«Για την εξεύρεση της βέλτιστης λύσης, αναφορικά με την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του υφιστάμενου σχολείου Βάρης, πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη σύσκεψη μεταξύ του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης Γιώργου Μαραγκού και του νεοεκλεγέντος Δημάρχου Νίκου Λειβαδάρα, για το έργο κατασκευής του νέου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Βάρης

Οι εκλογές τελείωσαν. Ο κύβος ερρίφθη. Οι συμπολίτες μας συριανοί έδειξαν τον προτιμώμενο τοπικό άρχοντα, από την πρώτη κιόλας Κυριακή, τον γιατρό Νίκο Λειβαδάρα εκπρόσωπο του συνδυασμού «Ανοιχτοί Ορίζοντες». Κι αναρωτιέται κανείς, τι ήταν αυτό που αντέστρεψε τα δεδομένα, που έφερε τα πάνω κάτω κατά το κοινώς λεγόμενο, και ο -για έναν ακόμα μήνα- δήμαρχος Γιώργος Μαραγκός «μαυρίστηκε», ενώ 4 χρόνια πριν είχε εκλεγεί με το τεράστιο ποσοστό 65%.

Προφανώς, ο κ. Μαραγκός κάτι δεν έκανε καλά. Ναι μεν προβλήθηκε ως ο δήμαρχος των έργων, πλην όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για την επανεκλογή του.

Συζητώντας με φίλους αλλά και με αγνώστους, τόσο κατά την προεκλογική εκστρατεία όσο και μετά τις εκλογές, δόθηκε η απάντηση στο ερώτημα: Πρόκειται για την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα. Διότι όσοι νομίζουν ότι η πολιτική είναι ένα άψυχο και ουδέτερο επάγγελμα, και ότι ο πολιτικός είναι μόνον ένας κυνικός άνθρωπος που έχει το μαχαίρι και το πεπόνι, πλανάται πλάνην οικτράν.

Ο δήμαρχος των έργων, λοιπόν, κ. Μαραγκός, έλεγαν όλοι, πως είχε κακό χαρακτήρα. Όλοι τον αναφέρουν ως «τσαμπουκά», ως «κακότροπο» και ως «αλλαζόνα». Αντίθετα, ο Γιατρός, όπως συνηθίζεται να τον αποκαλούν οι συριανοί, είναι ένας άνθρωπος ήπιων τόνων, προσηνής και ευγενικός, ο οποίος όμως θα κληθεί σύντομα να πάρει αποφάσεις για το μέλλον του νησιού μας, αποφάσεις που θα επηρεάσουν την καθημερινότητά μας. Και θα κληθεί, επίσης, να πάρει δύσκολες αποφάσεις, κι αν χρειαστεί, «να σπάσει αυγά».

Αν δει κανείς την αριθμητική του νέου δημοτικού συμβουλίου, θα καταλάβει πως κανένας συνδυασμός από μόνος του δεν μπορεί να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά στις αυξημένες απαιτήσεις των περιστάσεων και των καιρών. Δεκατέσσερις έδρες καταλαμβάνει η πλειοψηφούσα παράταξη, και δεκατρείς όλη μαζί η αντιπολίτευση. Δηλαδή, η υπεροχή του πλειοψηφούντος συνδυασμού, περιορίζεται σε μία ψήφο.

Είναι λοιπόν φανερό, ότι η λήψη των αποφάσεων απαιτεί συναινέσεις και συνεργασίες. Απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας και πολιτικής συμπεριφοράς. Τα έργα που γίνονται στο νησί, δεν ανήκουν σε κανέναν δήμαρχο. Ανήκουν στους πολίτες που κατοικούν σ’ αυτόν τον τόπο. Επομένως, το να λέει κάποιος, «αυτά τα έργα είναι δικά μου», είναι άτοπο και άστοχο.

Και ευτυχώς, αυτή την συναινετική νοοτροπία και συμπεριφορά, την έχει ο νεοεκλεγείς δήμαρχος.

Οι καιροί λοιπόν, για να πάει επιτέλους μπροστά αυτός το τόπος, απαιτούν κάτι που μέχρι τώρα λείπει από τα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα αυτού του λαού, των ηγετών του και του τόπου μας: Απαιτεί έναν πολιτισμό συνεργασιών και συναινέσεων. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν συγκρούσεις, αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις. Όμως δεν μπορεί ο κάθε διάδοχος του δημοτικού  θώκου να επιχειρεί κάθε φορά να ματαιώσει, να σβήσει, να θάψει το έργο του προκατόχου του. Αντίθετα, οφείλει να το συνεχίσει, να το ολοκληρώσει  και να το βελτιώσει.

Όλα τα ευνομούμενα κράτη της ανεπτυγμένης Δύσης, όπου λέμε ότι ανήκουμε, έχουν μάθει να λειτουργούν κάτω από τους κανόνες της συνεργασίας και της συναίνεσης. Από την κορυφή ως τη βάση της κοινωνίας των πολιτών. Έτσι τα κράτη και τα έθνη εξασφαλίζουν την συνέχεια και ο επόμενος συμπληρώνει και βελτιώνει το έργο του προηγούμενου.

Οι οι στείρες αντιπαραθέσεις πρέπει κάποια στιγμή να τελειώνουν. Για να γίνουμε επιτέλους μια κανονική χώρα και ένα κανονικό κράτος.

Το ράβε-ξήλωνε δεν ωφέλησε κανέναν.

Ζούμε σε καιρό ειρήνης, ακόμα, και η δημοκρατία είναι ένα πολίτευμα που προϋποθέτει την ωριμότητα των συνεργασιών.

Κάποια στιγμή, θα πρέπει να ξεπεράσουμε τον αλληλοσπαραγμό και τις ανώφελες συγκρούσεις που ευτελίζουν τους δημοκρατικούς θεσμούς και μας γυρνάνε πίσω σε σκοτεινές καταστάσεις, που εκτρέφουν αυγά του φιδιού και οδηγούν σε επικίνδυνες ακρότητες.

Έτσι λοιπόν, η είδηση για μια πρώτη συνεργασία των δύο δημοτικών αρχόντων, του απερχόμενου και του επερχόμενου, για το σχολείο της Βάρης, είναι ένα πρώτο καλοδεχούμενο δείγμα. Όμως, προσοχή: Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα θα είναι ρόδινα, ούτε ότι ο νέος δήμαρχος θα πρέπει να λέει ναι σε όλα, υποκύπτοντας σε μικροσυμφέροντα ή σε ομάδες συμφερόντων. Τα έργα και οι ημέρες του, θα πρέπει να υπηρετούν έναν και μοναδικό στόχο: Το καλό του νησιού και των κατοίκων του.

Αυτά, και καλή αρχή στη νέα δημοτική αρχή.