ερευνητές ευελπιστούν πως η νέα αυτή τεχνολογία θα φέρει επανάσταση στον τομέα των φορητών συσκευών.

Στη συσκευή αυτή δεσπόζει μια υψηλής ανάλυσης, 7,5 ιντσών εύκαμπτη οθόνη ανάλυσης 2Κ, που μπορεί να τυλίγεται γύρω από ένα κεντρικό, 3D printed κυλινδρικό σώμα που περιέχει τα εσωτερικά ηλεκτρονικά εξαρτήματα της συσκευής. Δύο τροχοί σε κάθε πλευρά του κυλίνδρου επιτρέπουν στον χρήστη να κάνει scrolling στις πληροφορίες στην οθόνη αφής. Όταν ο χρήστης εστιάζει σε ένα σημείο που τον ενδιαφέρει και θα ήθελε να εξετάσει καλύτερα, η συσκευή μπορεί να ξετυλίγεται και να λειτουργεί ως οθόνη tablet. To μικρό της βάρος και το κυλινδρικό της σώμα επίσης κάνουν πολύ ευκολότερη τη μεταφορά της με ένα χέρι, σε σχέση με ένα κλασικό tablet:Όταν είναι τυλιγμένη, η συσκευή χωρά στην τσέπη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως τηλέφωνο ή άλλες συσκευές.

«Μας ενέπνευσε το σχέδιο των αρχαίων περγαμηνών επειδή η μορφή τους επιτρέπει μια πιο φυσική, απρόσκοπτη εμπειρία μακρών οπτικών timelines» είπε ο Βέρτεγκααλ. Επίσης, άλλη μια πηγή έμπνευσης ήταν τα παλιά Rolodex, τα οποία χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση και την αναζήτηση καρτών.

Ο τροχός scrolling του MagicScroll, σημείωσε ο καθηγητής, επιτρέπει «άπειρο»scrolling για γρήγορη περιήγηση σε μακρές λίστες, ενώ τόνισε πως πρόκειται για μια «χειροπιαστή» εμπειρία που δίνει πλήρη εικόνα του επιλεγμένου αντικειμένου στην οθόνη. «Σκεφτείτε να κάνετε περιήγηση στο timeline σας στο Instagram, στα μηνύματά σας ή στις επαφές σας στο LinkedIn με αυτόν τον τρόπο» πρόσθεσε.

Πέρα από αυτά, το πρωτότυπο διαθέτει και μια κάμερα που επιτρέπει στους χρήστες να χρησιμοποιούν το τυλιγμένο MagicScroll ως συσκευή τηλεχειρισμού μέσω χειρονομιών, ενώ οι τροχοί της περιμένουν μικρά ρομποτικά εξαρτήματα που της επιτρέπουν να κινείται ή να περιστρέφεται σε διάφορες περιπτώσεις, όπως πχ όταν λαμβάνει ενημερώσεις.

«Μακροπρόθεσμα, ελπίζουμε να σχεδιάσουμε τη συσκευή έτσι ώστε να μπορεί να τυλιχτεί και να γίνει τόσο μικρή όσο ένα στυλό, που θα μπορείτε να μεταφέρετε στο τσεπάκι σας» συμπλήρωσε ο Βέρτεγκααλ.

πηγή: naftemporiki