Να σου χαρίζουν γάιδαρο και συ να τον κοιτάς στα δόντια. Αυτή η παροιμία μας ήρθε στο μυαλό παρακολουθώντας τη συνεδρίαση της  Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου Ερμούπολης αναφορικά με την επανεκτύπωση  τουριστικών φυλλαδίων.

Το θέμα εισήχθη με την εισήγηση το σώμα να γνωμοδοτήσει για  την  έγκριση ή μη ποσού 6.000 ευρώ για την ανατύπωση 8.000 φυλλαδίων σε τρεις γλώσσες και τα όσα ακούστηκαν στην Επιτροπή μετά την παρέμβαση του πρόεδρου της Ένωσης Ενοικιαζομένων Καταλυμάτων Κυκλάδων Αντώνη Καρατάσου ( δεν είναι μέλος της Επιτροπής), ο οποίος  ρώτησε τον πρόεδρο Δομένικο Σαγκινέτο αν έχουν ζητηθεί από επιχειρηματίες του νησιού προσφορές για την συμφερότερη για το Δήμο τιμή, αφενός εκπλήσσουν και αφετέρου προκαλούν πολλά ερωτηματικά.

Στα video που ακολουθούν, το πρώτο από τη συνεδρίαση της Τουριστικής Επιτροπής και το δεύτερο από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο οποίο έθεσαν καίρια ερωτήματα οι σύμβουλοι Μαρία Καζαντζάκη και Παύλος Χρυσαφίδης θα μπορέσετε να διαμορφώσετε μόνοι σας άποψη για το πώς νοείται  η διαχείριση του δημόσιου χρήματος από ορισμένους.

Ο  κ Καρατάσος επεσήμανε στα Μέλη της Τουριστικής Επιτροπής ότι ο ίδιος ως Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων έχει τη δυνατότητα να επανεκτυπώσει – και μάλιστα σε τοπική επιχείρηση – 12.000 φυλλάδια με τα ίδια χρήματα (6.000),  ζητώντας από τους υπευθύνους για την διασφάλιση των συμφερόντων του Δήμου να ζητηθούν προσφορές απ’ όλες τις συναφείς με το αντικείμενο επιχειρήσεις της Σύρου. Υπογράμμισε δε ότι στα χέρια του έχει προσφορά που αποδεικνύει των λόγων του το αληθές.

Το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επιχειρώντας να υποβαθμίσει τις προδιαγραφές του εντύπου που επικαλείτο ο κ.Καρατάσος (Ποιότητα χαρτιού και εκτύπωσης και κατά πόσον αυτό θα τυπωθεί στη Σύρο), κι αυτό παρά το γεγονός ότι όπως υπογράμμισε ο δεύτερος είχε προσκομίσει δείγμα του εντύπου στην τοπική επιχείρηση, προκάλεσε την έκρηξη του πρόεδρου του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου και μέλους της Επιτροπής Βαγγέλη Αλεξανδρίδη.

Χτυπώντας το χέρι του στο τραπέζι και απευθυνόμενος σε έντονο ύφος στον κ. Σαγκινέτο είπε μεταξύ άλλων: «Έχει δίκιο ο κ. Καρατάσος… μην τρελαθούμε τώρα… Μπορεί να μην είναι μέλος της  Τουριστικής Επιτροπής, όμως είναι πολίτης αυτού του τόπου και τον ενδιαφέρει τι γίνονται τα χρήματα του δήμου. Άρα λοιπόν αν μπορεί να φέρει ένα προϊόν με τα ίδια χρήματα και περισσότερα   τεμάχια..να του βγάλουμε το καπέλο και όχι να τον κατακράξουμε. Ρε παιδιά έλεος» ζητώντας κι εκείνος με τη σειρά του να ζητηθούν προσφορές απ’ όλες τις ντόπιες επιχειρήσεις.

Στο σημείο αυτό ο κ Σαγκινέτος δηλώνοντας ότι η Επιτροπή δεν διαχειρίζεται χρήματα ζήτησε από τον κ. Καρατάσο να καταθέσει την προσφορά στην Οικονομική Επιτροπή μη αποκλείοντας το γεγονός να ζητηθούν  και άλλες προσφορές.

Την επομένη το ζήτημα έφτασε στο Δημοτικό Συμβούλιο,  με τους συμβούλους Π. Χρυσαφίδη και Μ. Καζαντζάκη να ζητούν εξηγήσεις. Όπως θα δείτε και στο σχετικό βίντεο μετά από κάποιες μουδιασμένες επεξηγήσεις των αντιδημάρχων Αλέξη Αθανασίου και Δομένικου Σαγκινέτου, δια στόματος του δευτέρου ακούστηκε ότι όποιος θέλει μπορεί να καταθέσει προσφορά για τα φυλλάδια. Στα επίμονα ερωτήματα ωστόσο των δυο συμβούλων ως προς το ποιος θα αποφασίσει για την πιο συμφέρουσα προσφορά, η απάντηση ήταν: «Το γραφείο του Δημάρχου».

Περισσότερα στα επισυναπτόμενα βίντεο, ενώ εκτενές ρεπορτάζ θα υπάρχει στο επόμενο φύλλο της εφημερίδας “ΛΟΓΟΣ των Κυκλάδων”.