Μια σειρά από άκρως ενδιαφέροντα θέματα, που άπτονταν κυρίως της  βελτίωσης των υποδομών στην ευρύτερη περιοχή της Κοινότητας της Άνω Σύρου,  συζητήθηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του Οργάνου, με τους συμβούλους να εμφανίζονται διατεθειμένοι να θέσουν τον δάκτυλον επί των τύπον των ήλων για την δρομολόγησή τους.

Το θέμα που αφορούσε τον καθαρισμό των φραγμάτων στην θέση του Βιολογικού Κινίου εμφάνισε ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς ο σύμβουλος της μειοψηφίας Βαγγέλης Ρούσσος έκανε λόγο για αφαίρεση αποθηκευμένων αδρανών υλικών από ιδιώτες,  τα οποία βρίσκονται αποθηκευμένα στο  πρώην Λατομείου Lafarge,  αιτούμενος στο σώμα να ζητηθεί  από το Δήμο ενημέρωση ως προς το καθεστώς ενοικίασης του συγκεκριμένου χώρου.  Τόνισε δε ότι σε όχλησή του για το συγκεκριμένο ζήτημα στον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Μηνά Αληφραγκή, ο δεύτερος του ζήτησε να υποβάλει εγγράφως στην υπηρεσία τις αιτιάσεις του. Το γεγονός επιβεβαίωσε ο κ. Αληφραγκής, ενημερωθείς από τον «Λ» ότι το θέμα τέθηκε από τον Σύμβουλο  στην πρόσφατη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου ξεκαθαρίζοντας  ότι όντως έχει ζητηθεί να κατατεθούν εγγράφως στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου οι αιτιάσεις του προκειμένου εν συνεχεία να διερευνηθούν από την Νομική Υπηρεσία.

Ειδικότερα. Με αφορμή την πλήρωση των φραγμάτων του Βιολογικού Κινίου με αδρανή υλικά, χώματα και ξύλα και τον αναγκαίο πλέον καθαρισμό τους από ιδιώτες ή συνεργείο του Δήμου, ο κ Ρούσσος τόνισε: «Πριν φύγει η Lafarge αυτά έπρεπε να είχαν φτιαχτεί και καθαριστεί. Ποιος έχει την ευθύνη; Η Lafarge δεν έχει φύγει ακόμα γιατί ποτίζει τα δέντρα» , ισχυριζόμενος –  σε έναν  ενδιαφέροντα  διάλογο ανάμεσα στον ίδιο και το συνάδελφό του Αντώνη Ρηγούτσο-  ότι αδρανή υλικά κάνουν φτερά από το πρώην λατομείο: «Ρούσσος: Να πάει ο Δήμος να τα καθαρίσει (φράγματα) και να πάρει και τα μπάζα… Το 3Α που υπάρχει στα φράγματα μπορείς να το αξιοποιήσεις αν θες.. Γραμματέας: Το 3Α το είχε πάρει κάποιος εργολάβος κάποια φορά. Ρηγούτσος:  Μπορεί να γίνει κι έτσι. Αν το θέλει ας το πάρει. Ρούσσος: ‘Όταν τα μαζέψει η ανακύκλωση, θα τα φέρει η βροχή στο Κίνι (λόγω του σημείου εναπόθεσής τους). Θα πληρώσει ο Δήμος από πάνω και θα ξανακατεβούν τα υλικά με το νερό που θα τα φέρνει κάτω. Όταν έρθει η ανακύκλωση στο Κίνι αυτό το παιχνίδι θα γίνεται και όταν συμβεί θα καλέσω τον δημοσιογράφο να το γράψουμε με κάμερες. Τα υλικά που πάνε στη θάλασσα που κάνουν μπάνιο τα παιδιά, δεν είναι για γέλια. Μαζί με τα σκ..γατα που πάνε και αφοδεύουν  στην παραλία. Ρηγούτσος:  Υπάρχει περίπτωση να τα πάρει αυτός που τα ‘παιρνε παλιά. Άμα τα θέλει εργολάβος, εγώ  δεν έχω πρόβλημα. Ρούσσος: Δεν κατάλαβες. Εκεί  (φράγματα) δεν έχει 3Α. Εκεί γίνεται χαμός με το ρέμα…. Μα δεν το παίρνει… αφού έχει καθαρό από πάνω θα πάρει το βρώμικο; Παλιά πηγαίνατε και τα παίρνανε μόνοι τους όλοι αυτοί.  Τώρα δεν το θένε. Γιατί από πάνω (λατομείο) έχει καθαρό». Στο συγκεκριμένο διάλογο γένεται εμφανές ότι ο κ. Ρούσσος εμμέσως «καταγγέλλει» απώλεια υλικών τα οποία ο δήμος δύναται να χρησιμοποιήσει, όπως τόνισε και κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, σε δικά του τεχνικά έργα, αντί να προβαίνει στην αγορά αντίστοιχων.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Ρηγούτσο ως προς τις προθέσεις της κοινότητας αναφορικά με το ζήτημα αυτό, απάντησε ότι θα ζητηθεί ενημέρωση από τον Δήμο ως προς τους όρους ενοικίασης του χώρου και αν υπάρχουν υλικά εκεί για το Δήμο ή κάποια άλλη χρήση. Επιθυμούμε να πληροφορηθούμε αν υφίσταται τέτοιο θέμα. Αν υπάρχουν υλικά στο χώρο, και αν τα δικαιούται ο δήμος. Αν στη Σύμβαση γράφει ότι δεν τα δικαιούται και ανήκουν σε κάποιον ιδιώτη, αυτό  είναι κάτι που μας ενδιαφέρει προκειμένου να  απαντήσουμε και στον κόσμο που μας ρωτάει».

Με αφορμή το θέμα για τον εκσυγχρονισμό του Βιολογικού Καθαρισμού Κινίου ο οποίος εμφανίζει πολλά προβλήματα σήμερα, ο κ.  Ρούσσος αιτήθηκε στο Σώμα το καθαρό νερό από τα λύματα να αξιοποιηθεί στην άδρευση  των δενδρυλλίων τα οποία έχει φυτέψει η Lafarge ως συμβατική υποχρέωση προκειμένου να μην ξεραθούν, με τον κ, Ρηγούτσο να του καθιστά σαφές ότι  αυτό είναι ανέφικτο, δεδομένου ότι  η νομοθεσία προβλέπει ότι το νερό που χρησιμοποιείται για τέτοιου είδους χρήσεις επιβάλλεται να υποστεί  πολλαπλό φιλτράρισμα, με ιδιαίτερα υψηλό κόστος,  για την απομάκρυνση όλων των επικίνδυνων για την δημόσια υγεία βακτηρίων.

Αναφορικά με την ανεμογεννήτρια στον Βούλια. Υπογραμμίστηκε ότι είναι η μόνη η οποία διαθέτει όλες τις σχετικές αδειοδοτήσεις  και χρέος τους αποτελεί η καταβολή προσπάθειας επαναλειτουργίας της, με τον κ. Ρηγούτσο να κάνει λόγο για πολλαπλά οικονομικά οφέλη για το  Δήμο.

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσίασε και η πρόταση της ΚΟΙΝΣΕΠ «Απάνω Μεριά», τη  οποία εισηγήθηκε  ο Πέτρος Φρέρης,  αναφορικά με την ηθική στήριξη προσπάθειας που καταβάλλεται από πρότυπη μονάδα  ανακύκλωσης πλαστικού και μετατροπής του εν συνεχεία σε τυποποιημένα προϊόντα που έχει δημιουργηθεί στο νησί  από ιδιώτες, ώστε αυτή να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα με στόχο  αφενός την εδραίωση της και αφετέρου  την περαιτέρω ανάπτυξής της.  Πέραν αυτού ο κ. Φρέρης ζήτησε στήριξη και για την σήμανση της Απάνω Μεριάς με έξυπνες πινακίδες οι οποίες με τη χρήση κατάλληλου λογισμικού σε κινητό τηλέφωνο θα παραπέμπουν τον επισκέπτη της περιοχής στη Wikipedia απ’ όπου θα λαμβάνει χρήσιμες ιστορικές και γεωλογικές πληροφορίες.

Τέλος, προτάθηκε από το Σώμα να ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου τοποθέτηση προστατευτικού κιγκλιδώματος σε επικίνδυνη στροφή στη θέση «Καμάρες»  στο Επισκοπέιο, η αποκατάσταση του φθαρμένου οδοστρώματος στην οδό Κουλουκουντή η οποία εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των διερχομένων οδηγών, καθώς και η υπογειοποίηση των σωλήνων ύδρευσης στην ίδια οδό, όπως και να επισκευαστούν οι λακκούβες στον δρόμο που οδηγεί από Αληθινή προς Αγία Παρασκευή, ο οποίος βρίσκεται σε κακό χάλι. .