Η ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ των Κυκλάδων, η έδρα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, η Σύρος, τον ανακήρυξε επίτιμο  δημότη μια  μαγική μουσική θερινή βραδιά του 2012 που προσέφερε στο κοινό του κατάμεστου θεάτρου Απόλλων ο κορυφαίος πιανίστας Δημήτρης Σγούρος με την συμφωνική ορχήστρα της Αλβανίας, υπό τη διεύθυνσή του.

ΈΤΣΙ το νησί του οποίου συνεχίζει να ανεβάζει το πολιτιστικό επίπεδο και να γίνεται ο μόνιμος πρεσβευτής του- ακόμη και με την αγορά κατοικίας του στη θέση ΔΑΝΙ  όπου διαμένει αρκετούς μήνες το χρόνο – τον αντάμειψε.

ΤΟΤΕ,  ο πρώην δήμαρχος Σύρου- Ερμούπολης Γιάννης Δεκαβάλλας είχε χαρακτηριστικά δηλώσει:

«ΌΤΑΝ ΠΑΡΕΛΑΒΑ στο Μέγαρο Μουσικής το βραβείο της ένωσης Ελλήνων Κριτικών Μουσικής και Θεάτρου και του Δήμου Αθηναίων, με το οποίο το Φεστιβάλ Αιγαίου ανακηρυσσόταν ο καλύτερος Πολιτιστικός Οργανισμός που δραστηριοποιείται στην Ελληνική Περιφέρεια δήλωσα ότι το καλοκαίρι του 1999 που με επισκέφτηκε ο Πήτερ Τιμπόρης στο γραφείο μου και ξεκινήσαμε τις πρώτες μας συνεργασίες ήτανε μία ευλογημένη στιγμή για τη Σύρο» και συνέχισε:

«Η ΣΥΡΟΣ απόψε τιμάει τον Πήτερ Τιμπόρης και του λέει ένα μεγάλο “ευχαριστώ” για όσα έχει κάνει και για όσα σκοπεύει να κάνει στο μέλλον για τον πολιτισμό του νησιού μας».

Ο ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ  διεθνούς φήμης μαέστρος Παναγιώτης Τιμπόρης από  το 2000 μέχρι σήμερα διοργανώνει ανελλιπώς το Φεστιβάλ Αιγαίου με τεράστιο κόπο και ατελείωτη προσωπική δουλειά  επιτυγχάνοντας να αναγνωριστεί διεθνώς.

ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ τα μέγιστα τόσο στην πολιτιστική πρόοδο της Ερμούπολης όσο και την οικονομική με έργα- τιμή για τον τόπο που εκπλήττουν το ευρύτατο κοινό είτε ως όπερα (II barbiere di Siniglia, Don Giovanni, Zanetto, Cavalleria Rusticana), είτε συμφωνικά και χορωδιακά έργα όπως το «Ρομέο και Ιουλιέτα» του Σαίξπηρ, Ομήρου « Ιλιάδα», είτε ως ελληνική παραδοσιακή μουσική.

ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ του 2009 το Φεστιβάλ Αιγαίου παρουσίασε το Toska του Puccini  και Αστέρια της Κρατικής Όπερας της Βιέννης Μπαλέτου.

ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ του 2010 διεύθυνε την παράσταση Karmen με συνδυασμό μουσικής, χορωδίας και χορού, που ουσιαστικά ήταν το αποκορύφωμα της μουσικής πανδαισίας με καταπληκτική προσέλευση κόσμου.

ΔΕ ΘΑ ΞΕΧΑΣΩ ποτέ το καλοκαίρι του 2011 όταν μετέτρεψε την πλατεία Μιαούλη σε μια μεγάλη σκηνή και κατόρθωσε το ακατόρθωτο. Να φέρει στο λαό την κλασική μουσική.

ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΟΣ που ερωτεύτηκε την πλατεία της Ερμούπολης με την καλλιμάρμαρη εξέδρα φιλαρμονικής και αποφάσισε να κάνει προσφορές στο ευρύ κοινό.

ΈΓΡΑΨΕ ιστορία με τα «Carmina Burana» σε μία παράσταση στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες καλλιτέχνες (μουσικοί, τραγουδιστές, χορωδοί) απ’ όλο τον κόσμο.

ΚΟΣΜΗΣΑΝ τα μαρμάρινα  σκαλοπάτια του δημαρχιακού μεγάρου με την παρουσία τους, τη θεϊκή μουσική και φωνή τους.

ΑΥΤΑ τα σκαλοπάτια λειτούργησαν σαν μια αρχοντική αυλαία με φόντο το κτήριο του Τσίλλερ και τέτοιες εναλλαγές  χρωματισμών που να χάνεις το νου σου.

ΈΤΣΙ διαδόθηκε από στόμα σε στόμα, και συνέβη το ανέλπιστο. Το αναπάντεχο.

ΚΟΣΜΟΣ από τις γειτονιές ερχόταν να ακούσει κάτι πρωτάκουστο.

ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ δεν υπήρχε χώρος να πέσει ούτε καρφίτσα πήγαιναν στα σπίτια τους και επέστρεφαν με σπαστά καρεκλάκια.

ΦΥΣΙΚΑ υπήρχαν πολλοί όρθιοι, μετακινούμενοι, περιφερόμενοι- όλοι άντεχαν να παραμείνουν όρθιοι όσες ώρες χρειάστηκε.

ΤΕΤΟΙΟΣ  ήταν ο ενθουσιασμός. Και  η μαγεία δεν έφευγε.

ΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ άριες, ντουέτα, τρίο, χορωδιακά αποσπάσματα και το μπαλέτο της Λυρικής Σκηνής έδεσε αρμονικά κάποια μέρη από τις όπερες.

ΔΕΚΑ ΣΟΛΙΣΤ, 320 μέλη χορωδίας από την Ελλάδα και την Αμερική, καθώς και η συμφωνική ορχήστρα της Βουλγαρίας κάτω από την στιβαρή διεύθυνση του Πήτερ Τιμπόρις, αυτού του  χαμογελαστού ανθρώπου- μεταδότη  υψηλού πολιτισμού- που χάρισε  σε Συριανούς και επισκέπτες μια υπέροχη βραδιά, στην κυριολεξία κάτω από τα άστρα.

ΑΠΟ ΤΟΤΕ κάθε χρόνο προσπαθεί να το επαναλάβει αλλά το κόστος είναι απαγορευτικό.

ΦΕΤΟΣ είδαμε μουσικούς από την μεγάλη ορχήστρα να παίζουν  κλασσική μουσική στον κεντρικό δρόμο της Ερμούπολης προκαλώντας βλέμματα θαυμασμού.

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ όταν τον είχα ρωτήσει για την ιδέα του να δημιουργήσει ημέρες κλασικής μουσικής και δει στην πλατεία Μιαούλη μου είχε πει: «Κάποιος όταν  άκουσε ότι θα κάνω μουσική  στην πλατεία  μου λέει:» Παναγιώτη κανένας δε θαρθεί». Κι εγώ του είπα «Εσύ κάνεις λάθος». Και βγήκα αληθινός».

ΓΟΗΤΕΥΣΕ και γοητεύει με τις πρωτότυπες ιδέες του  τις οποίες υλοποιεί με απόλυτη επιτυχία.

ΤΟΛΜΗΣΕ το  2011 να ανεβάσει την παράσταση χορού βασιζόμενη πάνω στην όπερα του Μίκη Θεοδωράκη «Μήδεια» σε χορογραφία Renato Zanella σε παγκόσμια πρώτη με την παρουσία τού μεγάλου μουσικοσυνθέτη.

ΦΕΤΟΣ ανέβασε την όπερα «Ηλέκτρα», του Μίκη Θεοδωράκη σε χορογραφία και πάλι του Renato Zanella  σε παγκόσμια πρώτη και χάλασε ο κόσμος.

ΕΠΙ ΤΡΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ αυτή η σπάνιας εκτέλεσης παράσταση άφησε μια γεύση τελειότητας τέτοιας,, που πολλοί προβληματίστηκαν για οποιαδήποτε άλλη παράσταση  Ηλέκτρας.

ΕΧΩ την εντύπωση ότι αυτές η παγκόσμιας πρώτης εκτελέσεις, με θέμα τραγωδίες, θα συνεχιστούν.

ΘΥΜΑΜΑΙ  όταν ο Πήτερ, μου είχε δώσει την πρώτη του συνέντευξη.

ΆΡΧΙΣΕ να διηγείται για την επαφή του με την Ερμούπολη όταν όλα ξεκίνησαν από την προτροπή ενός φίλου του.

ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ σε διακοπές στη Μύκονο. Του είπε ο φίλος του Κώστας: «Θέλεις να δεις ένα θέατρο μοναδικό σε νεοκλασικό νησί ελάχιστα μίλια από τη Μύκονο»;

ΚΙ ΕΚΕΙΝΟΣ του απάντησε «Δεν το πιστεύω ότι υπάρχει θέατρο τέτοιο που λες. Ούτε πιστεύω ότι υπάρχει τέτοιο νησί».  Και δεν πήγε.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ επιμονής του φίλου του ώσπου τον υποχρέωσε να επισκεφτεί την Ερμούπολη. «Δεν θέλεις να πας εσύ» του είπε  «αλλά θα σε πάω εγώ»

ΕΤΣΙ αποφάσισε να κάνει ένα «γρήγορο πέρασμα»

ΟΤΑΝ αντίκρισε την νεοκλασική πλατεία Μιαούλη αντιλήφτηκε πως τούτο το νησί δεν έχει καμία σχέση με τα  άλλα  και ότι ήλθε για να μείνει.

ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ που του επιβεβαίωσε η θέα του θεάτρου Απόλλων.

«ΕΔΩ» σκέφτηκε «είναι μια μικρή όαση Όπερας» .

ΈΤΣΙ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ το γραφείο του δημάρχου Γιάννη Δεκαβάλλα  και τον ρώτησε  «Έχετε ένα σπίτι της όπερας εδώ. Παίζετε όμως όπερα;»  «Όχι»  του απάντησε εκείνος. «Θέλετε να το κάνουμε  το καλοκαίρι  the opera house και να γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο;»

ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ του απάντησε «μετά χαράς».

ΑΠΟ ΤΟΤΕ πέρασαν 14 ολόκληρα  χρόνια που αυτός  ο πρεσβευτής  του τόπου μας χαρίζει  μαζί με τη σύζυγό του σοπράνο -καλλιτεχνική διευθύντρια του Greek Opera Studio-  Eilana Lappalainen, σταγόνες δροσιάς στους εκλεκτούς της Όπερας.

ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ το πρόγραμμά του αποτελεί σημείο αναφοράς για το φιλότεχνο κοινό που απ’ όλο τον κόσμο κατακλύζει το νησί και το  Θέατρο Απόλλων.

ΤΟΝ ΕΙΔΑ– για ένα τέταρτο της ώρας- λίγο πριν αναχωρήσει για Νέα Υόρκη μετά το πέρας του 14ου φεστιβάλ Αιγαίου.

 ΌΠΩΣ πάντα γελαστός μου λέει: «Σκέψου, εγώ πάω πίσω στη Ν. Υόρκη για διακοπές ενώ άλλοι έρχονται στη Σύρο για διακοπές..»

«ΤΟΣΟ κουρασμένος; Τον ρωτώ «Ναι αλλά ευχαριστημένος…  φέτος είχε εξαιρετική σ και πολύ δύσκολη μουσική, υπέροχες άριες.. είναι σπουδαίο να είσαι εδώ στη Σύρο..»

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ μετέφερε  το «A Grand Opera Gala of Great Opera Moments»

για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΟΡΓΑΝΩΣΕ  μια μεγάλη μουσική βραδιά με την Φιλαρμονική της Βαρσοβίας και ένα διεθνές καστ 300 καλλιτεχνών να ερμηνεύουν τις ωραιότερες στιγμές του οπερατικού ρεπερτορίου το οποίο απόλαυσαν 1.300 μουσικόφιλοι:  Χορός μεταμφιεσμένων, Η δύναμη του πεπρωμένου, Ριγκολέττο, Ναμπούκκο, Τόσκα, Κάρμεν, Αλιείς μαργαριταριών, Τουραντότ και Τραβιάτα.

«ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ότι ήδη έχω ετοιμάσει το 15ο Φεστιβάλ Αιγαίου …Δεν το κάνω για μένα» μου είπε «το κάνω για τη μουσική και χαίρομαι που ο κόσμος κάθε χρόνο το περιμένει … Η Σύρος έχει αλλάξει τη ζωή μου και της οικογένειάς μου.. Εύχομαι και εγώ με την αγάπη μου στην κλασική μουσική να έχω αλλάξει προς το καλύτερο και τις δικές σας ζωές».

Ο ΠΗΤΕΡ ΤΙΜΠΟΡΗΣ μετά από πολλά χρόνια όχι μόνο επανέφερε στον τόπο μας την σπάνια μουσική υπόκρουση που έλειπε έως τώρα, αλλά την πρόσφερε και στο ευρύ κοινό.

ΌΠΩΣ  είπε η  Eilana,  «Εξακολουθούμε με θέληση και αγάπη να επιδεικνύουμε τη Σύρο ως πρωτεύουσα και του πολιτισμού γιατί  εκτός από παραλίες, έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει και κάθε πολίτης στον πλανήτη, ανεξάρτητα αν ζει σε νησί ή στην πόλη, μπορεί να βρει τη δύναμη μέσα του να κάνει τη διαφορά»