Η προαναγγελία  από το βήμα της Βουλής – από τον  υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης  Κυριάκο Πιερρακάκη –  ότι προ των θυρών  βρίσκεται η άυλη συνταγογράφηση φαρμάκων, σύμφωνα με την οποία οι πολίτες θα λαμβάνουν μέσω SMS τις ιατρικές συνταγές, εύλογα έχει προκαλέσει ερωτηματικά και ανησυχία σε γιατρούς και πολίτες, οι οποίοι και αναμένουν το τελικό νομοσχέδιο προκειμένου να διαπιστώσουν πώς και κατά πόσο δύναται να λειτουργήσει αποτελεσματικά κάτι τέτοιο.

Ο γνωστός συριανός γιατρός Γιώργος Καπέλλας  εμφανίζεται επιφυλακτικός ως προς την αποτελεσματικότητα του μέτρου θεωρώντας εντελώς απίθανο το ενδεχόμενο οι ηλικιωμένοι, πολλοί εκ των οποίων δεν διαθέτουν καν κινητό, να  μπουν σε αυτή τη  διαδικασία: «Μέχρι στιγμής δεν μας έχει έρθει καμία απολύτως επίσημη  ενημέρωση, αν και τις βασικές γραμμές τις γνωρίζουμε, λεπτομέρειες δεν ξέρουμε»  δηλώνει στο «Λ»  προσθέτοντας: «Όπως όμως το κατανοούμε είναι απίθανο οι ηλικιωμένοι να μπουν σε ένα τέτοιο σύστημα και να παίρνουν με μήνυμα τη συνταγή τους. Δεν γίνεται αυτό. Εκτός κι αν υπάρχει κάτι που δεν έχουμε κατανοήσει μέχρι τώρα».

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας η τεχνολογική δομή του συστήματος είναι σχεδόν έτοιμη και θα ανέβει έως το τέλος Μαρτίου, σχεδόν ταυτόχρονα με το gov.gr όπου οι πολίτες θα μπορούν από το σπίτι τους να προχωρήσουν σε ενέργειες για τις οποίες μέχρι σήμερα ήταν υποχρεωτικό το «πέρασμά» τους από ΚΕΠ.

Ο τίτλος που δόθηκε στο πρότζεκτ είναι «άυλη συνταγογράφηση» και αναμένεται να φέρει σαρωτικές αλλαγές στο υφιστάμενο σύστημα, με πολλαπλά οφέλη, σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου, για τους χρόνια πάσχοντες.

Σημειώνεται  δε πως το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε συνεννόηση με τον ΕΦΚΑ και την ΗΔΙΚΑ έτσι ώστε το όλο εγχείρημα να μην παρουσιάσει κανένα πρόβλημα, και παράλληλα  υπογραμμίζεται ότι οι ασθενείς θα γνωρίζουν με ακρίβεια τη φαρμακευτική αγωγή που τους χορηγείται, ενώ πολίτες με χρόνια νοσήματα θα ενημερώνονται για την ανανέωση των φαρμάκων τους με μήνυμα στο κινητό τους.