Μετά τις αυτοδιοικητικές και ευρωβουλευτικές εκλογές, και πριν από τις εξαιρετικής σημασίας εθνικές εκλογές, υπάρχει ένα μικρό χρονικό διάστημα ανάπαυλας, χρήσιμο κυρίως για χαλάρωση, ξεκούραση, αλλά και αναστοχασμό των τεκταινομένων. Τι έγινε, γιατί έγινε, πώς λειτουργεί η δημοκρατία μας και οι θεσμοί της, τι θα γίνει την επόμενη μέρα , ιδιαίτερα στο νησί μας, όπου από την 1η Σεπτέμβρη αναλαμβάνει η νέα δημοτική αρχή.

Στο μεταξύ, το καλοκαίρι είναι εδώ, τα μπάνια του λαού ξεκίνησαν παρά τις πολιτικές αντιξοότητες, και τους εθνικούς κινδύνους που ελλοχεύουν. Έλληνες και ξένοι τουρίστες επισκέπτονται όπως συνήθως τα νησιά, και ο αγώνας για όλο και μεγαλύτερα κέρδη από την λεγόμενη «βαριά βιομηχανία» πυκνώνει.

Εμείς θα αρκεστούμε σε έναν αναστοχασμό, θα αποφύγουμε την πολυκοσμία και θα προσπαθήσουμε να μείνουμε μακριά από κάθε είδους ρύπανση και ηχορύπανση. Πράγμα εξαιρετικά δύσκολο, μιας και ο κατά βάσιν μεγαλύτερος πληθυσμός τουριστών που επισκέπτεται το νησί μας είναι ελληνικής καταγωγής.

Δυστυχώς, είμαστε ένας λαός που δεν διακρίνεται για την καθαριότητά του. Είναι θέμα παιδείας; Θέμα νοοτροίας; Θέμα γαϊδουριάς; Μάλλον όλα αυτά, αλλά κυρίως, είναι θέμα πολιτισμού.

Βλέπουμε απείρου κάλλους εικόνες στη μικρή μας οθόνη: τόνοι σκουπιδιών σε παραλίες και ακτές, δημοφιλείς στους τουρίστες, σε όλη τη χώρα και όχι μόνον, με το πλαστικό να θριαμβεύει στο ανθρώπινο σκουπιδαριό. Βλέπουμε τη θάλασσα να αφρίζει και να βρωμάει από κάποιους ασυνείδητους που ρίχνουν τα απόβλητά τους μέσα στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Και είδαμε, ευτυχώς μακριά από μας και το νησί μας, τόνους σκουπιδιών να ξεχειλίζουν κατά μήκος των δρόμων ενός από τα πιο δημοφιλή θέρετρα της Αττικής, του Πόρτο Ράφτη.

Και είχαμε την ατυχία να πάμε για λίγες μέρες στην Αθήνα, το πάλαι ποτέ «της γης το δαχτυλίδι», και να μπουκώσει το στόμα μας από την αηδία, να βρωμάει κάτουρα και περιττώματα κατά μήκος της Λεωφόρου Αλεξάνδρας η περιοχή του Πεδίου Άρεως, το όμορφο Πάρκο της παιδικής μας ηλικίας, το οποίο καθάρισε μεν από τους ναρκομανείς, πλην όμως το φάρμακο της ασθένειας αυτής ήταν φαρμάκι για τους περιοίκους, καθώς η δημοτική αρχή των Αθηνών προσπαθώντας να αναβαθμίσει το χώρο, παραχώρησε το Άλσος σε διοργανώσεις και συναυλίες που σπάνε τα ντεσιμπέλ και δεν αφήνουν τους κατοίκους της περιοχής να κλείσουν μάτι. Αλλά το χειρότερο είναι το σκουπιδαριό και η βρώμα που κυριαρχεί σε ολόκληρο το κέντρο της πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους. Η μπόχα είναι αφόρητη και ο πεζός νομίζει ότι περπατάει μέσα σε έναν ιδιόμορφο βούρκο καμωμένο από μάζες ανθρώπινων απορριμάτων.

Και σκεφτήκαμε, πως η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να ξεκινήσει το έργο της από το Άλφα.  Το οποίο είναι η καθαριότητα. Το καθήκον των δήμων πριν από πολλές δεκαετίες: Να μαζεύουν τα σκουπίδια. Κι όταν θα έχει γίνει αυτό, ας αναλάβουν και άλλες αρμοδιότητες.

Ευτυχώς, αυτή η κατάσταση δεν αγγίζει τον μικρό μας παράδεισο. Ευτυχώς οι συμπολίτες μας συριανοί, έχουν έναν άλλο πολιτισμό, που έχει δώσει στο νησί μας τα πρωτεία της καθαριότητας σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Εδώ λειτουργεί κουτσά στραβά η ανακύκλωση, εδώ η καθαριότητα έχει μακρά παράδοση, και, εκτός από κάποιες εξαιρέσεις χρονικές και τοπικές, το νησί λάμπει, η πλατεία Μιαούλη αστράφτει από πάστρα, ακόμα και μετά από τις διάφορες μαζικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται εκεί.

Βέβαια, έχει μείνει θρυλική η εποχή πριν από την απερχόμενη δημοτική αρχή, όταν ο υπεύθυνος καθαριότητας σάρωνε σε εικοσιτετράωρη βάση το κέντρο της Ερμούπολης και κυνηγούσε ακόμα και το παραμικρό σκουπιδάκι και έκανε τα μάρμαρα της πλατείας και των δρόμων και των πεζοδρομίων να αστράφτουν σαν μαργαριτάρια, προκαλώντας το θαυμασμό των ξένων επισκεπτών και την ικανοποίηση όλων ημών των κατοίκων της Σύρου.

Έτσι λοιπόν, δεν είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι ο άνθρωπος αυτός, ονόματι Πέτρος Μώτος, βγήκε πρώτος σε ψήφους (1.201) ξεπερνώντας όλους τους συνυποψηφίους του, από όλες τις παρατάξεις. Και εν πολλοίς, η νίκη του συνδυασμού «Ανοιχτοί Ορίζοντες» που ανέδειξε τον νέο δήμαρχο της Σύρου από τον πρώτο γύρο, οφείλεται σ’ αυτόν τον άνθρωπο, ο οποίος, παρά τα ατυχήματα που είχε στη ζωή του, ξαναβγήκε στο προσκήνιο για να «φυλλάττει Θερμοπύλες» ως ένας άλλος Λεωνίδας, δηλαδή να περιφρουρεί τη ζωή μας από τον εχθρό της ρύπανσης και όχι μόνον τη ζωή μας, αλλά και την ποιότητα ζωής και την υγεία μας.

Μακάρι να μιμηθούν το παράδειγμά του όλοι οι τοπικοί άρχοντες και να ξεκινήσουν από το Άλφα τη νέα τους θητεία: Να σαρώσουν τα κάθε λογής σκουπίδια!