Σε θεωρητικά πλαίσια και χωρίς δεσμευτικές προτάσεις διεξήχθη για μια ακόμα φορά η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ακτοπλοϊκού Συνεδρίου για το Νότιο Αιγαίο, την οποία οργάνωσε για δεύτερη συνεχή χρονιά η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, στη Σύρο.

Κατά την έναρξη των εργασιών, ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Ν.Α. Γιώργος Μαραγκός καλωσόρισε όλους τους παρευρισκομένους και ευχαρίστησε την ΠΕΔ Ν.Α. που αποφάσισε για δεύτερη χρονιά να πραγματοποιήσει το συνέδριό της στη Σύρο, ενώ αντίστοιχα ο πρόεδρός της και δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος ευχήθηκε να καθιερωθεί η συνάντηση αυτή ως θεσμός στη Σύρο.

Και οι δύο αναφέρθηκαν στην ανάγκη απρόσκοπτης και συστηματικής ακτοπλοϊκής διασύνδεσης των νησιών με τα μεγάλα κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας αλλά και μεταξύ των νησιών των δύο συμπλεγμάτων ως μοχλό ανάπτυξης των οικονομιών τους και παράγοντα διατήρησης της ποιότητας ζωής των νησιωτών, αφού αιχμή του δόρατος σε αυτή την Περιφέρεια είναι ο Τουρισμός.

Τη δραστική αλλαγή του κεντρικού κράτους σε ό,τι αφορά την ίση κατανομή πόρων προς τη νησιωτική Ελλάδα ζήτησε επιτακτικά  ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, τονίζοντας – μεταξύ άλλων -ότι είναι «ψίχουλα» όσα δίνει το κεντρικό κράτος για τα 118 λιμάνια της Περιφέρειας αναλογικά με αυτά που δίνονται για τα οδικά δίκτυα της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Με το κλείσιμο των χαιρετισμών, ακολούθησαν οι εισηγήσεις των τεσσάρων κύριων ομιλητών, με τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριο Σαντορινιό να αναφέρεται στο θεσμικό πλαίσιο, τις προκλήσεις και τις επιλογές αναφορικά με το θέμα, τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών Διονύση Τεμπονέρα να εστιάζει στη διαχείριση της θαλάσσιας επιβατικής μεταφοράς ως δείκτη οικονομικής ανάπτυξης, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας Μιχάλη Σακέλλη να επεξηγεί πως έχει η υφιστάμενη κατάσταση και ποιες είναι οι εξελίξεις στην Ακτοπλοϊα και τέλος τον δήμαρχο Μήλου Γεράσιμο Δαμουλάκη να αναλύει τη θέση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων για το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών.

Όπως και οι περισσότεροι ομιλητές που πήραν μετά τον λόγο, μεταξύ των οποίων οι βουλευτές Κυκλάδων Α. Συρίγος και Ν. Συρμαλένιος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Γ. Ρούσσος, ο πρώην υπουργός Αιγαίου Α. Παυλίδης, ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χ. Κόκκινος και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Μ. Δαδάος και Μ. Σπύρου, τέθηκαν επί τάπητος τα θέματα της υποχρηματοδότησης από το κεντρικό κράτος για λιμενικές υποδομές και δημιουργία νέων λιμανιών, της υποστελέχωσης και έλλειψης πόρων των Λιμενικών Ταμείων, της ενίσχυσης του πιλοτικού προγράμματος του μεταφορικού ισοδύναμου σε όλα τα νησιά και για άλλες χρήσεις, της επερχόμενης αύξησης των τιμών στα καύσιμα που θα δυσχεράνει ακόμη πιο πολύ το έργο των ακτοπλοϊκών εταιρειών, την αδιαφορία των τελευταίων για κάλυψη επιδοτούμενων γραμμών, την ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου, την παρουσίαση οικονομικών κινήτρων στις εταιρείες και πολλά άλλα, τα οποία αποτελούν εξαιρετικής σημασίας ζητήματα για την εθνική συνοχή της νησιωτικής Ελλάδας.

Το πέρας του Συνεδρίου, στο οποίο παραβρέθηκαν οι εκπρόσωποι και των δύο Εκκλησιών της Σύρου, κοινωνικών και παραγωγικών φορέων αλλά και μεγάλη αντιπροσωπεία του Λιμενικού Σώματος, βρήκε πολλούς δημάρχους στο βήμα, οι οποίοι – ενόψει και της νέας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών τον ερχόμενο Δεκέμβρη – παρουσίασαν τις δικές τους προτάσεις για βελτίωση ήδη υπαρχόντων γραμμών ή την διαμόρφωση νέων προς όφελος των τοπικών οικονομιών τους.

Λίγες ώρες αργότερα, το σκηνικό θα μεταφερθεί στο Πνευματικό Κέντρο της Ερμούπολης, όπου θα τεθεί προς συζήτηση το βασικό θέμα του Συνεδρίου, με θέμα «Οι Δήμοι μοχλός ανάπτυξης και προόδου των νησιών μας».