«Είναι  ένα πανέμορφο νησί η Σύρος. Το πιο όμορφο κυκλαδονήσι», δήλωσε  στο «Λ» ο πρόεδρος του Ομίλου Unesco Πειραιά και Νήσων Γιάννης Μαρωνίτης, σημειώνοντας ότι έχει ρίζες στο νησί με αποτέλεσμα να το θεωρεί ιδιαίτερη πατρίδα του.

Την Unesco οι περισσότεροι την γνωρίζουν από τις δράσεις της για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ωστόσο παράλληλα υλοποιεί και προγράμματα προστασίας περιβάλλοντος καθώς και προγράμματα για την αλληλεγγύη, θέτοντας ως πρωταρχικό της στόχο για την επόμενη 10ετία την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας.

«Έχουμε δημιουργήσει δομές γι’ αυτό το σκοπό και σήμερα ο Όμιλος Πειραιά και Νήσων έχει τη μεγαλύτερη δύναμη σε κρεβάτια. Διαθέτουμε 250 για άστεγους Έλληνες  και έχουμε τη δυνατότητα να ταΐσουμε 2.000 ανθρώπους ημερησίως, καθώς και να πάρουν ρούχα, τα φάρμακά τους  και να τους εξετάσουν γιατροί στις εκπληκτικές δομές  που έχουμε δημιουργήσει μέσω ενός προγράμματος ΕΣΠΑ  της Περιφέρειας Αττικής, το οποίο θέλω να πιστεύω ότι υλοποιούμε με τον καλύτερο τρόπο. Πέραν αυτού υπάρχει φαρμακείο, γιατροί και φαρμακοποιοί, κοινωνικό λειτουργοί, ψυχολόγοι , εργασιακοί σύμβουλοι, μάγειρες αλλά και βοηθηικό προσωπικό  καθαριότητα και  φύλαξης. Έχουμε δηλαδή την ικανότητα σήμερα  να πούμε ότι ο Όμιλος για την Unesco  έχει μια τεράστια εμπειρία στο χώρο της Κοινωνικής  Αλληλεγγύης. Επίσης έχουμε ένα πολύ καλό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με 500 μαθητές σε χορούς, ξένες γλώσσες και ακόμη και κοπτική-ραπτική. Σε εξέλιξη επίσης έχουμε πολλά Ευρωπαϊκά Προγράμματα  μέσω των οποίων δίνεται η δυνατότητα εισροής στη χώρα πολλών χρημάτων», υπογράμμισε ο κ. Μαρωνίτης.

Στο ερώτημα σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εξαγγελθείσα από μεριάς Σύρου προσπάθεια ένταξης της Ερμούπολης και της Άνω Σύρου στα πολιτιστικά μνημεία της Unesco, η απάντησή του πραγματικά εκπλήσσει: «Σε παλαιότερη συνάντησή μου, πριν από δύο χρόνια , ήταν μια από τις προτάσεις μου στο Δήμο. Μάλιστα είχα θέσει τον εαυτό μου στη διάθεση του Δήμου σε αυτή την προσπάθεια. Έκτοτε δεν πήρα κάποια πρόσκληση  να το συνεχίσουμε αυτό.  Μέχρι στιγμής δεν έχω κάποια πρόταση στα χέρια μου. Είχα προτείνει μάλιστα να γίνει ένα αναπτυξιακό συνέδριο, ο  φάκελος  του οποίου θα ήταν το προοίμιο της ενταξιακής διαδικασίας. Πιστεύω  ότι η Ερμούπολη ή η Άνω Σύρος υπηρετούν πλήρως τα κριτήρια ένταξης  ως τα μνημεία Πολιτιστικής και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Unesco… Χρειάζεται ωστόσο κάποια δουλειά, ένα master plan και δεν ξέρω σε ποιο σημείο  βρίσκονται οι προσπάθειες του Δήμου αυτή τη στιγμή. Πάντως είμαι στη διάθεση της Δημοτικής Αρχής  και του τόπου, όπου μπορώ να βοηθήσω  με τις γνωριμίες μου και την εμπειρία μου να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια. Μάλιστα είχα προτείνει να έρθουμε εδώ στο νησί με τον πρόεδρο του Icomos τον κ. Νακάς, ο οποίος είναι ο σύμβουλος της  Unesco  στην ενταξιακή διαδικασία και να προσφέρουμε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες μας».

Ο κ. Μαρωνίτης έκανε σαφές  ότι  θα επαναλάβει τις ανωτέρω θέσεις του στο Δήμαρχο σε  επικείμενη μεταξύ τους συνάντηση ευελπιστώντας να ενημερωθεί για  το στάδιο των ενεργειών του Δήμου προς την ενταξιακή πορεία.

Υπογράμμισε δε ότι 8-10 Ιουνίου θα λάβει χώρα στη Χαλκίδα ένα Παγκόσμιο Συμβούλιο  στο οποίο θα μετέχουν προσωπικότητες απ’ όλο τον πλανήτη  το οποίο οργανώνει ο όμιλος  Unesco  Πειραιώς και Νήσων , ενώ 19-24 Ιουνίου στον ίδιο Δήμο διοργανώνεται το πρώτο συμπόσιο εικαστικών, ζωγράφων  και γλυπτών, από 60 χώρες. Και στα δύο θα έχουμε σαν πρώτο θέμα την επιστροφή των γλυπτών και των μαρμάρων του Παρθενώνα και παράλληλα θα μπορούσε  να μπει στο master plan της παγκόσμιας Ομοσπονδίας –  για την επόμενη πενταετία –  η διαδικασία ένταξης της Ερμούπολης και της Άνω Σύρου. Όχι ότι είναι το αρμόδιο όργανο – υπάρχει συγκεκριμένο που εξετάζει τις υποψηφιότητες – όμως θα είναι εκεί και ο Νακάς, με τον οποίο έχω ήδη μιλήσει για την προσπάθεια που γίνεται εδώ για την ένταξη», επεσήμανε.

Ο ίδιος εκτιμά ότι τα οφέλη από ενδεχόμενη ένταξη θα είναι πολλαπλά για το νησί. Αφενός γιατί θα αναστηλωθούν κτίρια που καταρρέουν και αφετέρου γιατί θα προσελκύσει ποιοτικό τουρισμό, ο οποίος θα συμβάλει στην τόνωση της Τοπικής Οικονομίας: «Απ’ τη στιγμή που θα μπεις στην παγκόσμια κληρονομιά, παύει να είναι μνημείο της Σύρου  και αποτελεί μνημείο της Παγκόσμιας κληρονομιάς. Βέβαια υπάρχουν και υποχρεώσεις . Αφού μπαίνει ένα νέο νομικό καθεστώς – το οποίο είναι πιο αυστηρό – θα πρέπει να είμαστε όλοι πιο προσεκτικοί,   καθώς όπως θα είδατε η Κέρκυρα κινδυνεύει να απενταχτεί. Αν χρειαστεί πάντως και μια χρηματοδότηση   απ’ την Unesco, στο Παρίσι, πιθανόν να στηριχτεί μια προσπάθεια βελτίωσης των υποδομών» κατέληξε.