Ο Σύλλογος Δρομέων Σύρου είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πλέον δραστήριους Αθλητικούς, και όχι μόνο,  φορείς του νησιού, διοργανώνοντας πλήθος δρομικών αγώνων κάθε χρόνο, ενώ παράλληλα  επιδεικνύει σημαντικότατο  κοινωνικό έργο.

Ακολουθεί το Video με την πλήρη συνέντευξη των κκ Παπουτσά και Λαγουδάκη:

Με αφορμή την πρόσφατη υλοποίηση του Syros Run, ο πρόεδρος του Συλλόγου Τάκης Παπουτσάς και ο Γραμματέας Στράτος Λαγουδάκης – σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο «Λ» – ξεδιπλώνουν τα μελλοντικά τους σχέδια, κάνουν αποτίμηση της μέχρι τώρα πορείας του Συλλόγου, μη παραλείποντας να εκφράσουν τα παράπονά τους για την ανύπαρκτη στήριξη του  Δήμου στον μεγαλύτερο αθλητικό φορέα του νησιού την περασμένη τετραετία. Παράλληλα εξαγγέλλουν την δρομολόγηση κατασκευής παιδικής χαράς για ΑμεΑ , την δημιουργία εφαρμογής για κινητά  (σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Αιγαίου) που θα κάνει τη Σύρο και τον αγώνα city trail γνωστό παγκοσμίως, την ίδρυση τμήματος ποδηλασίας, την λειτουργία ιστοσελίδας, αλλά και την ένταξη του Συλλόγου στην Ομοσπονδία του ΣΕΓΑΣ, κάτι που θα συμβάλει στην αναβάθμιση του αγώνων του Syros run.

Αναφορικά με την ανακατασκευή του σταδίου – προπονητηρίου  των Πευκακίων, ο κ. Πάπουτσας κάνει γνωστό ότι βρίσκονται πλέον εν αναμονή  της  τελικής έγκρισης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, φρονώντας ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων τον ερχόμενο Σεπτέμβρη θα ξεκινήσουν οι εργασίες: «Το θέμα αυτό το τρέξαμε πολύ σαν Σύλλογος» λέει, κι συνεχίζει: «Η Δημοτική Αρχή βέβαια είχε τον σχεδιασμό, όμως θα ήθελα να καυτηριάσω το γεγονός ότι είμαστε ο μοναδικός Σύλλογος που ενδιαφέρθηκε τόσο ενεργά  για το ζήτημα αυτό. Κανένας άλλος δεν στάθηκε δίπλα μας και είναι ένα παράπονο αυτό… Σε λίγο όλοι  θα μπαίνουν να κάνουν προετοιμασίες, θα έχουν παιδιά στις Ακαδημίες που θα αθλούνται εκεί,   και όμως δεν βοήθησαν, Δεν το καταλαβαίνω αυτό».

Στα άμεσα σχέδια του Συλλόγου εντάσσεται η ίδρυση τμήματος ποδηλασίας, κάτι το οποίο θα λάβει σάρκα και οστά το προσεχές διάστημα με την κατάθεση των αναγκαίων δικαιολογητικών στις αρμόδιες υπηρεσίες. Πέραν αυτού , όπως υπογραμμίζει ο κ. Λαγουδάκης, μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας θα κατατεθούν και τα αναγκαία πιστοποιητικά για την ένταξή τους στην Ομοσπονδία του ΣΕΓΑΣ: «Με την κίνηση αυτή αλλάζουν πολύ τα πράγματα» λέει, προσθέτοντας:. «Θα μπει στο παγκόσμιο καλεντάρι το Syros run. Θα είναι βαθμολογούμενος ο αγώνας και πιστοποιημένες οι διαδρομές, και φυσικά θα αναβαθμιστεί αρκετά ως διοργάνωση»,  με αμφότερους να  επισημαίνουν ότι η λειτουργία από τη φετινή χρονιά της καλαίσθητης ιστοσελίδας του Συλλόγου θα συμβάλει στην εξωστρέφεια των δράσεών τους.

Ο κ. Παπουτσάς αποδίδει την μεγάλη επιτυχία του  Syros Run στο γεγονός ότι το αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή η Συριανή Κοινωνία, με τους επιχειρηματίες του νησιού να το ενισχύουν με όποιο τρόπο μπορούσε ο καθένας: «Οι συριανοί επιχειρηματίες, και η Συριανή Κοινωνία, με το στέρημά του ο καθένας στήριξαν την διοργάνωση. Όσο κι αν δεν φαίνεται αυτό , το Syros Run απαιτεί ένα αρκετά μεγάλο μπάντζετ  και παρ’ όλα αυτά συνεχίζουν να το στηρίζουν κάθε χρόνο καθώς το θεωρούν ένα δρομικό γεγονός του Συριανού πολίτη, του συριανού επιχειρηματία. Αυτό συνέβαλε καθοριστικά ώστε κάθε χρόνο να δυναμώνει, ξεπερνώντας σήμερα τις 1600 συμμετοχές» τονίζει ο κ. Λαγουδάκης, μη παραλείποντας να διατυπώσει  τα παράπονά του Συλλόγου αναφορικά με την σχεδόν ανύπαρκτη στήριξη του Δήμου: «Η αλήθεια είναι  ότι τα τρία πρώτα χρόνια ο Δήμος δεν συμμετείχε πουθενά. Φέτος, στο 4ο Syros Run, μετά από πολλές ενστάσεις  και διαμάχες στο Δημοτικό Συμβούλιο, πήραμε το ποσό των 3.500 ευρώ, και αυτά με πολύ ζόρι.  Είχαμε ζητήσει 5.000 ευρώ, και  όχι να δοθούν σε μετρητά στο Σύλλογο, αλλά να διατεθούν  υπό μορφή υλικών κατευθείαν στους προμηθευτές για μεγαλύτερη διαφάνεια στη διαδικασία».  Απ’ την πλευρά του ο κ. Παπουτσάς εμφανίζεται πικραμένος για την αντιμετώπιση που έτυχαν εκ μέρους την απερχόμενης  Δημοτικής Αρχής: «Υπάρχει μια στεναχώρια για το γεγονός ότι δεν ήταν καθόλου δίπλα μας, τουλάχιστον το τελευταίο χρόνο, εκτός από τα χρήματα που έδωσε στο 4ο Syros run,  μετά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ωστόσο δεν εμφανίστηκε κανένας καθ’ όλη την διάρκεια διεξαγωγής του,  ούτε καν στις απονομές. Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Είναι μια διοργάνωση του Δήμου, το μεγαλύτερο δρομικό γεγονός που έκανε φέτος, τοπικά και όχι μόνο,  και δεν υπήρχε ένα άτομο δικό του στην Οργανωτική Επιτροπή. Συνήθως σε τέτοια events  ο Δήμος προεδρεύει της Οργανωτικής Επιτροπής, κι όμως στη συγκεκριμένη διοργάνωση απουσίαζαν όλοι. Δεν έκαναν επίσης  καμία αναφορά εν αντιθέσει με άλλα δρώμενα, τα οποία οι δρομείς στήριζαν και θα εξακολουθήσουν να στηρίζουν. Εμείς δεν σαμποτάρουμε τίποτα. Σαμποτάρουμε μόνο ανθρώπους που είναι για το φαίνεσθε, το facebook,  και το προσωπικό τους συμφέρον.  Ξέρουν κάποιοι και δεν χρειάζεται να αναφερθούμε παραπάνω».

Ο Σύλλογος αυτή τη στιγμή αριθμεί  σε 200 περίπου μέλη  τα οποία δεν δραστηριοποιούνται μόνο στο τρέξιμο αλλά και σε άλλους τομείς, όπως ο Κοινωνικός, μέσα από τις προσπάθειες των οποίων διαφημίζεται το νησί σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο: «Αξίζει να πούμε ότι στο city trail θα υπάρχει αθρόα συμμετοχή από μεγάλα ονόματα, ενώ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα δημιουργηθεί μελλοντικά μια εφαρμογή η οποία μέσω του  κινητού του  ο αθλητής θα βλέπει σε ποία σημεία έτρεξε, διαφημίζοντας παράλληλα τον τόπο μας σε  παγκόσμια κλίμακα.

Το κοινωνικό έργο του Συλλόγου είναι πραγματικά αξιοζήλευτο,  καθώς μετά από κάθε εκδήλωση μέρος των χρημάτων διατίθεται στην ενίσχυση Συλλόγων, Δορέων  Παροχής Κοινωνικής Φροντίδας ή και σε μεμονωμένα πρόσωπα που χρήζουν στήριξης. Ενδεικτικά να αναφερθεί η δωρεά χρηματικών ποσών στην Κατ’ Οίκον Νοσηλεία Σύρου, στο Όραμα Ελπίδας, στο Σύλλογο Καρκινοπαθών, στο ΚΔΑΠ μεΑ, και πρόσφατα στη  23χρονη κοπέλα που χρήζει ρομποτικής Χειρουργικής Επέμβασης.

Αξιοσημείωτη δε είναι η προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη συγκέντρωση χρηματικού ποσού για την κατασκευή παιδικής Χαρά για ΑμεΑ στη Σύρο. Το οικόπεδο έχει ήδη βρεθεί, ωστόσο δεν είναι ακόμη ανακοινώσιμη η περιοχή, με τους κκ Παπουτσά και Λαγουδάκη να υπογραμμίζουν ότι όλοι οι επιχειρηματίες του νησιού είναι θετικοί να συνδράμουν στο μέγιστο την όλη προσπάθεια, τόσο οικονομικά όσο και με οιονδήποτε άλλο τρόπο. Αφετηρία για την δρομολόγησή της δράσης  αυτής θα αποτελέσει η 1η Σεπτέμβρη, με την έναρξη του Dellagrazia Run, κατά την διάρκεια του οποίου θα συγκεντρωθούν και τα πρώτα έσοδα, από την πώληση των μπλουζακιών  τα οποία θα   χορηγήσει για το σκοπό αυτό η εταιρία  Καθαριστηρίων του κ. Ευγενικού. Η δράση αυτή θα κορυφωθεί στο 5ο Syros Run το οποίο θα είναι αφιερωμένο στον αυτισμό.