Να συγκρίνουμε την κατάσταση, στην οποία βρισκόταν το Νοσοκομείο της Σύρου κατά το παρελθόν με αυτήν που βρίσκεται σήμερα, μας προέτρεψε ο διοικητικός διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου Νίκος Τρίτζαλης, όταν του θέσαμε σχετικό ερώτημα, αν δηλαδή η όλη κατάσταση είναι καλύτερη ή χειρότερη με εκείνη του παρελθόντος, δίνοντας παράλληλα την απάντηση: «Δεν συγκρίνεται. Είναι σαφώς καλύτερη».

Βασικά, η επίσκεψη της εφημερίδας «ΛΟΓΟΣ»  στο Νοσοκομείο αποσκοπούσε στην υπεύθυνη ενημέρωση του αναγνωστικού της κοινού σχετικά με την κατάσταση του μηχανήματος το οποίο μετρά την οστική μάζα και βρίσκεται εκτός λειτουργίας περίπου ένα μήνα, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες ασθενών, αφού για μια τέτοια εξέταση είναι υποχρεωμένοι να μεταβαίνουν σε νοσοκομεία της Αθήνας, με ό,τι συνεπάγεται αυτό σε ταλαιπωρία και χρηματικό από μέρους τους κόστος.

Ο κ. Τρίτζαλης έκανε γνωστό ότι η όποια καθυστέρηση, δεν οφείλεται στο υψηλό κόστος επισκευής του (γύρω στις 10.000 ευρώ), αλλά στις γραφειοκρατικές διαδικασίες: «Εκείνο το οποίο μπορώ να διαβεβαιώσω είναι ότι δεν υπάρχει οικονομικό πρόβλημα. Το ανταλλακτικό θα έλθει από Αμερική.. Κατά την τελευταία επικοινωνία που είχαμε, μας είπαν ότι το περιμένουν εντός των ημερών», είπε.

Νέος εξοπλισμός εκατομμυρίων

Παράλληλα με την ενημέρωση αυτή, τόνισε ότι «… έχει προγραμματιστεί να αγοραστεί καινούριος εξοπλισμός πολλών εκατομμυρίων για το Νοσοκομείο…», προσθέτοντας πως δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στο Ακτινολογικό Τμήμα με πλήρη αναβάθμισή του με την επικείμενη προμήθεια νέου ψηφιακού μαστογράφου, νέου ακτινολογικού μηχανήματος, μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ, γι’ αυτό άλλωστε «…θα κάνει σχετική ανακοίνωση προσεχώς η διοικήτρια του Νοσοκομείου».

Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι στην παρούσα φάση «Γίνεται ένας προγραμματισμός στο τι χρειάζεται το Νοσοκομείο», ξεκαθαρίζοντας πως η ολοκλήρωση όλου του εξοπλισμού θα απαιτήσει χρονικό ορίζοντα δύο χρόνων.

Όπως είπε, ο μαγνητικός τομογράφος είναι καινούριος και λειτουργεί μόλις ένα χρόνο, όπως καινούριος είναι και ο αξονικός τομογράφος «…με πρόθεση ανανέωσης όλου του εξοπλισμού». Δεν πρέπει να παραγνωρίζεται και το γεγονός ότι «…έρχονται καινούριες ειδικότητες, όπως οδοντίατρος», ενώ γίνεται προσπάθεια για προμήθεια νέων ιατρικών εργαλείων, όπως νέο βρογχοσκόπιο, κλίβανος θερμοευαίσθητων υλικών, ενδοσκοπικό σύστημα βροχοσκόπησης, διαγνωστικός σταθμός εργασίας ακτινολογικού με δύο οθόνες, δηλαδή ο γιατρός θα έχει τη δυνατότητα να δει και να αξιολογήσει την ακτινογραφία και πέρα από το χώρο του αξονικού τομογράφου…»Για όλο αυτό τον νέο εξοπλισμό υπάρχει ήδη η έγκριση σκοπιμότητας και «Ευελπιστούμε ότι αρχές του νέου έτους θα τα έχουμε», είπε ο κ. Τρίτζαλης.

Αύξηση των περιστατικών προς Σύρο με το ΕΚΑΒ

Στην ερώτηση, πόσο άλλαξαν τα δεδομένα για το Νοσοκομείο της Σύρου η λειτουργία ΕΚΑΒ με την παραμονή ελικοπτέρου στο αεροδρόμιο, απάντησε πως «… από τη στιγμή που έγινε η βάση βλέπουμε ότι έχουν αυξηθεί τα περιστατικά τα οποία έρχονται στο Νοσοκομείο από νησιά των Κυκλάδων και αυτό λειτουργεί τόσο για το καλό των κατοίκων των νησιών όσο και στην αναβάθμιση του Νοσοκομείου, γιατί με την κίνηση αυτή αναγκάζεται η διοίκηση να ζητήσει και άλλους γιατρούς προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα περιστατικά. Ήδη είχε ανακοινωθεί πρόσφατα η προκήρυξη για άλλες τέσσερις θέσεις για τα επείγοντα περιστατικά, ενώ έχει γίνει προκήρυξη για δύο γιατρούς για τη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό που υπηρετεί εδώ, σαφώς δείχνει μια αναβάθμιση του Νοσοκομείου προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, δίνοντας παράλληλα ένα αίσθημα ασφάλειας σε όλους τους κατοίκους των Κυκλάδων και ιδιαίτερα του νησιού μας».

Τέλος, στην ερώτηση, αν οι όποιες ελλείψεις σε προσωπικό δημιουργούν μεγαλύτερα ή μικρότερα προβλήματα στο Νοσοκομείο, σε σχέση με το παρελθόν, ο κ. Τρίτζαλης απάντησε: «Εσείς που κατοικείτε στη Σύρο μπορείτε να αξιολογήσετε τι γίνεται στο Νοσοκομείο, με αυτά που ακούγατε κατά το παρελθόν. Σαφώς υπάρχει μια αναβάθμιση και σαφώς υπάρχει μια επαρκής στελέχωση σε αρκετές ειδικότητες. Να μην ξεχνάμε ότι δεν είχαμε παιδίατρο και σήμερα έχουμε τρεις. Πρόσφατα ανέλαβε υπηρεσία ΩΡΛ, καθώς και νέοι γιατροί για τη στελέχωση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών. Άρα, γίνονται αρκετά σημαντικά βήματα, οπότε περιμένουμε την αξιολόγησή σας». Όπως υπογράμμισε: «Πάντα υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης και πάντα η διοίκηση προσπαθεί  με το υπάρχον δυναμικό να αξιοποιήσει και να λειτουργήσει όσο το δυνατόν καλύτερα».