Πρόκειται αναμφισβήτητα για έναν από τους πλέον δραστήριους αθλητικούς, και όχι μόνο,  φορείς του νησιού ο οποίος πέρα από το πλήθος δρομικών αγώνων που διοργανώνει κάθε χρόνο, έχει να επιδείξει και ένα αξιοθαύμαστο κοινωνικό έργο. Πριν λίγες ημέρες μάλιστα εντάχθηκε στο δυναμικό του ΣΕΓΑΣ γεγονός που του  δίνει τη δυνατότητα να διοργανώσει ακόμη πιο σημαντικά αθλητικά δρώμενα στο νησί της Σύρου. Ο λόγος για τον Σύλλογο Δρομέων Σύρου, ο οποίος με τους δρομικούς αγώνες που πραγματοποιεί σε συνεχή βάση έχει κατορθώσει να εντάξει το νησί στον χάρτη αυτού του είδους των αθλητικών δράσεων, προσελκύοντας αθλητές από όλα τα μέρη του κόσμου.

«Όλα τα παιδιά θα μπορούν πλέον να συμμετέχουν σε αγώνες, να βαθμολογούνται ενώ υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ μπορείς να κάνεις τα πάντα. Να διοργανώσεις ένα πρωτάθλημα στο νησί, ακόμα και αγώνες» δηλώνει στο «Λ» ο γραμματέας του Συλλόγου Στράτος Λαγουδάκης, υπογραμμίζοντας ότι η ανακατασκευή του Γυμναστηρίου στα Πευκάκια θα συνδράμει στην δημιουργία αθλητών οι οποίοι θα κάνουν το νησί υπερήφανο πανελλαδικά: «Το κύριο μέλημα μας είναι να φτιαχτούν ομάδες και να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα παιδιά. Υπάρχουν  πάρα πολλά παιδιά στη Σύρο που έχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες. Απλά δεν έχουν τα εφόδια, όπως το που να προπονηθούν σήμερα. Εφόσον φτιαχτεί το Γυμναστήριο – εμείς αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε αναζήτηση χώρου προκειμένου να κάνουμε καθημερινές προπονήσεις με ένα – δυο προπονητές στο μεσοδιάστημα αυτό – εκτιμούμε ότι θα αναδειχθούν αθλητές που θα κάνουν καριέρα. Αυτή τη στιγμή η Σύρος έχει πολύ δυνατούς αθλητές στο στίβο, οι οποίοι με τα κατάλληλα εφόδια μπορούν να κάνουν πολύ μεγάλη καριέρα».

Στόχος του Συλλόγου είναι τα νέα παιδιά να εντάξουν στη  ζωή τους τον αθλητισμό, γεγονός που θα συμβάλει, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, αφενός στο να έλθουν πιο κοντά στη φύση και αφετέρου να απομακρυνθούν από κινητά και ιντερνέτ ενδυναμώνοντας τις μεταξύ τους ανθρώπινες και κοινωνικές σχέσεις.

Ο κ. Λαγουδάκης σημειώνει ότι ο κόσμος αλλά και όλο και περισσότερες επιχειρήσεις του νησιού στηρίζουν το έργο τους και τον αγώνα που κάνουν: «Εμείς προσπαθούμε σε οποιοδήποτε κοινωνικό έργο να βοηθήσουμε, με ότι δύναμη έχουμε, και σε αυτό έχουμε την αμέριστη βοήθεια της τοπικής Κοινωνίας» τονίζει.

Απευθυνόμενος στα παιδιά και τους νέους ανθρώπους τους καλεί να πυκνώσουν τις τάξεις του δρομικού κινήματος, κάνοντας σύντονη αναφορά στα οφέλη του περπατήματος και του τρεξίματος στην υγεία του ανθρώπου: «Πέρα από τα οφέλη στην υγεία, δημιουργεί μια ευεξία. Μετά από κάθε τρέξιμο νιώθεις να ξανανιώνεις. Παράλληλα συμβάλει στην ενίσχυση του πνεύματος ομαδικότητας και στη σύσφιγξη των σχέσεων των μελών μιας ομάδας, ενώ παράλληλα διδάσκει και πώς μπορεί κανείς να βοηθήσει τον συνάνθρωπό του. Ένα αγώνας δεν γίνεται μοναχά για το διαγωνιστικό μέρος και για να πάρει κάποιος το μετάλλιο. Γίνονται και αγώνες με φιλανθρωπικό σκοπό. Μέσω της διαδικασίας αυτής καταδεικνύεις στο αθλούμενο παιδί ή νέο ότι κάποια πράγματα γίνονται για να βοηθήσεις ανθρώπους που έχουν ανάγκη και όχι με απώτερο σκοπό το να κερδίσει κανείς ακόμη ένα μετάλλιο».

Και καταλήγει ανακοινώνοντας τους Αγώνες Συλλόγου για το 2020 οι οποίοι έχουν ως ακολούθως: Finikas Run στις 29 Μαρτίου, Syros Run στις 16 Μαΐου, Syros Trail Challenge στις  5 Σεπτεμβρίου, και Dellagrazia Run από 19-20 Σεπτεμβρίου.