Ένα ακόμη επιμορφωτικό σεμινάριο για τους πολίτες οργάνωσε το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΕΦΙΑπ, με θέμα «Γυναίκα και Υγεία – Πρόληψη του καρκίνου του μαστού – Αυτοεξέταση του μαστού».
Το καλωσόρισμα των παρευρισκομένων ανέλαβε το μέλος της Επιτροπής των επιμορφωτικών σεμιναρίων Απόστολος Ευκαρπίδης, ο οποίος τόνισε ότι πρόκειται για ένα από τα 17 σεμινάρια που θα οργανωθούν συνολικά για τους πολίτες, ενώ αμέσως μετά έδωσε τον λόγο στον Διευθυντή του Μαιευτικού – Γυναικολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου Άγγελο Κούτρα για την παρουσίαση του θέματος.

Στοιχεία που σοκάρουν

Στο εισαγωγικό του κομμάτι, ο κ. Κούτρας τόνισε ότι κάθε χρόνο, στην Ελλάδα, εμφανίζονται 2.500 νέα κρούσματα γυναικών που εμφανίζουν κάποιο είδος καρκίνου του μαστού, ενώ αντίστοιχα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ο αριθμός αυτός φτάνει τις 180.000 και στην Μεγάλη Βρετανία τις 30.000.
Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι το 90% των περιπτώσεων εμφάνισης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες δεν τις προκαλεί το παραμικρό πρόβλημα, μεγαλώνει ύπουλα στο εσωτερικό του μαστού και χωρίς κανένα εμφανές σημάδι, ενώ αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου γυναικών ηλικίας 35-54 ετών.
Πολύ μεγάλο είναι, επίσης, και το ποσοστό (38%) των περιπτώσεων εμφάνισης καρκίνου του μαστού που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν είχε ακολουθηθεί η κατάλληλη πρόληψη, κομμάτι πάνω στο οποίο εστιάστηκε ένα πολύ μεγάλο μέρος του σεμιναρίου, καθώς ο κ. Κούτρας εξήγησε πως τα τρία βασικά κλειδιά της πρόληψης είναι η ψηλάφηση, η απεικόνιση και η βιοψία.

Τα τρία κλειδιά της πρόληψης

Αφού υπογράμμισε το γεγονός ότι σήμερα οι Ελληνίδες προτιμούν να κάνουν αποσπασματικά τις εξετάσεις τους χωρίς πρώτα να έχουν εξασφαλίσει μια μόνιμη επαφή με έναν ειδικό γιατρό στο Νοσοκομείο που επισκέπτονται, ο κ. Κούτρας παρουσίασε τον κατάλληλο τρόπο ψηλάφησης των μαστών, διαδικασία που γενικά πρέπει να γίνεται κατά την 14η μέρα του κύκλου της περιόδου των γυναικών (για όσες βρίσκονται ακόμα σε έμμηνη ρύση) ή σε τακτά χρονικά σημεία όταν η γυναίκα βρίσκεται στη φάση της εμμηνόπαυσης.
Αναφορικά με το κομμάτι της απεικόνισης, ο πιο κοινός τρόπος εξέτασης προέρχεται από τη λήψη μιας μαστογραφίας, από την οποία ένας έμπειρος ακτινολόγος μπορεί να διαγνώσει και να μεταφέρει πληροφορίες προς τον ειδικό γιατρό που θα αναλάβει να κάνει την τελική διάγνωση.
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της βιοψίας, αυτή γίνεται όταν υπάρχουν εμφανή σημάδια ή βάσιμες ενδείξεις ύπαρξης κάποιου προβλήματος στο εξωτερικό ή εσωτερικό μέρος του μαστού, κατά την οποία ένα μικρό δείγμα εξετάζεται για να διαπιστωθεί και εργαστηριακά αν υπάρχει κάποια κακοήθεια και σε ποιο σημείο βρίσκεται αυτή.
Στο τελευταίο κομμάτι του ενημερωτικού σεμιναρίου, οι συνεργάτιδες του κ. Κούτρα έδειξαν διεξοδικά τα βήματα που χρειάζεται να κάνει μια γυναίκα όταν εφαρμόζει την ψηλάφηση του μαστού, η οποία σημειωτέον θα πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένη μεθοδολογία έτσι ώστε να αποτρέπονται τυχόν παρερμηνείες και να μην προκύπτουν εσφαλμένα συμπεράσματα.