ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

Για τον καθορισμό των ωρών λειτουργίας και βαθμού έντασης των μεγαφωνικών εγκαταστάσεων και του τρόπου χρήσης των χώρων που διατίθενται στους συνδυασμούς των υποψηφίων, κατά την προεκλογική περίοδο των εκλογών της 26ης Μαΐου 2019 καθώς και 2ης Ιουνίου 2019, για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών, για την εκλογική προβολή τους, καθώς και άλλων λεπτομερειών , βάσει των υπ’ αριθ. Πρωτ. 24923/04-04-2019 και 27212/11-04-2019 εγγράφων του Υπουργείου Εσωτερικών.

Στην Ερμούπολη Σύρου σήμερα Πέμπτη 09 Μαΐου 2019 και ώρα 12:00΄ στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου συνήλθαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων μετά από πρόσκληση του κου Δημάρχου.

 1. Τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος κ.Αθανασίου Αλέξανδρος σε εκτέλεση της με αρ. Πρωτ. 86/18-04-2019 απόφασης Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης και κλήθηκαν εκπρόσωποι όλων των πολιτικών κομμάτων και των συνασπισμών συνεργαζόμενων κομμάτων ως εξής :1)Η Σύρος που Αξίζουμε 2)Ανοιχτοί Ορίζοντες για την Σύρο 3)Πρώτα η Σύρος 4)Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου – Ερμούπολης 5)Πνοή Δημιουργίας Νοτίου Αιγαίου 6)Μπροστά το Νότιο Αιγαίο 7)Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου 8)Λαϊκή Συσπείρωση 9)Ελληνική Αυγή για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου 10)Ελλήνων Συνέλευσις 11)Πολίτες του Ηλία Ψινάκη 12)Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή13)Ελληνική Λύση – Κυριάκος Βελόπουλος 14)Κόμμα Ισότητας – Ειρήνης και Φιλίας15)Νέα Δημοκρατία 16)Δημιουργία Ξανά – Θάνος Τζήμερος17)Λευκό18)Ελεύθερη Πατρίδα 19)Εθνικό Μέτωπο – Πατριωτικός Σύνδεσμος -Λιοντάρια Συνεργεία ( Συνασπισμός ) 20)ΕΝΥΠΕΚΚ – Όρθια Ελλάδα 21)Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ)22)Δημοσθένης Βεργής – Έλληνες Οικολόγοι 23)Εθνική Ελπίδα 24)Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας ( ΟΚΔΕ)25)Ένωση Κεντρώων 26)Ελλάδα ο Άλλος Δρόμος – Νότης Μαριάς 27)Ελληνικό Όραμα 28)Διέξοδος Ελλάς 29)Νέα Ελληνική Ορμή30)Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας 31)Μ-Λ ΚΚΕ32)Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας 33)Κόμμα Νέων (Δικαιοσύνη – Αλληλεγγύη -Αξιοπρέπεια)34)Νέα Δεξιά 35)Οικολογία Πράσινη Αλληλεγγύη 36)Ελληνική Πολιτική Συνείδηση – Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών – Πατριωτικό Κοινωνικό Κίνημα <Άρμα Συνεργασίας για την Ευρώπη των Ενθών> Γιάννης Δημαράς ( Συνασπισμός)37)ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥΑ38)Έλληνες Ριζοσπάστες 39)Υπερήφανη Ελεύθερη Ελλάδα 40)Κίνημα Εθνικής Ανεξαρτησίας 41)Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία – Ουράνιο Τόξο 42)Οικολόγοι – Πράσινοι43)Όραμα Αναγέννηση Ελλάδος (ΟΡΑΜ.Α ΕΛΛΑΔΟΣ)44)Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (Σύριζα)45)Φιλελεύθερη Συμμαχία46)Απόφαση Ανάγκης47)ΜέΡΑ2548)Ανεξάρτητοι Έλληνες 49)Κολλάτος – Ανεξάρτητο Πολιτικό Κίνημα – Οικολογικό Ελληνικό 50)Εθνεγερσία 51)Κίνημα Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ)52)Πλεύση Ελευθερίας – Ζωή Κωνσταντοπούλου 53)Άλλη Ελλάδα 54)Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑΟΣ)- ΠΑΤ.ΡΙ.Ε (ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΉ Ριζοσπαστική Ένωση )55)Ποτάμι56)Λαϊκή Ενότητα – Μέτωπο Ανατροπής 57)Δημοκρατική Ευθύνη 58)ΛΕΥΚΟ – ΕΝ. ΠΑΝ – Αγροτικό Κόμμα Ελλάδος
 2. Από αυτούς παρευρέθηκαν οι κάτωθι εκπρόσωποι:
 3. Για τον συνδ. Η Σύρος που Αξίζουμε ο κ. Στρογγύλης Κομνηνός
 4. Για τον συνδ. Ανοιχτοί Ορίζοντες για την Σύρο-Ερμούπολης ο κ. Γιαλόγλου Ανδρέας
 5. Για τον συνδ. Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου-Ερμούπολης ο κ. Δεναξάς Ιωάννης
 6. Για τον συνδ. Πνοή Δημιουργίας Νοτίου Αιγαίου ο κ. Παγώνης Ανδρέας
 7. Για τον συνδ. Μπροστά το Νότιο Αιγαίο ο κ. Λεονταρίτης Γεώργιος
 8. Για τον συνδ. Λαϊκη Συσπείρωση ο κ. Δεναξάς Ιωάννης
 9. Για τον συνδ. Νέα Δημοκρατία ο κ. Μπαρμπούνης Ευστάθιος
 10. Για τον συνδ. Κουμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ) ο κ. Δεναξάς Ιωάννης
 11. Για τον συνδ. Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (Σύριζα) η κα. Ρούσσου Φλώρα
 12. Για τον συνδ. Κίνημα Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ) ο κ. Μπάϊλας Δημήτριος
 13. Για τον συνδ. ΕΝΥΠΕΚΚ – Όρθια Ελλάδα ο κ. Στρογγύλης Κομνηνός

Γενομένης διαλογικής συζητήσεως και αφού προηγουμένως ετέθησαν υπόψη των παρόντων οι ανωτέρω υπουργικές αποφάσεις για τον σεβασμό δε της πόλης και του περιβάλλοντος της και την κόσμια και ευπρεπή διεξαγωγή του προεκλογικού αγώνα του Μαΐου 2019 έγιναν αμοιβαία αποδεκτά τα παρακάτω:

Α. ΔΙΑΘΕΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

Η πλατεία Α. Μιαούλη, η πλατεία Κανάρη, η Έπαυλη Τσιροπινά ,η αίθουσα Δ.Σ. πρώην Δήμου Άνω Σύρου, αίθριος χώρος Δημαρχιακού μεγάρου Ερμούπολης, θεατράκι Λαζαρέτων (Ευανθία Καΐρη ), Πνευματικό Κέντρο Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, Α αίθουσα αθλητικού κέντρου Δήμου Σύρου – Ερμούπολης ( Δημήτριος Βικέλας) ,αίθουσα πρώην δημοτικού σχολείου Πάγου, γηπεδάκι Ανάστασης , πεζόδρομοι Θυμάτων Σπερχίου και Πρωτοπαπαδάκη και κοινόχρηστος χώρος Καμάρας Άνω Σύρου διατίθενται μετά από αίτηση στον Δήμο κατά σειρά προτεραιότητας ανάλογα µε την ημέρα κατάθεσης της αίτησης υπό των κομμάτων ή των υποψηφίων βουλευτών, περιφερειαρχών και δημάρχων, εκτός των τελευταίων προεκλογικών συγκεντρώσεων που θα ακολουθείται η παραχώρηση ανάλογα της δύναμης των κομμάτων στην Βουλή.

Β. ΑΦΙΣΟΚΟΛΛΗΣΗ

Σε κάθε πινακίδα (ταµπλό) εγκατεστημένη από τον Δήμο, διατίθεται για τις περιφερειακές το άνω ήμισυ για τους συνδυασμούς Μπροστά στο Νότιο Αιγαίο και Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου (μισό για κάθε συνδυασμό) το δε υπόλοιπο για τους λοιπούς υποψήφιους, για τις δημοτικές εκλογές, το άνω ήμισυ για τους συνδυασμούς Η Σύρος Που Αξίζουμε και Ανοιχτοί Ορίζοντες για την Σύρο (μισό για κάθε συνδυασμό) το δε υπόλοιπο για τους λοιπούς υποψήφιους, για δε τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το άνω ήμισυ για ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία (μισό για κάθε κόμμα) το δε υπόλοιπο για τα λοιπά κόμματα, για την προεκλογική τους προβολή.

Για την κεντρική συγκέντρωση των κομμάτων ή των συνασπισμών συνεργαζομένων κομμάτων των Δημοτικών και Περιφερειακών συνδυασμών διατίθενται όλες οι πινακίδες του Δήμου Σύρου- Ερµούπολης στο άνω ήμισυ για το κόμμα που θα έχει την συγκέντρωση, από ώρας 00:01 έως 24:00 της ημέρας που γίνεται η Κεντρική Ομιλία -Συγκέντρωση. Την τελευταία ημέρα 23/05/2019 και 24/05/2019 καθώς και 30/05/2019 και 31/05/2019 και από ώρα 22.00΄ θα ισχύει η ρύθμιση των προηγούμενων ημερών για όλα τα κόμματα.

Επίσης κάθε κόμμα ή συνασπισμός συνεργαζομένων κομμάτων μπορεί να κατασκευάσει κινητές καλαίσθητες πινακίδες και να τις τοποθετήσει σε χώρους όπου δεν θα παρακωλύουν ή δυσχεραίνουν την κυκλοφορία πεζών και οχημάτων. Συμφωνείται οι πινακίδες αυτές να είναι μέχρι τέσσερις (4) και η θέση τους να γίνει γνωστή στον Δήμο μέχρι την 14/05/2019 και κατά σειρά προτεραιότητας κατάθεσης της δήλωσης, υπαγορευόμενης της τοποθέτησης αυτών εντός της Πλατείας Α. Μιαούλη ή σε άλλο δημοτικό χώρο.

Επιτρέπεται η τοποθέτηση κατ’ εξαίρεση από τα πολιτικά κόμματα ή τους συνασπισμούς συνεργαζοµένων κομμάτων καλαίσθητων περιπτέρων επί της Πλατείας Α. Μιαούλη (ο χώρος διατίθεται μετά από αίτηση) των οποίων οι διαστάσεις δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερες από 2Χ2X2 μέτρα . Επίσης επιτρέπεται η τοποθέτηση τραπεζιού για διανομή προεκλογικού υλικού επί της Πλατείας Α. Μιαούλη ή σε άλλο χώρο, εφ’ όσον δεν έχουν περίπτερο, εξαιρουμένης της ημέρας συγκεντρώσεως άλλων κομμάτων καθώς και τις ημέρες 24 και 25 Μαΐου 2019.

Για τη χρήση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων από τα εκλογικά κέντρα, γραφεία και οχήματα των συνδυασμών,

1.– Επιτρέπεται μόνο μία ημέρα πριν από τις προγραμματισμένες κεντρικές ή τοπικές συγκεντρώσεις και τις παρακάτω ώρες:

α) Από 19.00 – 22.00 την προηγούμενη από τη συγκέντρωση ημέρα.

β) Από 11.00-13.00 την ημέρα της συγκέντρωσης.

γ) Μία (1) ώρα και τριάντα (30) λεπτά πριν την προγραμματισμένη ώρα έναρξης της συγκέντρωσης και

δ) Δέκα πέντε (15) λεπτά της ώρας μετά τη λήξη της συγκέντρωσης.

2.– Τις παραπάνω ώρες, επιτρέπεται η εκφώνηση μόνο συνθημάτων. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η μετάδοση μουσικών υποκρούσεων και ασμάτων στις περιπτώσεις (γ) και (δ) της προηγουμένης παραγράφου. Σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται η χρήση των μεγαφωνικών εγκαταστάσεων σε ώρες κοινής ησυχίας.

3.– Απαγορεύεται η χρήση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων κάθε μορφής σε περίπτερα ή άλλες κατασκευές, καθώς και σε τροχόσπιτα που θα τοποθετηθούν από τους συνδυασμούς σε χώρους που θα παραχωρηθούν σ’ αυτούς από τους δήμους, έστω και αν σε κάποιο από αυτά χορηγηθεί άδεια ίδρυσης και λειτουργίας εκλογικού κέντρου.

4.– Απαγορεύεται απολύτως, η χρήση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων, σε εκλογικά κέντρα, γραφεία και οχήματα, εφόσον γειτνιάζουν με νοσηλευτικά ιδρύματα, οίκους ευγηρίας ή σχολεία.

5.– Ο βαθμός της έντασης των μεγαφωνικών εγκαταστάσεων δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 70 D.B. στην πηγή εκπομπής.

6.– Απαγορεύεται εντελώς η χρήση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων κάθε μορφής από εκλογικά κέντρα, γραφεία και οχήματα των συνδυασμών κατά την παραμονή και την ημέρα των εκλογών.

7.- Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 10 του ν. 4239/2014 η προεκλογική περίοδος για την εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών αρχών αρχίζει με τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος, για τον ορισμό ημέρας διεξαγωγής της ψηφοφορίας και της διάρκειας αυτής για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τα κόμματα ή συνασπισμοί συνεργαζομένων κομμάτων υποχρεούνται όπως εντός πέντε (5) ημερών από την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών µε φροντίδα τους να αποσύρουν τα περίπτερα και όλες τις άλλες κατασκευές (πινακίδες κ.λ.π.). Μετά την παραπάνω προθεσμία ο Δήμος δικαιούται να τα απομακρύνει ή να τα καταστρέψει. Μέσα στην ίδια προθεσμία τα πολιτικά κόμματα ή συνασπισμοί συνεργαζοµένων κομμάτων υποχρεούνται γενικότερα µε δαπάνες τους να αποκαταστήσουν τα πράγματα στην προηγουμένη τους κατάσταση.

Απαγορεύεται η ανάρτηση αεροπανό και πάσης φύσεως αντικειμένων πάνω από δρόμους, πλατείες και λοιπούς χώρους. Σε περίπτωση που τοποθετούνται πανό ή αεροπανό ο Δήμος υποχρεούται για την άμεση απομάκρυνσή τους.

Επιτρέπεται η χρήση φωτεινών διαφανειών (Slides) σε ανοικτούς χώρους που καθορίζονται από το Δημοτικό Συμβούλιο υπό την προϋπόθεση ότι δεν παρεμποδίζεται η κυκλοφορία πεζών και οχημάτων και δεν δημιουργείται γενικά οιασδήποτε μορφής κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Απαγορεύεται η χρήση πλαστικών σημαιών και γενικά διαφημιστικού υλικού από πλαστική ύλη και η χρήση διαφημιστικών τρυκ εφ’ όσον το υλικό αυτό δεν είναι ανακυκλώσιμο και επιβαρύνει το περιβάλλον.

Επίσης απαγορεύεται η χρήση χρωστικών ουσιών όπως σπρέι, χρώματα κ.λ.π. και η αναγραφή συνθημάτων στις εξωτερικές επιφάνειες δημοσίων ή ιδιωτικών χώρων όπως και σε χώρους, επίσης, που καθορίζονται από τις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν. 2946/2001.

Δεν επιτρέπεται η επικόλληση αφισών ή άλλων εντύπων σε πλαίσια καθώς και η χρήση χώρων που έχουν διατεθεί σύμφωνα µε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σε άλλα κόμματα ή συνασπισμούς συνεργαζομένων κομμάτων, καθώς και η ανάρτηση αυτών καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε στύλους Δ.Ε.Η. ή Ο.Τ.Ε. και υποσταθμούς Δ.Ε.Η., ΚΑΦΑΟ Ο.Τ.Ε.

Τα κόμματα ή συνασπισμοί συνεργαζομένων κομμάτων οφείλουν να φροντίζουν για την ευπρεπή εμφάνιση των χώρων που τους διατέθηκαν καθώς και τον καθαρισμό τους από τις κολλητικές ουσίες, αφίσες, κ.λ.π. και ειδικότερα του Πνευματικού Κέντρου.

Κατόπιν διαλογικής συζήτησης σημειώνονται οι κάτωθι παρατηρήσεις:

1) Των εκπροσώπων του ΚΚΕ,της Λαϊκής Συσπείρωσης και Λαΐκής Συσπείρωσης Σύρου – Ερμούπολης του κ. Γιάννη Δεναξά : “Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και ο Δημοτικός και Περιφερειακός Συνδυασμός της Λαϊκής Συσπείρωσης τον οποίο στηρίζει, αφ’ ενός επισημαίνουν ότι το μοίρασμα των χώρων αφισοκόλλησης δεν είναι εφικτό και ρεαλιστικό, αφ’ ετέρου διαφωνούν με την πριμοδότηση των μεγαλύτερων κομμάτων, δηλαδή τη μη ίση κατανομή των χώρων σε όλα τα κόμματα.” Με την παραπάνω παρατήρηση συμφώνησε και ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ) κ. Δημήτρης Μπάϊλας .

2) Του εκπροσώπου του συνδυασμού “Μπροστά στο Νότιο Αιγαίο” κ. Γεωργίου Λεονταρίτη ο οποίος θεωρεί ότι δεν είναι θεμιτό στην κορυφαία στιγμή της Δημοκρατίας που είναι η εκλογική διαδικασία να μην παραχωρείται από την επιτροπή πολιτισμού Δήμου Σύρου-Ερμούπολης το θέατρο Απόλλων στους συνδυασμούς οι οποίοι επιθυμούν να πραγματοποιήσουν πολιτική εκδήλωση. Με την παραπάνω παρατήρηση συμφώνησε και ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ) κ. Δημήτρης Μπάϊλας .

Γ. ΕΠΙΛΥΣΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

Για την επίλυση διαφορών κατά την εφαρμογή της συμφωνίας αυτής (εκτός των υπό του Νόμου προβλεπόμενων) αρμόδια είναι η επιτροπή που θα αποτελείται από τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους των κομμάτων και τον Δήμαρχο ή τον αναπληρωτή του.

Ερµούπολη 9 Μαΐου 2019”

 

Αφού αναγνώστηκε, υπογράφεται όπως παρακάτω :

Ο Αντιδήμαρχος 

Αλέξανδρος Αθανασίου 

Οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων

1.Η Σύρος που Αξίζουμε

2.Ανοιχτοί Ορίζοντες για την Σύρο

3.Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου-Ερμούπολης

4.Πνοή Δημιουργίας Νοτίου Αιγαίου

5.Μπροστά το Νότιο Αιγαίο

 1. Λαϊκή Συσπείρωση

7.Νέα Δημοκρατία

8.Κουμμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ)

9.ΕΝΥΠΕΚΚ – Όρθια Ελλάδα

 1. Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (Σύριζα)
 2. Κίνημα Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ)