Μαζική ήταν η παρουσία του κόσμου και στην φετινή, 14ηΤσιπουροβραδιά, στον Άγιο Θανάση, με τον οικοδεσπότη της Μπάμπη Κουλούρα να αφιερώνει την φετινή εκδήλωση στη μνήμη του Μανώλη Ψυχάλη.

Σημαντική στιγμή αποτέλεσε η βράβευση της απερχόμενης αντιδημάρχου Πολιτισμού Θωμαΐδος Μενδρινού για την «άψογη συνεργασία της» με το Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Σύρου, και όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου και εμπνευστής του θεσμού της Τσιπουροβραδιάς Μπάμπης Κουλούρας για το πάθος και την επιτυχία που διεξήγαγε τα καθήκοντά της.

«Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε την Απάνωσυριανή γειτονοπούλα μας, μέλος του συλλόγου μας Αντιδήμαρχο πολιτισμού Θωμαή Μένδρινού για την άψογη συνεργασία που είχαμε όλα τα χρόνια, για το πάθος και την επιτυχία που διεξήγαγε τα καθήκοντά της» τόνισε ο κ. Κουλούρας, με την απερχόμενη αντδήμαρχο – εμφανώς συγκινημένη – να παραλαμβάνει ένα χειροποίητο κυκλαδικό ειδώλιο τιμής ένεκεν στις προσπάθειες που κατέβαλε για την ανάδειξη του πολιτισμού, υπογραμμίζοντας ότι θεσμοί όπως αυτός της τσιπουροβραδιάς πρέπει να τυγχάνουν της στήριξης όλων.

Αποδέκτες θερμών χειροκροτημάτων έγιναν τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Μικροί Ξεναγοί» στην Άνω Σύρο, καθώς με την επικεφαλής της ομάδας, Μαίρη Καράβα άνοιξαν το χορευτικό κομμάτι της εκδήλωσης με την «Φραγκοσυριανή του Μάρκου Βανβακάρη.

Η λέξη κοσμοπλημύρα είναι η μόνη κατάλληλη για να περιγράψει την μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, τον οποίο ο Μπάμπης Κουλούρας καλωσόρισε με τα κάτωθι λόγια: «Σας ευχαριστούμε που συναθροιστήκατε και φέτος σ αυτό το μαγευτικό τοπίο, κάτω από την ευλογημένη παρουσία του Αγίου Αθανασίου, κάτω από το αιωνόβιο πλατάνι, δίπλα στην πηγή που έχει ξεδιψάσει γενιές Απανωσυριανών που σέβονται αυτό το χώρο ο οποίος είναι συνδεδεμένος αδιάρρηκτα με τη ζωή τους…. Εδώ χιλιάδες απανωσυριανών αντάλλαξαν τις πρώτες ερωτικές τους ματιές, εδώ συνέλαβαν ίσως το πρώτο τους παιδί κάποιοι φλογεροί και απρόσεκτοι ερωτιάρη δες, εδώ έκαναν τις μπουγάδες και τα κουτσομπολιά τους, από εδώ ξεκινούσε η καθημερινότητά τους και εδώ σχεδόν πάντα τελείωνε. Έτσι λοιπόν αυτός ο ξεχωριστός τόπος έχει στοιχειώσει από τα όνειρα και τις ελπίδες, από τα βάσανα και τις αγωνίες τους και γι αυτό η Πηγή είναι γι αυτούς κάτι το θαυμαστό και ανεπανάληπτο. Από τις διηγήσεις τους έμαθα κι εγώ να την αγαπώ και να την έχω βάλει βαθιά μες στην καρδιά μου. Το γεγονός ότι οι τσιπουροβραδιές μας είναι επιτυχημένες οφείλεται στη μεγάλη αγάπη των Απανωσυριανών για την πηγή  τους και για τον τόπο τους, που τον έχουν κάνει με τη λαϊκή τους ψυχή, τη σοφία και τη νοικοκυροσύνη τους τόσο σαγηνευτικό, τόσο φιλικό και φιλόξενο… Εμείς απλά αξιοποιήσαμε αυτή την ομορφιά, την εκμεταλλευτήκαμε με την καλή έννοια και δημιουργήσαμε ένα θεσμό αφού σήμερα γιορτάζουμε τη 14η τσιπουροβραδιά μας. Και ξέρετε, μια υπέρτατη μορφή πολιτισμού είναι να δημιουργείς θεσμούς εκεί που δεν υπάρχουν. Γιατί πάνω στους θεσμούς οικοδομούνται οι παραδόσεις των λαών και ο πολιτισμός τους. Και ένας θεσμός χτίζεται πάνω στην αγάπη και την εμπιστοσύνη που του δείχνουν οι πολίτες, όπως συμβαίνει με τη Τσιπουροβραδιά μας όλα αυτά τα χρόνια».

Συνεχίζοντας τόνισε ότι  παρά τη  κρίση των τελευταίων ετών η στήριξη εκ μέρους των επιχειρηματιών του νησιού και όχι μόνο για διατήρηση του θεσμού είναι αμέριστη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είδατε πόσες συνέργειες πρέπει να γίνουν για να γίνει ένας θεσμός και να μείνει για πάντα!!!!!!».

Για το λόγο αυτό και  ευχαρίστησε έναν έναν ονομαστικά όλους όσοι καθ’ οιονδήποτε τρόπο στήριξαν και εξακολουθούν να στηρίζουν το θεσμό.

Το κέφι, με το κρασί και το τσίπουρο να ρέουν άφθονα, υπό τους ήχους του συγκροτήματος του Μέμη Ροσσολάτου διατηρήθηκε αμείωτο έως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο με το χαιρετισμό του Μπάμπη Κουλούρα:

14η Τσιπουροβραδιά στην πηγή του ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Σας ευχαριστούμε που συναθροιστήκατε και φέτος σ αυτό το μαγευτικό τοπίο, κάτω από την ευλογημένη παρουσία του Αγίου Αθανασίου, κάτω από το αιωνόβιο πλατάνι, δίπλα στην πηγή που έχει ξεδιψάσει γενιές Απανωσυριανών που σέβονται αυτό το χώρο ο οποίος είναι συνδεδεμένος αδιάρρηκτα με τη ζωή τους….

Εδώ χιλιάδες απανωσυριανών αντάλλαξαν τις πρώτες ερωτικές τους ματιές, εδώ συνέλαβαν ίσως το πρώτο τους παιδί κάποιοι φλογεροί και απρόσεκτοι ερωτιάρη δες, εδώ έκαναν τις μπουγάδες και τα κουτσομπολιά τους, από εδώ ξεκινούσε η καθημερινότητά τους και εδώ σχεδόν πάντα τελείωνε. Έτσι λοιπόν αυτός ο ξεχωριστός τόπος έχει στοιχειώσει από τα όνειρα και τις ελπίδες, από τα βάσανα και τις αγωνίες τους και γι αυτό η Πηγή είναι γι αυτούς κάτι το θαυμαστό και ανεπανάληπτο. Από τις διηγήσεις τους έμαθα κι εγώ να την αγαπώ και να την έχω βάλει βαθιά μες στην καρδιά μου.

Το γεγονός ότι οι τσιπουροβραδιές μας είναι επιτυχημένες οφείλεται στη μεγάλη αγάπη των Απανωσυριανών για την πηγή  τους και για τον τόπο τους, που τον έχουν κάνει με τη λαϊκή τους ψυχή, τη σοφία και τη νοικοκυροσύνη τους τόσο σαγηνευτικό, τόσο φιλικό και φιλόξενο… Εμείς απλά αξιοποιήσαμε αυτή την ομορφιά, την εκμεταλλευτήκαμε με την καλή έννοια και δημιουργήσαμε ένα θεσμό αφού σήμερα γιορτάζουμε τη 14η τσιπουροβραδιά μας. Και ξέρετε, μια υπέρτατη μορφή πολιτισμού είναι να δημιουργείς θεσμούς εκεί που δεν υπάρχουν. Γιατί πάνω στους θεσμούς οικοδομούνται οι παραδόσεις των λαών και ο πολιτισμός τους. Και ένας θεσμός χτίζεται πάνω στην αγάπη και την εμπιστοσύνη που του δείχνουν οι πολίτες, όπως συμβαίνει με τη Τσιπουροβραδιά μας όλα αυτά τα χρόνια.  Κάποιος μου είπε χθες και με συγκίνησε πολύ, ότι στην τσιπουροβραδιά μας αισθάνεται σαν να βρίσκεται στην αυλή του σπιτιού του και έρχονται όλοι οι καλοί του φίλοι και διασκεδάζουν.

Κάποιοι επίσης με ρωτήσανε από νωρίς πότε θα ξεκινήσει το γλέντι. Τους απάντησα ότι το γλέντι άρχισε από τη στιγμή που ξεκίνησαν από το σπίτι τους για να έλθουν εδώ. Όμως ας πούμε τώρα τα μεγάλα μας ευχαριστώ σε κείνους τους ανθρώπους και φορείς που αγκάλιασαν και φέτος την τσιπουροβραδιά μας και που χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαμε να την  πραγματοποιήσουμε.

Όπως θα γνωρίζετε η τσιπουροβραδιά μας είναι μια συνδιοργάνωση του Δήμου Σύρου- Ερμούπολης και του Πολιτιστικού μας Συλλόγου της Άνω Σύρου που έχω τη χαρά και  την τιμή να είμαι εδώ και πολλά χρόνια (Πρόεδρος του και να εκπροσωπώ ένα 7μελές συμβούλιο που αποτελείται από εξαίρετους Άπανωσυριανούς πολίτες.

Ευχαριστούμε λοιπόν το Δήμο μας για την εμπιστοσύνη που δείχνει στο σύλλογο μας και για την άψογη συνεργασία μας σε κάθε συνδιοργάνωση. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Αντιδήμαρχο πολιτισμού κ. Θωμαή Μενδρινού η οποία στέκεται πλάι μας πολύ δυνατά και μας συνδράμει πολυσήμαντα στις δραστηριότητές μας. Τον Αντιδήμαρχο, υπεύθυνο για την Άνω Σύρο και για την καθαριότητα κ. Μάριο Βουτσίνο ο οποίος μας παρείχε κάθε δυνατότητα για την όσο γίνεται πιο άψογη διεξαγωγή της τσιπουροβραδιάς μας. Μας παρέδωσε μια πηγή να λάμπει κυριολεκτικά και μας παρείχε κάθε διευκόλυνση.

Ευχαριστούμε το Μηχανικό του Δήμου κ. Σωτήρη Μπούσια για όλες τις διευκολύνσεις που μας παρέχει προθύμως και ανελλιπώς όλα τα χρόνια. Ευχαριστούμε όλους τους εργαζομένους του Δήμου μας που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να ετοιμάσουν πεντακάθαρο και λειτουργικό το χώρο της πηγής.

Ευχαριστούμε τον οδηγό του δήμου, καλό μας φίλο Αντώνη Σιγάλα που έδωσε και «σήμερα τον καλύτερο του εαυτό για να φθάσουν τα γαστρονομικά μας καλούδια και όλα τα παρελκόμενα μέχρι την Πηγή. Ευχαριστούμε τους καλούς τροχονόμους του Δήμου που πασχίζουν να ρυθμίσουν την κυκλοφορία των οχημάτων γιατί γίνεται ο ΜΕΓΑΣ ΧΑΜΟΣ ΣΗΜΕΡΑ.

Ευχαριστούμε τον ηλεκτρολόγο του δήμου φίλο Ροζέ Δαλέζιο που μας φώτισε και φέτος ιδανικά το (χώρο και μας βοηθάει και παντοιοτρόπως στις ανάγκες της τσιπουροβραδιάς μας, την υπηρεσία ύδρευσης και το στοιχειό της πηγής Παναγιώτη Γαβαλά που τη διατηρεί και τη διαφυλάσσει εδώ και χρόνια με αγάπη και φροντίδα περισσή. Ευχαριστούμε Παναγιώτη. Ευχαριστούμε τις γυναίκες και τους άνδρες μέλη και φίλους του συλλόγου που θα σας προσφέρουν σε λίγο τα μεζεδάκια και το τσιπουράκι. Δηλαδή τη Γεωργία Φραγκιά, το ζεύγος Νίκο και Αννίτας Μαραγκού, τη γυναίκα μου Νικολέττα Ρούσσου, τη Μαίρη Καράβα, τον (πιστό μας φίλο Γιάννη Καλοφωλιά, πρόεδρο του Συλλόγου Πελοποννησίων Σύρου και τη σύζυγο του Λαμπρινή, τη Βίκυ, την Ιωάννα και Άννα Σιγάλα, το ζεύγος Νίκος Απέργη και Αλίκη Μητσογιάννη, το ζεύγος Γιάννης Ρούσσος – Τούλα Κώτη, το ζεύγος Λεονάρδος και Τέτα Πρίντεζη, τη Μαρία Τσιοπελάκου, τους μουσικούς της ορχήστρας μας Μέμη Ροσσολάτο, Δημήτρη Σούλιο και Ειρήνη Σιγάλα,  την επιχείρηση ΔΙΟΔΟΣ και τον εξαίρετο επιχειρηματία Αντώνη Καζαντζάκη ο οποίος είναι υπόδειγμα ανθρώπου και επιχειρηματία.

Πάμε τώρα να ευχαριστήσουμε τους χορηγούς μας βοήθησαν με κάθε δυνατό τρόπο να εξασφαλίσουμε όλα εκείνα τα υλικά αγαθά που χρειάζεται μια Τσιπουροβραδιά

Ευχαριστούμε την Αρτοποιία «ΣΕΙΡΙΟΣ» του ΤΑΚΗ ΔΕΝΑΞΑ – άξιου γιου το Παράσχου Δεναξά, που συνεχίζει με την ίδια αγάπη και επιτυχία το έργο του πατέρα του. Η ΑΡΤΟΠΟΙΊΑ ΣΕΙΡΙΟΣ μας προμήθευσε και φέτος όλο το πεντανόστιμο ψωμί και όλα τα τραγανά παξιμάδια που θα συνοδέψουν τα μεζεδάκια μας. Είμαι βέβαιος ότι κι απόψε ρ αλησμόνητος Παρασκευάς Δεναξάς θα διασκεδάζει νοερά μαζί μας από το προσφιλές δίδυμο αστέρι του, το ΣΕΙΡΙΟ, και θα καμαρώνει πολύ για το γιό του που τον έχουμε οικογενειακώς κοντά μας ΧΕΙΡΟΚΤΡΟΤΗΜΑ. Ευχαριστούμε την υπεραγορά Κρεάτων ΡΟΥΣΣΟΥΝΕΛΟΣ η οποία και φέτος θα νοστιμίσει το τραπέζι μας me την ανεπανάληπτη λούζα. Ευχαριστούμε τηv επιχείρηση παραδοσιακών προϊόντων ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΕΚΑΣ που μας έχει προμηθεύσει με  τις μοναδικές παστελαριές του. Ευχαριστούμε τον τ. Πρόεδρο του πολιτιστικού μας συλλόγου, επιχειρηματία  αποθήκης Τροφίμων Αντώνη Αλτουβά για τα  πέντε κιλά κοπανιστή, τα δύο κιλά φρέσκο βούτυρο και το ένα πεντόκιλο πελτέ. Θερμές ευχαριστίες και στα ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΣΥΡΟΥ για την προσφορά τους με την έκπτωση 50% που έκανε για μας.

Ευχαριστούμε την ταμία του συλλόγου μας Αννίτα Μαραγκού για τη σύνθεση της κοπανιστής με τα μικρά της μυστικά. Να ευχαριστήσουμε το Σούπερ Μαρκετ Βιδάλης για τη δωροεπιταγή των 200 ευρώ, το Σούπερ Μάρκετ Σκλαβενίτης για τη δωροεπιταγή των 80 ευρώ, το Μάννα Μάρκετ που και φέτος με γενναιοδωρία μας  χορήγησε ης νόστιμες ελίτσες του τραπεζιού μας και άφθονο σαλαμάκι αέρος. Τα σούπερ μάρκετ ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ και LIDL και φέτος μας αρνήθηκαν κάθε χορηγία γιατί θεώρησαν ότι τέτοιες εκδηλώσεις δεν συνάδουν με το πνεύμα της στρατηγικής των χορηγιών τους.

Ευχαριστούμε το τυροκομείο Ζωζεφίνος το οποίο και φέτος μας χορήγησε ένα κεφάλι τυρί Σαν Μπάμπης….ε..Σάν  Μιχάλης, την ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΗ ΤΥΡΟΣΥΡΑ η οποία και φέτος μας προμήθευσε 5 κιλά από κα εξαίρετα τυριά της, την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου και τον άξιο Πρόεδρο της, συνάδελφο μου  από τον ΟΤΕ, Δημήτρη Καπούνη που μας προμήθευσαν ξανά από τα ξακουστά ΠΟΠ τυριά τους, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Τήνου και τον υπεύθυνο Γεωπόνο του Συνεταιριστικού τυροκομείου καλό μου φίλο Μάνθο Βίλα για την εξαίρετη γραβιέρα που μας έστειλαν, το Οπωροπωλείο «Συνοδινός Νίκος- Τσικουδιάς» που και αυτή τη χρονιά μας δώρισε 20 κιλά τοματίνια, αλλά και με «ευγένεια, προθυμία και υπευθυνότητα μας «φιλοξένησε τις προμήθειές μας όλες αυτές τις ημέρες της…μεγάλης συγκομιδής. Φίλε Νίκο Συνοδινέ δεν έχω λόγια να σε ευχαριστήσω…Και τους εργαζόμενους στην επιχείρησή σου φυσικά.

Ευχαριστούμε τους επιχειρηματίες Σπύρο και Νίκο Κρυστάλλη για το ωραίο στραγγιστό γιαούρτι με μέλι  που σας περιμένει ως επιδόρπιο, τον Τάσο και τη Μαρία Τσιοπελάκου που μας έφεραν 5 κιλά τσίπουρο παραγωγής τους από τη Νέδα Πελοποννήσου, το Συριανό αποσταγματοποιείο  ποτοποιείο ΜΑΚΡΥΩΝΙΤΗΣ που ήδη παράγει και πωλεί Τσίπουρο και ούζο απαράμιλλης τέχνης και  Ποιότητας και μας έφερε όσο περισσότερα δείγματα τσίπουρου του επέτρεπαν οι καινούργιες του δυνάμεις.

Να ευχαριστήσω από  καρδιάς το γειτονόπουλο των παιδικών μου χρόνων και αγαπημένο μου φίλο Νικήτα Ψυχάλη, που μας αγόρασε 100 κιλά εξαιρετικό τσίπουρο για να μας μεθύσει απόψε μέσα στο κέφι και στη χαρά. Τον  έχουμε εδώ κοντά μας με τους εκλεκτούς του  φίλους…. Σε ευχαριστώ για τη  γενναιόδωρη χειρονομία σου φίλε Νικήτα  και επίτρεψέ μου να αφιερώσω αυτή τη  βραδιά στον αλησμόνητο αδελφό σου και φίλο μου Μανώλη που έφυγε νωρίς και μας λείπει πολύ. Ας πιούμε λοιπόν απόψε στη  μνήμη του και είμαι βέβαιος ότι θα το ευχαριστηθεί παρακολουθώντας μας από το ουράνιο ναυπηγείο που του έχει εμπιστευθεί ο  Μεγαλοδύναμος.

Να ευχαριστήσουμε τώρα και τους καλούς μας ΔΩΡΟΘΕΤΕΣ, οι οποίοι με προθυμία μας παρεχώρησαν τα δώρα που θα κληρωθούν για να  ενισχύσουμε κάπως το σύλλογο μας.