Με απόλυτο σύμμαχο τον καιρό και θερμοκρασία στους 22 βαθμούς, ένα ακόμη μεσημέρι Μεγάλης Παρασκευής ο Αποκαθηλωμένος Χριστός πέρασε πάνω από τους τάφους στο Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στους εκατοντάδες πιστούς που παρακολουθούσαν την περιφορά. Ρίγη, όμως, προκάλεσε και η κατάσταση στην οποία βρίσκονται εδώ και τριάντα, τουλάχιστον, χρόνια τα Ταφικά μας Μνημεία.

Χοροστατούντος του μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου Β΄ ο Αποκαθηλωμένος Χριστός, συνοδεία της δημοτικής μουσικής υπό τη διεύθυνση της Αλίς Λαμπάρς και την άψογη ηχητική του Νίκου Κοντιζά, περιφέρθηκε σε όλα τα διαζώματα του Κοιμητηρίου, με συγγενείς και φίλους των «κεκοιμημένων» να ξεσπούν σε δάκρυα, κάτω από μεγάλη συναισθηματική φόρτιση των στιγμών εκείνων.

Ο Μητροπολίτης, σκορπώντας, ως είθισται, φύλλα δάφνης και λεμονόφυλλα στους ανθοστόλιστους τάφους, σταμάτησε στο Οστεοφυλάκιο του Κοιμητηρίου και έψαλλε δέηση υπέρ των κεκοιμημένων, με έντονη και εδώ τη συναισθηματική φόρτιση των παριστάμενων.

Φυσικώ τω λόγω, μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον ντόπιων και επισκεπτών του νησιού για το μέλλον των Ταφικών Μνημείων, τα οποία έχουν αφεθεί στην τύχη τους και ρημάζουν, με τον εντυπωσιασμό όλων όσοι έβλεπαν στο μνημείο Ζαννή Πετροκόκκινου την λήκυθο σπασμένη στο έδαφος και μάθαιναν ότι βρίσκεται σ’ αυτή την κατάσταση από το 2008, με τις κατά καιρούς (εδώ και τριάντα τουλάχιστον χρόνια)  υποσχέσεις του Υπουργείου Πολιτισμού για αποκατάσταση των μνημείων τα οποία θεωρούνται εφάμιλλα εκείνων του Κεραμικού. Χαρακτηριστικές οι τέσσερις λέξεις του Μητροπολίτη καθώς περνούσε μπροστά από το μαυσωλείο «Και φέτος τα ίδια»!

Στον χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Σύρου, μετά την δέηση στον χώρο ταφής των ιερωμένων, αναφέρθηκε στη σημασία της ημέρας, στη θυσία του Χριστού και την επικείμενη Ανάστασή του, προσθέτοντας πως όπως ο Ιησούς πέθανε και αναστήθηκε, έτσι και οι νεκροί μας περιμένουν την Ανάσταση, ευχόμενος να ζουν αιώνια στην μνήμη του Θεού και τη δική μας.

«Κι εμείς εδώ σήμερα, φέραμε το Σώμα Του για να το ενταφιάσουμε. Να το ενταφιάσουμε μαζί με το σώμα του πατέρα μας, της μάνας μας, των παιδιών μας, του συζύγου μας, της συζύγου μας, του αδελφού μας, του δασκάλου μας, του ιερέα μας, του αναδόχου μας. Φέραμε εδώ τον Χριστό για να τον ενταφιάσουμε μαζί με τους κεκοιμημένους, για να συναναστηθούν αύριο μαζί Του και να δοξάσουν την ένδοξόν Του Ανάστασιν και να δώσουν σε όλους αυτό το μήνυμα της ελπίδος και της Αναστάσεως», είπε μεταξύ άλλων.

Τόνισε πως η Μεγάλη Παρασκευή είναι ημέρα «χαρμολύπης», μιας ελληνικής λέξης που δεν μπορεί να μεταφραστεί επακριβώς σε καμία άλλη γλώσσα και υποδηλώνει ότι «…χαίρω γιατί ξέρω ότι ο Χριστός θα αναστηθεί και λυπάμαι γιατί εγώ τον έστειλα στον σταυρό και εγώ τον ενταφιάζω σήμερα στην αγκαλιά της γης».

Τέλος, ευχήθηκε τόσο στους Συριανούς όσο και στους επισκέπτες του νησιού να ζήσουν υγιείς για πολλά χρόνια και ζήτησε να ψάλλουν όλοι μαζί το «Αι γενεαί πάσαι», ύμνος με τον οποίο τελείωσε το όλο τελετουργικό.

Στην περιφορά του επιταφίου ανά τα μνήματα -πεντακάθαρους τους χώρους- παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Γιώργος Μαραγκός (που και φέτος σήκωσε τον επιτάφιο), ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Δημήτρης Κοσμάς, εκπρόσωπος της Περιφέρειας, ο περιφερειακός σύμβουλος Μάκης Δαδάος (σήκωσε και τον επιτάφιο), η δημοτική σύμβουλος Μαρία Καζαντζάκη, η τοπική σύμβουλος Ερμούπολης Ηρώ Στίνη, οι πολιτευτές Γιώργος Βακόνδιος και Κατερίνα Μονογυιού (σήκωσαν και τον επιτάφιο), ο πρώην Νομάρχης Δημήτρης Μπάιλας (σήκωσε και τον επιτάφιο), καθώς και υποψήφιοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι.