Με μια άκρως ενδιαφέρουσα παρουσίαση για την υπογεννητικότητα και κατ επέκταση για την δημογραφική κρίση στην Ελλάδα από τον μαιευτήρα – γυναικολόγο και πρόεδρο της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης “HOPE GENESIS”, Δρ. Στέφανο Χανδακά, πραγματοποιήθηκε – στην κατάμεστη  από κόσμο αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού της Μεταμορφώσεως στην Ερμούπολη –  η καθιερωμένη εκδήλωση της Ι. Μητροπόλεως για το νέο έτος,  για τους Κληρικούς και Λαϊκούς  συνεργούς στο διοικητικό, κοινωνικό και ποιμαντικό έργο της Μητρόπολης Σύρου, παράλληλα με τον απολογισμό του έργου της απελθούσας χρονιάς και την κοπή της Αγιοβασιλόπιτας.

Ο κ. Χανδακάς στην ομιλία του επικεντρώθηκε στο οξύτατο πρόβλημα της υπογεννητικότητας που αντιμετωπίζει η χώρα, ιδιαίτερα την περίοδο των μνημονίων, παρουσιάζοντας δημογραφικά στοιχεία που κυριολεκτικά σοκάρουν.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του,  το 2008 υπήρξαν περί τις 140.000 γεννήσεις παιδιών ενώ πέθαναν 100.000 άτομα, γεγονός που καταδείκνυε  μια ασφαλή πορεία για τη διατήρηση ενός κοινωνικού κράτους και μιας σταθερής οικονομίας. Τα νούμερα αυτά ωστόσο στην καρδιά της οικονομικής κρίσης, το 2011 – για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο –  άρχισαν να αντιστρέφονται με αποτέλεσμα να πεθαίνουν περισσότεροι Έλληνες από αυτούς που γεννιόντουσαν, αναφέροντας ενδεικτικά ότι το 2018, είχαμε 76.000 γεννήσεις παιδιών και 130.000 θανάτους. Κρούοντας τον κώδωνα τού κινδύνου, ο κ Χανδακάς τόνισε ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία όσο και η Ελληνική επισημαίνουν ότι με αυτούς τους ρυθμούς η Ελλάδα, το 2050, θα έχει έναν πληθυσμό περίπου 8.000.000 ατόμων, με ότι αυτό σημαίνει για το έθνος και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο σύγχρονο γεωπολιτικό περιβάλλον. Στο σημείο αυτό εστίασε στους σκοπούς  τού μη κερδοσκοπικού οργανισμού «HOPE GENESIS», ο οποίος ιδρύθηκε το 2015, υπογραμμίζοντας ότι απώτερος στόχος του είναι η αντιστροφή του κλίματος υπογεννητικότητας στην Ελλάδα, με την παροχή δωρεάν τοκετών  και θεραπειών γονιμότητας σε κατοίκους των ακριτικών νησιωτικών και ηπειρώτικων περιοχών της Ελλάδας, με απτά ήδη  αποτελέσματα σε 37 νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.

Από την πλευρά του ο  μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β‘- αφού παρουσίασε τον απολογισμό του επιτελεσθέντος το 2019 έργου της Ιεράς Μητροπόλεως – ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του και ευλόγησε την πίττα του Αγίου Βασιλείου, που ως είθισται τα τελευταία χρόνια, έκοψε η κόρη τού κ. Χανδακά, Αλεξάνδρα.

«Η Ιερά μας Μητρόπολη, με τη Χάρη του Θεού, και το απελθόν έτος 2019 συνέχισε και διεύρυνε τη Λειτουργική και Ποιμαντική της δράση και αποστολή διδασκαλίας του Θείου Λόγου και  του Ευαγγελισμού των πιστών των 12 νησιών την επαρχίας μας» υπογράμμισε ο Σεβασμιότατος, ευχαριστώντας τόσο τους Κληρικούς  όσο και το Διοικητικό Προσωπικό για τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλουν, υπερβαίνοντας πολλάκις εαυτόν, προκειμένου να φέρουν σε πέρας το ευρύτατο έργο κοινωνικής και φιλανθρωπικής προσφοράς  της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου.

«Το έργο αυτό στηρίζεται από τον ετήσιο έρανο Αγάπης και Φιλαδελφίας που διεξάγεται κάθε καλοκαίρι στα νησιά μας υπό την ευθύνη και τον συντονισμό του αρχιερατικού επιτρόπου Τήνου π. Γεωργίου Φανερού. Από το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, από την Μ.Κ.Ο. της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή», την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, φιλογενείς ευεργέτες, χορηγούς, επιχειρηματίες και πλοιοκτήτες, την ΟΝΕΧ, τη  συνεισφορά Ιερών Ναών και Μονών, καθώς και τον οβολό του πιο πτωχού Κυκλαδίτη» είπε χαρακτηριστικά, ευχόμενος  ο Θεός να ανταποδώσει  στους ανωτέρω στο πολλαπλάσιο την ευεργεσία τους.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, το 2019 υποβλήθηκαν συνολικά 572 αιτήματα για την χορήγηση βοηθείας για την ικανοποίηση των οποίων χορηγήθηκε το ποσό των 75.000 ευρώ. Επίσης, για την αποπληρωμή φαρμάκων διατέθηκαν – απευθείας σε φαρμακεία των νησιών – 2.500 ευρώ, για τη χορήγηση Δεκατιανού σε μαθητές σχολείων 8.000 ευρώ, σε επιδοτήσεις μαθητών και φοιτητών – είτε εφάπαξ είτε μηνιαίως- 48.000 ευρώ,  ενώ για την υλοποίηση του προγράμματος «Είμαστε μια οικογένεια»   6.000 ευρώ από την Ι.Μ και από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (για 3η συνεχή χρονιά) χορήγηση πακέτων τροφίμων στις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες σε μηνιαία βάση. Αναφορά τέλος  έκανε και σε μια σειρά άλλων δράσεων και υποδομών, σκοπός των οποίων είναι η ανακούφιση αναγκεμένων πολιτών: «Σε μια περίοδο αβεβαιότητος, αστάθειας και ανατροπών η Ιερά μας Μητρόπολη αποδεικνύεται σταθερό σημείο αναφοράς και στήριξης του λαού μας, συνεχίζοντας την μεγάλη παράδοση της εκκλησίας του Γένους μας» κατέληξε.

Τη σύντομη ομιλία του ακολούθησε η κοπή της πίτας από την κόρη του κ. Χανδακά, ενώ κομμάτια πίτας και μικρές εικονίτσες μοιράστηκαν σε όλους τους παρισταμένους, με την Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ερμούπολης Ανθή Χαλκιά να αναδεικνύεται στην τυχερή που βρήκε το φλουρί, λαμβάνοντας μια εικόνα της Αγίας Πελαγίας από τον Σεβασμιότατο. Εικόνα της Παναγίας, “υπόδειγμα της μητρότητας” όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ.κ. Δωρόθεος, παρέδωσε στον κ. Χανδακά, ενώ στην μικρή Αλεξάνδρα προσέφερε ένα συμβολικό δωράκι.

 

 

 

 

 

Να σημειωθεί τέλος ότι στην εκδήλωση παρουσία δήλωσαν Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, ο Γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Κυκλάδων, ο Προέδρος του «Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ» Γιάννης Χαρίτος, Εφημέριοι της Σύρου, Εκκλησιαστικοί  Επίτροποι, Ιεροψάλτες, Κατηχητές και Κατηχήτριες, καθώς και  εργαζόμενοι στο διοικητικό και φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως.