Στην βράβευση του συριανού  προπονητή ποδοσφαίρου Δημήτρη Πελέκη,  ο οποίος βοήθησε έναν 8χρονο από το Κερατσίνι να κρατηθεί στη ζωή   δεδομένου ότι  ο μικρός έπασχε από λευχαιμία, προχώρησε –  σε συνέχεια προηγούμενης απόφασής του- το Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου Ερμούπολης.

Αξίζει να  επισημανθεί ότι  όταν ο κ  Πελέκης ενημερώθηκε για το γεγονός ότι ήταν συμβατός δότης, ταξίδεψε από την Κίνα όπου βρίσκονταν για επαγγελματικούς λόγους στην Ελλάδα  και μάλιστα με δικά του έξοδα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της μεταμόσχευσης μυελού των οστών και να αντιμετωπιστεί  επιτυχώς  η ασθένεια του 8χρονου.

Η δε μετριοφροσύνη που τον διακρίνει δεν τού επέτρεψε να δημοσιοποιήσει  και να διατυμπανίσει το σπουδαίο αυτό γεγονός, το οποίο είδε το φώς της δημοσιότητας κατόπιν παρέμβασης τής μητέρας τού 8χρονου  λήπτη του μυελού των οστών.

 «Εύχομαι η στάση σου να αποτελέσει  παράδειγμα για πολλούς, στη Σύρο, στη Χώρα μας αλλά κι ακόμη παρά έξω. Διότι αυτό είναι το νόημα της ζωής… η αξία του μεγαλείου της ζωής,  και όλοι εδώ οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, κι εκ μέρους  όλων των δημοτών μας , σε ευχαριστούμε γι’ αυτό το οποίο έκανες. Ελπίζω να είσαι πάντοτε υγιής, και την υγεία την οποία εξασφάλισε και έδωσες σε ένα συνάνθρωπό μας, κι εσύ και τα μέλη της οικογένειάς σου να την απολαμβάνετε  για  πολλά – πολλά χρόνια» τόνισε ο Δήμαρχος Γιώργος Μαραγκός, σπεύδοντας να του παραδώσει την τιμητική πλακέτα.

Εμφανώς συγκινημένος ο κ. Πελέκης, απευθυνόμενος στο Σώμα,  έκανε σαφές ότι τα συγχαρητήρια δεν θα  πρέπει να απευθύνονται στον ίδιο αλλά στους ανθρώπους, και τις οικογένειες  τους, που δίνουν άνιση μάχη για να κρατηθούν στη ζωή:  «Είναι πολύ μεγάλη τιμή για εμένα, αν και πιστεύω ότι τα συγχαρητήρια πρέπει να πάνε σε όλα αυτά τα παιδιά που δίνουν αυτή την άνιση μάχη, και στους ενήλικες βέβαια, και στις οικογένειές τους. Μακάρι αυτό που συνέβη να είναι παράδειγμα προς όλους. Το να είσαι δότης του Μυελού των Οστών είναι κάτι πιστεύω πολύ απλό, κι η όλη διαδικασία είναι πολύ απλή. Θα ήθελα να συγχαρώ τα μέλη του Οράματος Ελπίδας, κκ. Πρίντεζη, Λεονταρίτη, Αλτουβά και Σολάρη. Δηλώνω πραγματικά θαυμαστής σας και μακάρι να υπάρξουν κι άλλοι να πραγματοποιήσουν αυτό που κανετε εσείς. Είναι πάρα πολύ σημαντικό».

Βράβευση Δημήτρη Πελέκη

Η εκπρόσωπος του Οράματος Ελπίδας στη Σύρο Αλίκη Λεονταρίτη, μιλώντας στο logotypos.gr,  δεν έκρυψε την ικανοποίησή της  ευχόμενη το παράδειγμα του Δημήτρη να το ακολουθήσουν και άλλοι συνάνθρωποι μας: «Όταν στους 10.000 εθελοντές δότες του μυελού των οστών βρίσκεται μοναχά ένας συμβατός, εμείς, ως Εθελοντική Ομάδα Δράσης στους 1000 εγγεγραμμένους δότες έχουμε ήδη τρείς συμβατούς δότες. Είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό αυτό και είμαστε πάρα πολύ περήφανοι και συγκινημένοι. Γι’ αυτό είμαστε απόψε εδώ. Επειδή ο κ. Πελέκης είχε δώσει δείγμα και σε μας το 2016, στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στο Aegean Ball στην πλατεία Μιαούλη. Αν και το δείγμα με το οποίο βρέθηκε συμβατός το είχε δώσει στο Σισμανόγλειο, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι είχε δώσει και σε μας. Είναι πολύ σημαντική η στιγμή να βλέπουμε ένα συμβατό δότη δικό μας να τιμάται από το Δημοτικό Συμβούλιο».

Πρόκειται πραγματικά για μια κίνηση ανθρωπιάς εκ μέρους του κ. Πελέκη  που κάνει περήφανο ολόκληρο το νησί. Το παράδειγμά του αφήνει ανοικτό ένα παράθυρο Ελπίδας ότι η ανθρωπότητα πάντα θα βρίσκει διεξόδους στην αλλοτριωμένη κοινωνικά περίοδο που διανύουμε.