Μια βιωματική παρουσίαση βιβλίου, έξω από τα καθιερωμένα πρότυπα, έλαβε χώρα προ ημερών στην Δημοτική Βιβλιοθήκη της Σύρου.

Πρόκειται για το βιβλίο «Όταν το σώμα μιλάει»  (εκδόσεις «Γιαλός») της γεννημένης στο Μπουένος Αϊρες, Susana Noemi Abigador, η οποία μελέτησε χορό και θέατρο, στη Βραζιλία και τη Μαδρίτη, και βρέθηκε από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 στην Ελλάδα όπου έχει αναπτύξει ένα δικό της σύστημα, το Danza Vital, το οποίο και διδάσκει μαζί με τη μεθοδολογία της σωματικής έκφρασης.

Η αίθουσα ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης κατακλύστηκε από κόσμο, ωστόσο,  όπως οι περισσότεροι ομολόγησαν κατά την διάρκεια της βιωματικής παρουσίασης του βιβλίου δεν γνώριζαν τι ακριβώς θα παρακολουθούσαν. Παρ’ όλα αυτά δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση, δηλώνοντας στην συγγραφέα ότι αναθεώρησαν πολλά πράγματα που θεωρούσαν ως δεδομένα.

Επί της ουσίας, το βιβλίο «Όταν το σώμα μιλάει» αποτελεί  ένα πρακτικό εγχειρίδιο που στόχο έχει να ενθαρρύνει οιονδήποτε θελήσει να ενεργοποιήσει μέσω της κίνησης, την καρδιά του, τον νου του και να διευρύνει τα ατομικά όρια της καθημερινότητάς του. Η  δε συγγραφέας δίνει την απολύτως δική της βιωματική διάσταση με μια εικόνα: «Το σώμα είναι το κουκούλι της ψυχής. Πλάθοντας με την κίνηση το περίβλημα, αφήνεις την ψυχή να πετάξει. Κι εκείνη, επιστρέφοντας, σου προσφέρει βαθιά αρμονία».

Η κα Abigador  με το τέλος της βιωματικής παρουσίασης απάντησε στα κάτωθι  ερωτήματα  και επισημάνσεις του «Λ»:

Είπατε ότι το σώμα μπορεί να μας διδάξει πολλά πράγματα.

Αν το ακούμε…

Το ζήτημα όμως είναι ότι ενώ ζούμε σε μια εποχή που η τεχνολογία έχει μηδενίσει τις αποστάσεις, οι άνθρωποι είναι πιο απομακρυσμένοι παρά ποτέ στις μεταξύ τους σχέσεις.

Αν εσύ δίνεις αυτά που έχεις ανάγκη, θα τα έχεις. Θα σου επιστραφούν με κάποιο τρόπο.  Δηλαδή, άμα εγώ περιμένω να κάνεις εσύ την πρώτη κίνηση ή αν σκέφτομαι τι θα σκεφτείς άμα κάνω αυτό ή κάτι άλλο… αν αφήνω όλο αυτό τον θόρυβο που είναι μέσα στο κεφάλι μου, τίποτα δεν θα συμβεί Σίγουρα σκεφτόμαστε πράγματα και καλά κάνουμε. Όμως, όταν μια σκέψη επαναλαμβάνεται είναι θόρυβος. Οπότε εγώ τι χρειάζομαι; Οικειότητα με τους ανθρώπους; Την προσφέρω.

Στην περίπτωση που αντιμετωπίσεις κλειστό τοίχο από την άλλη πλευρά, τι κάνεις;

Το σέβεσαι. Βλέπεις ότι από δω δεν μπορείς να κάνεις τίποτα με αυτό τον τοίχο, όμως από  άλλη γωνία μπορεί να γίνει κάτι; Το εξετάζεις αυτό. Μπορείς να κάνεις πράγματα.

Δηλαδή αφουγκράζεσαι το σώμα σου, κι αν δεν ανταποκριθεί ο άλλος  προχωράς παρακάτω;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να προχωράς παρακάτω. .. Εσύ είσαι αυτός που είσαι. Παίρνεις και προσφέρεις  αυτό που  μπορείς, αυτό που έχεις  ανάγκη, …Άμα σέβεσαι τον εαυτό σου, και δέχεσαι όπως είσαι, ( πχ δεν είσαι πάντα ανοιχτός) τότε μπορείς να σέβεσαι τον άλλον και να  δεχτείς τι είναι διατεθειμένος να σου δώσει.  … τότε δεν θα σου κακοφανεί που ο άλλος  κλείνεται , θα ξέρεις ότι συμβαίνει και σε σένα.

Είπατε ότι πολλές φορές πέφτουμε από τα σύννεφα για κάποιους ανθρώπους, που εμείς ωστόσο τους έχουμε τοποθετήσει ψηλά, πλάθοντας μια ιδανική εικόνα γι’ αυτούς στο μυαλό μας.

Καταρχάς να αναρωτιόμαστε πως φτάσαμε εκεί στα σύννεφα. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Με κάποιο τρόπο πήγαμε εκεί. Πλέκοντας ΜΟΝΟ στο μυαλό μας μία ιστορία μακριά από την πραγματικότητα. Όταν ζεις στο παρόν , μπορείς να πας στα σύννεφα , ναι, πως όχι, αλλά με αεροπλάνο και όχι με ότι φαντάζεσαι …

Ποιο είναι το πιο τρυφερό πράγμα που σας είπε κάποιος κατά τη διάρκεια μια συνάντησης;

Είναι γλυκό και ταυτόχρονα κωμικό. Μου άρεσε πάρα πολύ. Μια κοπέλα μου είπε κάποτε “Σουζάνα εσύ πρέπει να βγαίνεις σε χάπια”΄

Και η κα Abigador  κατέληξε λέγοντας: «Για μένα είναι μια ευλογία να κάνω αυτά τα μαθήματα. Γεμίζω το είναι μου, είναι η τροφή για την ψυχή μου, και κάθε φορά νιώθω πολύ τυχερή. Βέβαια ζηλεύω. Πολύ. Γιατί είμαι  η  δασκάλα, και θα ήθελα να είμαι και στην ομάδα, σαν  μαθήτρια!. Αλλά παίρνω πολλά πράγματα από τους ανθρώπους που διδάσκω».

Κλείνοντας αξίζει να αναφερθεί ότι το συγκεκριμένο  βιβλίο απευθύνεται στους επαγγελματίες της εκπαίδευσης, δασκάλους, νηπιαγωγούς, εμψυχωτές, σε χοροθεραπευτές, ηθοποιούς, δασκάλους υποκριτικής, παρέχοντάς τους εργαλεία εργασίας με τις ομάδες τους.

Περισσότερα στα βίντεο που ακολουθούν: