Το θέμα της αδρανοποίησης του ΚΑΠΗ Άνω Σύρου τα τελευταία χρόνια απασχόλησε έντονα τους Συμβούλους της Δημοτικής Κοινότητας Α. Σύρου, κατά την διάρκεια της τελευταίας συνεδρίαση του Σώματος στην οποία παρουσία δήλωσε και ο Εντεταλμένος για τα ΚΑΠH –  δημοτικός Σύμβουλος –  Μάρκος Ρούσσος, λαμβάνοντας ομόφωνα την απόφαση να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για  την επανεκκίνησή του.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πέτρος Ραουζαίος υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα ιστορικό ΚΑΠΗ , από τα πρώτα που ιδρύθηκαν – επί πρώτης δημαρχίας Γιώργου Πάπιτση – στην Ελλάδα ως ΚΗΦΙ, και χρέος όλων αποτελεί η διασφάλιση της λειτουργίας του, ιδιαίτερα σε ένα οικισμό που ολοένα και λιγοστεύουν οι κάτοικοί του.

Ο κ. Ρούσσος, μετά από μια σύντομη αναφορά στις παρεμβάσεις της νέας Δημοτικής Αρχής στο σύνολο των ΚΑΠΗ του νησιού προκειμένου αυτά να λειτουργήσουν το δυνατόν  καλύτερα, υπογράμμισε ότι  – στο πλαίσιο της ενότητας που υποσχέθηκε προεκλογικά ο νυν δήμαρχος Νίκος Λειβαδάρας – κανένας από τους προηγούμενους   υπευθύνους των δομών αυτών δεν αντικαταστάθηκε.

Αναφορικά με το ΚΑΠΗ του ιστορικού οικισμού της  Άνω Σύρου ξεκαθάρισε  ότι παρά το γεγονός ότι  οι εγκαταστάσεις του  βρίσκονται  σε καλή κατάσταση , η μηδενική σχεδόν προσέλευση ανθρώπων της Τρίτης Ηλικίας τα τελευταία χρόνια, δεδομένου του ότι  τα πολλά σκαλιά της περιοχής λειτουργούν αποτρεπτικά στους ανθρώπους αυτούς να μετακινηθούν έως εκεί, αποτέλεσε τον  σημαντικότερο  παράγοντα ως προς την συνεχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του.

Δημότης δε που παρίστατο στη Συνεδρίαση τόνισε ότι αν σήμερα στεγαζόταν σε κάποιο χώρο  στην περιοχή «Βορνάς»  τουλάχιστον 15 ηλικιωμένοι θα το επισκεπτόταν καθημερινά, σπεύδοντας ωστόσο να προσθέσει ότι με την πάροδο κάποιων ετών που οι άνθρωποι αυτοί θα έχουν φύγει από την ζωή πάλι και πάλι θα βρισκόντουσαν  αντιμέτωποι με  το ίδιο πρόβλημα.

Ο. κ. Ρούσσος υποσχέθηκε κάθε δυνατή στήριξη στην προσπάθεια που καταβάλλεται, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στόχος μας είναι η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων ηλικίας 60 ετών και άνω, που μπορούν να είναι μέλη των ΚΑΠΗ, να συγκεντρώνονται στον χώρο, να συζητάνε, να κάνουν διάφορες εκδηλώσεις και δράσεις, και γενικά να επαναλειτουργήσει με την δυναμική που είχε τότε που ξεκίνησε αυτός ο χώρος να λειτουργεί ως ΚΑΠΗ Άνω Σύρου, πολύ παλιά».

Ζήτησε δε  την βοήθεια των συμβούλων της Κοινότητας ως προς την εξεύρεση 2-3 ατόμων – επειδή όπως τόνισε ο ίδιος δεν γνωρίζει ανθρώπους –   τα οποία  θα  λειτουργήσουν  εθελοντικά τη δομή, με τον Πέτρο Ραουζαίο να τού κάνει γνωστό ότι ήδη κάποια έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να συμβάλλουν στην κατεύθυνση αυτή, και τον κ. Ρούσσο  να ανακοινώνει ότι την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία του ΚΑΠΗ , σε αγαστή συνεργασία μαζί τους, θα έχει o πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας.

Ο κ. Ρούσσος καταλήγοντας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τόσο  τους εθελοντές όσο  και το προσωπικό όλων των ΚΑΠΗ του νησιού για το σπουδαίο έργο που επιτελούν, με τον κ. Ραουζαίο να τον διαβεβαιώνει ότι  ένας ικανοποιητικός αριθμός ανθρώπων της Τρίτης Ηλικίας έχει δηλώσει ήδη  την  πρόθεσή του να στηρίξει την προσπάθεια  για την επαναλειτουργία της ιστορικής δομής της Άνω Σύρου με την παρουσία του.