Σαν βόμβα μεγατόνων έσκασε η προ εβδομάδων απόφαση του Εφετείου Αιγαίου που δικαίωσε τελικά το Ελληνικό Δημόσιο στην υπόθεση της διεκδίκησης του ακινήτου του παλαιού Λοιμοκαθαρτηρίου από τον νυν Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Αν και η πρωτόδικη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Σύρου είχε δικαιώσει αρχικά τον Δήμο, υπήρξε ραγδαία ανατροπή από το Εφετείο, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται δυνητικά ένα νέο περιβάλλον με διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις, που μπορούν μελλοντικά να συνταράξουν τα οικονομικά  θεμέλια του Δήμου.

Το χρονικό της υπόθεσης

Στα τέλη του 1995, όταν αποφασίστηκε ο τότε Δήμος Ερμούπολης να μετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της ΚΑΖΙΝΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ (με τη μορφή του νομικού προσώπου της σημερινής ΚΕΜΑΕ), επειδή δεν υπήρχε το απαραίτητο κεφάλαιο σε χρήματα, παραχώρησε τρία ακίνητα έτσι ώστε η αξία των συγκεκριμένων να αποτελέσει το ισοδύναμο 40% του μετοχικού κεφαλαίου της ΚΑΖΙΝΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ, ποσοστό με το οποίο ο Δήμος συμμετείχε τελικά στην εταιρεία. Τα τρία αυτά ακίνητα ήταν το παρών κτήριο όπου στεγάζεται το νυν ΚΑΖΙΝΟ, ο νυν αποβατικός σταθμός και το Λοιμοκαθαρτήριο των Λαζαρέτων.

Για το τελευταίο, ειδικά, είχε υπάρξει έγγραφη συμφωνία  μεταξύ Δήμου και ΚΑΖΙΝΟΥ που προέβλεπε την υλοποίηση μεγάλης επένδυσης από την ΚΑΖΙΝΟ ΑΙΓΑΟΥ ΑΕ εντός τριών ετών (δηλαδή μέχρι το 1999), για την ανακατασκευή και διαμόρφωση του παλαιού Λοιμοκαθαρτηρίου και την ανέγερση σε αυτό κτηριακού συγκροτήματος από σουίτες – μεζονέτες για την άσκηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του ΚΑΖΙΝΟ.

Από τότε, φυσικά, ουδεμία κίνηση δεν έγινε από το ΚΑΖΙΝΟ προς αυτή την κατεύθυνση καθώς τα αρχικά πλάνα του και η προβλεπόμενη κερδοφορία της εταιρείας δεν άγγιξε σε καμία περίπτωση τα στάνταρ που είχαν θέσει οι ιθύνοντες της εταιρείας, με αποτέλεσμα να μην γίνει απολύτως τίποτα για το θέμα της επένδυσης στα Λαζαρέτα.

Ωστόσο, το όλο σκηνικό άλλαξε όταν αποκαλύφτηκε πως το Ελληνικό Δημόσιο είχε καταφύγει στο Κτηματολόγιο για να χαρακτηρίσει δική του περιουσία όλη την περιοχή που σήμερα βρίσκεται το Λοιμοκαθαρτήριο, αμφισβητώντας με αυτό τον τρόπο την κυριότητα του ακινήτου από τον Δήμο και κατά προέκταση από την ΚΑΖΙΝΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ, στην οποία είχε εκχωρηθεί.

Αν και το ακίνητο είχε παραχωρηθεί στην ΚΑΖΙΝΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ, αποφασίστηκε τότε  ο Δήμος να προχωρήσει σε αγωγή για να το διεκδικήσει από το Δημόσιο και να αναγνωριστεί ότι νομίμως το είχε  αποδώσει πλέον στην ΚΑΖΙΝΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ, ενώ και η τελευταία έκανε παρέμβαση, η οποία  όμως απορρίφτηκε από το Δικαστήριο.

Αυτή η αιφνίδια εξέλιξη, για την οποία είχαν αφεθεί πολλά υπονοούμενα στον Τύπο της εποχής περί επιλεκτικής ενημέρωσης και πρωτοβουλιών υπηρεσιακών στελεχών του Δημοσίου για χάρη της ΚΑΖΙΝΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ, έδωσε το πρόσχημα – επιχείρημα στην ΚΑΖΙΝΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ να κάνει αγωγή κατά του Δήμου Ερμούπολης για διαφυγόντα κέρδη πολλών εκατομμυρίων ευρώ από την μη υλοποίηση της επένδυσης που είχε συμφωνηθεί, καθώς ο Δήμος φέρονταν να έχει παραχωρήσει ένα ακίνητο το οποίο δεν ήταν στην κυριότητά του, αφού αμφισβητούνταν από το Ελληνικό Δημόσιο.

Αυτή η αγωγή εκκρεμεί μέχρι σήμερα καθώς απόφαση Δικαστηρίου ανέφερε ότι πρώτα πρέπει να τελεσιδικήσει η απόφαση για την κυριότητα του ακινήτου του παλαιού Λοιμοκαθαρτηρίου και μετά να εκδικαστεί η αγωγή της ΚΑΖΙΝΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ για διαφυγόντα κέρδη κατά του Δήμου.

Το 2015, λοιπόν, με την υπ’ αριθμ 44 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Σύρου και με την εν συνεχεία διορθωμένη 7/2016, το ακίνητο των Λαζαρέτων αναγνωρίστηκε ως νόμιμη ιδιοκτησία του Δήμου Σύρου Ερμούπολης, άρα θεωρήθηκαν κατά συνέπεια νόμιμες και  όλες οι μεταγενέστερες πράξεις που αφορούσαν στην παραχώρησή του του στην ΚΑΖΙΝΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ.

Κατά  αυτής της απόφασης, το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε έφεση*, η οποία συζητήθηκε  από το Εφετείο Αιγαίου, το οποίο εξέδωσε απόφαση προ ολίγων εβδομάδων και  τελικά έκανε την ανατροπή, αποφασίζοντας ότι το ακίνητο του  παλαιού Λοιμοκαθαρτηρίου ανήκει τελικά στο Ελληνικό Δημόσιο!

Δεν ελήφθησαν υπόψη στο σκεπτικό αδιάσειστα ιστορικά στοιχεία

Όταν γνωστοποιήθηκε η απόφαση του Εφετείου Αιγαίου στην Νομική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, αποφασίστηκε να γίνει μια σύσκεψη για να ενημερωθεί και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΜΑΕ, το νομικό πρόσωπο του Δήμου που είχε δημιουργηθεί για να τον αντιπροσωπεύει στο μετοχικό κεφάλαιο της ΚΑΖΙΝΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ και οι επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Τότε, ο νομικός σύμβουλος του Δήμου ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΜΑΕ  και τους εκπροσώπους τους Δήμου για την απόφαση του Εφετείου Αιγαίου που δικαίωνε την πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου, μεταφέροντας ωστόσο τις παρατηρήσεις του ότι στο σκεπτικό της απόφασης παραδόξως και χωρίς κανέναν λόγο  δεν συνυπολογίστηκαν ούτε ελήφθησαν υπόψη από το Εφετείο Αιγαίου μια σειρά ιστορικών εγγράφων και επιστολών που υπήρχαν στην αρχική δικογραφία και τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί και στην πρώτη δίκη, με τα οποία αποδεικνύονταν η αναμφισβήτητη και ιστορικά τεκμηριωμένη κυριότητα του τότε Δήμου Ερμούπολης επί του ακινήτου του παλαιού Λοιμοκαθαρτηρίου.

Προχωράει σε αναίρεση προς τον Άρειο Πάγο

Ύστερα, λοιπόν, από την ενημέρωση που είχαν τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΜΑΕ, το Σώμα έλαβε την απόφαση ο Δήμος Σύρου Ερμούπολης να προχωρήσει σε αναίρεση της τελεσίδικης απόφασης του Εφετείου Αιγαίου προς στον Άρειο Πάγο.

Η διαδικασία αυτή  – από νομικής προσέγγισης – είναι μια προσβολή της απόφασης ενώπιον του Αρείου Πάγου, αλλά για να ακυρωθεί η απόφαση του Εφετείου θα πρέπει ο Άρειος Πάγος να διαπιστώσει και νομικά σφάλματα στην απόφαση του Εφετείου. Εξετάζει, δηλαδή, μεταξύ άλλων, αν υπήρχε ή όχι σύννομη εφαρμογή των κανόνων του Δικαίου και στη συνέχεια  τα σφάλματα ουσίας, που – όπως ισχυρίστηκε η Νομική Υπηρεσία του Δήμου – φαίνεται ότι υπάρχουν, μέλει ωστόσο και να αποδειχτούν κατά την εκδίκαση της υπόθεσης.

Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη αυτή φέρνει νέα δεδομένα στο προσκήνιο καθώς, μέχρι να υπάρξει η ανέκκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου (χρονοβόρα διαδικασία), το ακίνητο του παλαιού Λοιμοκαθαρτηρίου περνάει στα χέρια του Ελληνικού Δημοσίου με τον Δήμο να χάνει (έστω και προσωρινά) από την κυριότητά του ένα μέχρι πρότινος δικό του ακίνητο, ενώ εκκρεμεί και το αποτέλεσμα της αγωγής της ΚΑΖΙΝΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ κατά του Δήμου Σύρου Ερμούπολης για διαφυγόντα κέρδη αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, κάτι που ο καθένας μπορεί να καταλάβει σε ποια δεινή οικονομική θέση μπορεί να φέρει τον Δήμο, σε περίπτωση που γίνει δεκτή από το Δικαστήριο…