Τον προστάτη τους άγιο Δημήτριο γιόρτασαν σήμερα το πρωί – με Δοξολογία και περιφορά της εικόνας του Αγίου – τα μέλη του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Κυκλάδων, κατά τη Δοξολογία που τελέστηκε από  τον εφημέριο του Ι.Ν. Ταξιαρχών Κωνσταντίνο Χαρούλη στον ομώνυμο ναό.

Το παρών στο ετήσιο σινάφι του Συλλόγου  έδωσαν – μεταξύ άλλων – ο δήμαρχος Σύρου Ερμούπολης Νίκος Λειβαδάρας,  ο αντιπεριφερειάρχης Συγκοινωνιών Κυκλάδων Μάκης Δαδάος, ο αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών  Νικόλαος Φωτεινιάς, ο λιμενάρχης Σύρου Γιάννης Βαμβακούσης, ο Δκτης της 6ης ΠΕΔΙΛΣ Ιάκωβος Γκίζης,  ο πρόεδρος του Γηροκομείου του Αγίου Παντελεήμονα Ευάγγελος Κεραμιώτης και εκπρόσωποι συλλόγων και σωματείων, οι οποίοι και έγιναν αποδέκτες  των βολών του προέδρου  τού Σωματείου Γιάννη Χαρίτου τόσο κατά των Μνημονιακών Κυβερνήσεων για τις συνεχείς περικοπές των συντάξεων και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη τους στον τομέα της Υγειονομικής τους Περίθαλψης, όσο και κατά του τέως Δημάρχου Γιώργου Μαραγκού, τον οποίο για μια ακόμη φορά κατηγόρησε ότι θέλησε να εξαφανίσει τα ΚΑΠΗ γιατί δεν τού ήταν αρεστά.

«Η φετινή γιορτή μας βρίσκει με μεγάλα και σοβαρά προβλήματα. Οικονομικά, υγείας και ανεργίας – στα παιδιά και τα εγγόνια μας – από τις μνημονιακές κυβερνήσεις, με τις συνεχείς μειώσεις των συντάξεων, με την κατάργηση του ΕΚΑΣ, με τις μειώσεις των φαρμάκων και τα σοβαρά προβλήματα στην υγεία που αντιμετωπίζουμε καθημερινά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτος, υπογραμμίζοντας ότι ειδικά οι τελευταίες κυβερνήσεις τους αποτελείωσαν: «Κανένας δεν πρέπει να αγνοεί και να ξεχνά ότι οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας είναι οι θεμελιωτές της κάθε μορφής κοινωνικής προόδου. Είναι οι άνθρωποι που περνώντας από διαφορές κακοτοπιές σε εξαιρετικά δύσκολους καιρούς κατάφεραν να σταθούν στα πόδια τους. Οι άνθρωποι της Τρίτης Ηλικίας, οι σημερινοί συνταξιούχοι όλων των κοινωνικών ομάδων, οι παππούδες, οι γιαγιάδες, οι πατέρες και οι μητέρες είναι αυτοί που μετά 35-40 χρόνια σκληρής  δουλειάς προσέφεραν πολλά στην πατρίδα μας. Τώρα με τα ρυτιδιασμένα πρόσωπα, τα ροζιασμένα χέρια και τα άσπρα μαλλιά μας, αυτά τα έχουν ξεχάσει όλοι. Όμως, δεν πρέπει  να λησμονεί κανείς  ότι οι σημερινοί συνταξιούχοι είναι αυτοί που δούλεψαν σκληρά για την εδραίωση της κοινωνικής ασφάλισης, πολεμώντας αποφασιστικά κάθε μορφής αντίδραση… Είναι και θα είναι πάντα πρώτοι σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες και δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να τους καταργήσει όλα αυτά που έχουν κερδίσει με αγώνες και θυσίες τόσων χρονών. Οι μνημονιακές κυβερνήσεις που πέρασαν και ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, μας έχουν αποτελειώσει. Δεν υπάρχει καμιά μέριμνα για εμάς τους συνταξιούχους που τα έχουμε δώσει όλα για την πατρίδα. Μας έχουν καταδικάσει σε θάνατο και μαρασμό. Βιώνουμε την απόλυτη εξαθλίωση και την αδιαφορία της πολιτείας. Όμως, παρόλα τα χρόνια και τις αρρώστιες συνεχίζουμε και σήμερα τον αγώνα μας, γιατί μπορεί να ρόζιασαν τα χέρια μας, μπορεί να λύγισαν τα πόδια μας, μπορεί να βράχνιασε η φωνή μας, μα δεν κουραστήκαμε να αγωνιζόμαστε στην πρώτη γραμμή,  δίπλα στα παιδιά μας, τα εγγόνια μας και την πατρίδα μας».

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε και κατά του τέως δημάρχου Γιώργου Μαραγκού, λέγοντας: «Σοβαρό πρόβλημα μας δημιούργησε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, τού  τέως δημάρχου κ. Μαραγκού, στο Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων, ο οποίος  αγνόησε ότι δεν του άρεσε και το αντικατάστησε με την  Υπηρεσία Κοινωνικής Πρόνοιας. Αγνόησε το θεσμό που έχει φτιαχτεί  με υπουργική απόφαση κι έχει γίνει με νόμους του κράτους. Ο κύριος Μαραγκός ίσως δεν γνώριζε ότι τα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων φτιάχτηκαν με την αποκλειστικότητα να στεγάζουν τον παππού και τη γιαγιά και όχι υπηρεσίες του δήμου και ευρωπαϊκά προγράμματα . Γιατί το ΚΑΠΟ δεν του άρεσε και αυτό το έδειξε με τις  πράξεις του».

Τέλος αισθάνθηκε την ανάγκη να απολογηθεί για την απουσία του από τον εορτασμό της ονομαστικής εορτής του Μητροπολίτη Σύρου, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτή οφειλόταν αποκλειστικά και μόνο σε σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε ο ίδιος. Τόνισε δε ότι ενημερώθηκε για τα εγκάρδια λόγια με τα οποία είχε απευθύνει τότε στους πιστούς, λέγοντας: «Τα λόγια της καρδιάς σας και η συμπαράστασή σας μας δίνουν κουράγιο  και δύναμη να συνεχίσουμε τις δυσκολίες της ζωής και να σας ευχηθούμε ο προστάτης μας έπος Δημήτριος να σας δίνει δύναμη- κουράγιο  και υγεία» αναφωνώντας: «Άξιος – άξιος – άξιος», ζητώντας από τον εφημέριο να μεταφέρει αυτούσιο το μήνυμα στο σεβασμιότατο που λόγων ανειλημμένων υποχρεώσεων βρισκόταν εκτός Σύρου.

Το πέρας της ομιλίας του ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση για τα απολεσθέντα μέλη του Συλλόγου και εν συνεχεία η λιτάνευση, πέριξ του ΙΝ της εικόνος του αγίου Δημητρίου. Μετά την προσκύνηση της εικόνας, στο εκκλησίασμα προσφέρθηκε κέρασμα στην ενοριακή αίθουσα του ναού.