Οι πολίτες που απαρτίζουν την “Ανοιχτή Συνέλευση για τη δημιουργία του Γεωπάρκου Σύρου” που συναντώνται περίπου κάθε 2 μήνες στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου και η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Απάνω Μεριά Σύρου» που εκπροσωπεί κάποιες δεκάδες πολιτών του νησιού μας οργανώνουν για τρίτη συνεχή χρονιά 2οήμερο εκδηλώσεων με τίτλο και θέμα:«Αναζητώντας το γεωλογικό θησαυρό της Σύρου».

 AFISSA_genius_loci

«Ο λόγος που απευθυνόμαστε σε εσάς είναι να κοπιάσετε να έρθετε  την Παρασκευή το απόγευμα στις 18.30 στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης, στη συνέντευξη τύπου που θα δώσουν κάποιοι συμπολίτες μας για να σας μιλήσουν για το όραμα του Γεωπάρκου αλλά και για να δώσουν κάποιες απαραίτητες ίσως απαντήσεις σε ενδεχόμενα ερωτήματά σας.

Α. Γιαλόγλου, Κ. Καταγάς, Ν. Αναγνωστόπουλος, Χ. Ζαράρη, Σ. Ζολώτας και Μάρτιν Ένγκι» σημειώνεται στο σχετικό Δ.Τ.

Programma Apano meria 2018

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΑΜΑ

Δυόμιση χρόνια πριν, συγκεντρωθήκαμε για πρώτη φορά σε μια ανοιχτή συνέλευση μερικές δεκάδες πολίτες, κάτοικοι της Σύρου, για να κουβεντιάσουμε τα προβλήματα του νησιού μας. Μέσα απ’ αυτή την πρώτη συνέλευση ξεπήδησε η ιδέα ότι για να μην καταστραφεί το νησί από μιαν ανάπτυξη που δεν έχει όρια, θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ήπιας αειφορικής ανάπτυξης που θα στηρίζεται στον εναλλακτικό τουρισμό καθ’ όλη την περίοδο τους έτους, με σεβασμό στη νησιωτικότητα, το τοπίο και την ιστορία.

Χάρη σε κάποιους ξένους καθηγητές Γεωλογίας που, τις τελευταίες δεκαετίες, επισκέπτονται τακτικά το νησί μαζί με τους φοιτητές τους, αντιληφθήκαμε τη γεωλογική σημασία της Σύρου. Οι άνθρωποι αυτοί μας μίλησαν με θέρμη για τα γεωλογικά μνημεία του νησιού και μας εξήγησαν ότι  η Σύρος αποτελεί ένα σημαντικό υπαίθριο γεωλογικό μουσείο. Έτσι γεννήθηκε μέσα μας η ιδέα της κήρυξης του νησιού σε Γεωπάρκο από την UNESCO.

Για την προώθηση της ιδέας αυτής δημιουργήσαμε το 2017 μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚοινΣΕπ) με την επωνυμία “Απάνω Μεριά”, η οποία έχει ως σκοπό την κήρυξη, προστασία, διατήρηση και λειτουργία του Γεωπάρκου. Η ΚοινΣΕπ εργάζεται επίσης για την ενίσχυση δραστηριοτήτων του τοπικού πληθυσμού σχετικών με το γεωλογικό, αρχαιολογικό, πεζοπορικό τουρισμό, αγροτουρισμό, παραγωγή βιολογικών αγροτικών προϊόντων (κηπευτικά, μέλι, κρασί, γαλακτοκομικά) και γενικότερα την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού. Αποτέλεσμα όλων αυτών θα είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας για νέους και επιστήμονες και ανέργους καθώς και η τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Το όραμα αυτό άρχισε ήδη να υλοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης με την “Ανοιχτή Συνέλευση για τη δημιουργία του Γεωπάρκου Σύρου” και την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση  “Απάνω Μεριά”. Και όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Σύρου υπέβαλλε πρόταση για την έγκριση προγράμματος, -που έχει ήδη εγκριθεί (367.000 Ευρώ)- που σκοπό έχει την αποκατάσταση 3 μονοπατιών που οδηγούν σε θέσεις μεγάλου γεωλογικού ενδιαφέροντος και τη δημιουργία, σε υπάρχουσα δημοτική αίθουσα, Γεωλογικού Μουσείου που θα διαθέτει και τον απαραίτητο εξοπλισμός ώστε οι πανεπιστημιακοί ερευνητές να μπορούν να κάνουν την έρευνα και τις εργασίες τους.

Συνεργαζόμαστε ήδη, και σε διάφορα επίπεδα, με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (δημιουργία βάσης δεδομένων για ψηφιακές περιηγήσεις με GPS, κατασκευή συλλέκτη ατμοσφαιρικής υγρασίας για την άρδευση και παραγωγή αγροτικών προϊόντων), επίσης με τη Δ/νση Δασών Κυκλάδων στο θέμα των μονοπατιών, την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων, το Εμπορικό Επιμελητήριο, τους φορείς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, την Αρχαιολογική Υπηρεσία, το WWF, τη Mom και όσες οργανώσεις εμπλέκονται στη δημιουργία του Θαλάσσιου Πάρκου Γυάρου (που συνδέεται άμεσα με το νησί της Σύρου), επίσης την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, τους Φίλους της Φύσης και με Γεωλογικά Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού (καθηγητές και φοιτητές) που επισκέπτονται σε τακτά διαστήματα το νησί για τη γεωλογική μελέτη επί του πεδίου.

Επίσης συνεργαζόμαστε με εκπαιδευτικούς για την ίδρυση του Κέντρου Αειφορίας (Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης) που βρίσκεται σε καλό δρόμο. Ο Δήμος υιοθέτησε την πρόταση της Β/θμιας Εκπαίδευσης και σειρά έχει το Υπουργείο Παιδείας.

Έχουν περάσει δυόμιση χρόνια από το ξεκίνημα του εγχειρήματος και ένας χρόνος από την ίδρυση της ΚοινΣΕπ και μέχρι στιγμής έχουμε πετύχει:

  1. Κινητοποίηση ενός μεγάλου μέρους του τοπικού πληθυσμού με ανοικτές συνελεύσεις στο αμφιθέατρο του Παν/μίου, που γίνονται κάθε δυο μήνες  περίπου.
  2. Συγκρότηση ομάδων εργασίας που εργάζονται σε θέματα που αφορούν την κήρυξη του Γεωπάρκου, τη συντήρηση των μονοπατιών, την ευαισθητοποίηση των κατοίκων, την συνειδητοποίηση ότι ο εναλλακτικός τουρισμός και η παραγωγή βιολογικών αγροτικών προϊόντων είναι το νέο αειφορικό μοντέλο ανάπτυξης.
  3. Οργάνωση επιστημονικής ημερίδας (Μάιος 2017).
  4. Οργάνωση ενημερωτικών και εικαστικών εκδηλώσεων (Μάιος 2017)
  5. Έκδοση του περιοδικού Συριανά Γράμματα (320 σελ.) με θέμα τους γεωλογικούς, αρχαιολογικούς θησαυρούς του νησιού, τη βιοποικιλότητα, τα μονοπάτια κ.ά. (Απρίλιος 2017)
  6. Οργάνωση σεμιναρίων που απευθύνονταν στους αγρότες με θέματα: άνυδρη και βιολογική καλλιέργεια, αμπελουργία-οινοποιία, μελισσοκομία, καλλιέργεια βοτάνων (Μάιος 2018).
  7. Οργάνωση εικοσαήμερων εκδηλώσεων (Οκτώβρης 2018) με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στο θέμα της γεωλογικής σημασίας της Σύρου και της ίδρυσης του Γεωπάρκου. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν  έκθεση εικαστική, έκθεση φωτογραφίας, συναυλία, περιπατητικά δρώμενα στην Απάνω Μεριά και επιστημονική ημερίδα. Τις εκδηλώσεις θα παρακολουθήσουν και τα σχολεία της Σύρου.