Αναμφισβήτητα, Τα Σεμινάρια της Ερμούπολης αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς και ιστορικούς θεσμούς στη Σύρο, καθώς φέτος συμπλήρωσαν 35 χρόνια ζωής και προσφοράς στην ακαδημαϊκή – και όχι μόνο – κοινότητα.
Το πλαίσιο των διαλέξεων που οργάνωσε φέτος το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, διευρύνθηκε από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο, πάντα με την επιστημονική και οργανωτική συνεργασία των ΓΑΚ – Αρχεία Νομού Κυκλάδων.
Στο τελευταίο κομμάτι του προγράμματος, που έλαβε χώρα κατά το τριήμερο 27 – 29 Σεπτεμβρίου, οργανώθηκαν διαλέξεις με θεματική “Το ζήτημα της μετονομασίας των οικισμών κατά τον 19ο και 20ο αιώνα”, όπου παρουσιάστηκαν θέματα για την μετονομασία οικισμών και πόλεων μετά την προσφυγική εγκατάσταση (1922 – 1928) σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπως στη Μεσσηνία, στη Θράκη, στα Δωδεκάνησα και αλλού.
Η δεύτερη θεματική ήταν αφιερωμένη στους “Μηχανισμούς Ελέγχου και Πειθάρχησης στον 19ο και 20ο αιώνα”, υπό την γενική επιμέλεια του Βαγγέλη Καραμανωλακάκη και του Δημήτρη Δημητρόπουλου.
Και στις τρεις συνεδρίες που αφιερώθηκαν σε αυτό το θέμα, παρουσιάστηκαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις που είχαν να κάνουν με επιμέρους ζητήματα, όπως την δημόσια τάξη και ασφάλεια στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, την πειθαρχία στα Σώματα Ασφαλείας με αφορμή το παράδειγμα της Αστυνομίας των Πόλεων που εφαρμόστηκε ως μέτρο από το 1918 έως και το 1932, τους μηχανισμούς πειθάρχησης των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών κατά τον Μεσοπόλεμο και πολλά άλλα.
Τέλος, κατά την αποφώνηση των συντελεστών, οι διοργανωτές των Σεμιναρίων Ερμούπολης ευχαρίστησαν το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, το κληροδότημα Δημητρίου και Λιλίκας Μωραΐτη Σύρου και τον όμιλο εταιρειών Ελληνικά Πετρέλαια για τη συνδρομή τους, καθώς επίσης και το Επιμελητήριο Κυκλάδων για την παραχώρηση της αίθουσάς του για τη διεξαγωγή των Σεμιναρίων.