Με αφετηρία το κτήριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο λιμάνι της Ερμούπολης,   πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λαμπαδηφορία τού Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου.

Μέσω της παραλιακής οδού – εν πομπή – οι λαμπαδηφόροι κατευθύνθηκαν  στην περιοχή «Νησάκι», όπου και τελέστηκε  επιμνημόσυνη δέηση  από τον Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο Β’, συνεπικουρούμενο από τον Εφημέριο του Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Πρωτοπρεσβύτερο  Κωνσταντίνο Κοντό,  και η καθιερωμένη  ρίψη στεφάνου στη θάλασσα.

/

Μάλιστα ο σεβασμιότατος ξάφνιασε τους παρισταμένους  καθώς πηδώντας στο μικρό σκάφος του Συλλόγου Ποντίων άρχισε να ψέλνει τον Εθνικό μας Ύμνο, με τους παρισταμένους να ακολουθούν,  σκορπώντας ρίγη συγκίνησης ενόσω το μικρό σκάφος έκανε κύκλους  εντός του λιμένα της Ερμούπολης και το ελλιμενισμένο  πλοίο “Aqua jewel” απέδιδε τιμές.

Ακολούθως η λαμπαδηδρομία, της οποίας προηγείτο η φυλασσομένη στα γραφεία της Ι.Μητροπόλεως Σύρου εικόνα της Παναγίας Σουμελά, διά χειρών του Προέδρου του Συλλόγου Ποντίων Μάνου Τελώνη, μέσω των οδών: Θυμάτων Σπερχειού, Πρωτοπαπαδάκη, και Ελευθερίου Βενιζέλου κατέληξε στην Πλατεία Μιαούλη.

Το κλίμα που δημιουργήθηκε εκεί ήταν άκρως συγκινητικό. Μετά τον σύντομο χαιρετισμό του κ. Τελώνη και τις δημόσιες  ευχαριστίες του στους φορείς που συνέδραμαν την όλη προσπάθεια αναγνώστηκε το γράμμα ενός μελλοθανάτου Ποντίου, καταδικασμένου από τις τότε Τουρκικές Αρχές, το οποίο αποτελεί παρακαταθήκη και φάρο αφύπνισης τόσο για τη σημερινή όσο και για τις μελλοντικές γενιές Ελλήνων.

Στην συνέχεια η κα  Αργυρώ Πανταζή απέδωσε συγκλονιστικά, συνεπικουρουμένη από χορωδιακό τμήμα, δύο ποντιακά μοιρολόγια, μέσα από τους στίχους των οποίων διάχυτος ήταν ο πόνος για το ξεριζωμό και τον άδικο χαμό χιλιάδων ανθρώπων από τους αιμοδιψείς Τσέτες του Τοπάλ Οσμάν (Ύαινα της Μ. Ασίας).

Από την εκδήλωση δεν έλειψαν και οι δυνατές στιγμές, όπως αυτή που  καθ’ όλη τη διάρκεια των μοιρολογιών μεσήλικη γυναίκα γονυπετής  στο μέσον της Πλατείας, εμφανώς συγκινημένη, σιγοτραγουδούσε μαζί με την κα Πανταζή, σπεύδοντας με την λήξη της εκδήλωσης  και την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου να την  αγκαλιάσει και να την φιλήσει, απονέμοντας παράλληλα τα εύσημα σε όλους τους συντελεστές  για τα δυνατά μηνύματα που εξέπεμψαν.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η πομπή πλαισιωνόταν από χορευτικό τμήμα του λυκείου Ελληνίδων Σύρου, τους Προσκόπους, τον Πολιτιστικό Σύλλογο  της κοινότητας του Μάννα, τον Σύλλογο Πελοποννησίων Σύρου και τον Λαογραφικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σοφία της Παράδοσης»