Έχοντας ήδη μπει σε προεκλογικό κλίμα για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, και ενώ τα επιτελεία των υποψήφιων δημοτικών συνδυασμών καταστρώνουν τα σχέδιά τους με εντατικούς ρυθμούς, η συριανή κοινωνία φαίνεται να μην ακολουθεί την ίδια συλλογιστική, μένοντας σχετικά ήρεμη στα μέχρι τώρα δημοτικά πεπραγμένα.

Εκεί, ωστόσο, που εκδηλώνεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών, δίνοντας την εντύπωση πως το γενικότερο κλίμα δεν φαίνεται ακόμα να έχει ζεσταθεί για τα καλά.

«Ποιος θα βάλει με τον γιατρό»; «Ποιους κατεβάζει η Καζαντζάκη»; «Πότε θα ανακοινώσει ονόματα ο Χαλκιάς και ο Μαραγκός», «Πώς και έμπλεξε ο Χρυσαφίδης με το ΚΚΕ», ήταν μερικές από τις ερωτήσεις που έκαναν από τη μεριά τους οι ερωτηθέντες, περιμένοντας απεγνωσμένα απαντήσεις από τους πιο «μυημένους» στα πολιτικά πράγματα του τόπου.

Σιγά – σιγά ζεσταίνεται το κλίμα

Επιχειρώντας, λοιπόν, να σταχυολογήσουμε μερικά δεδομένα για το πόσο ενημερωμένος είναι ο κόσμος αναφορικά με τις νέες διαδικασίες εκλογής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ρωτήσαμε αρκετό κόσμο που κυκλοφορούσε στην αγορά το περασμένο Σαββατοκύριακο για το αν γνωρίζουν ότι οι ερχόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με κύριο χαρακτηριστικό την απλή αναλογική, τον διαχωρισμό του κεντρικού δημοτικού συμβουλίου από τις κοινότητες, τη δυνατότητα συμμετοχής μιας ομάδας μόνο για να διεκδικήσει μια κοινότητα, τις αλλαγές στις ποσοστώσεις των ψηφοδελτίων για τη συμμετοχή των γυναικών, τις πιθανές συνεργασίες – συνέργιες δημοτικών παρατάξεων κ.ά.

Λέξη – κλειδί …η άγνοια

Φαίνεται, λοιπόν, πως οι χαμηλοί τόνοι που διατηρούνται μέχρι σήμερα έχουν επίσης να κάνουν και με τις θεμελιώδεις αλλαγές που θα επιφέρουν ο «Κλεισθένης I και II» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλαγές που τροποποιούν ριζικά το πολιτικό σκηνικό και που η συντριπτική πλειοψηφία του εκλογικού σώματος φαίνεται να αγνοεί ή τουλάχιστον να μην τις έχει συνειδητοποιήσει μέχρι στιγμής.

Εκτός από σπάνιες περιπτώσεις, όπου συναντούσες κάποιον ενημερωμένο δημότη για τις τροποποιήσεις που επέρχονται, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων είχε σχεδόν πλήρη άγνοια για το τι είναι ο «Κλεισθένης» και πόσο διαφοροποιεί όλα όσα ξέραμε μέχρι τώρα. Κάποιοι μάλιστα νόμιζαν ότι πρόκειται για ονομασία ενός νέου έντονου καιρικού φαινομένου που θα πλήξει τις Κυκλάδες!

«Δίκοπο μαχαίρι» η προοπτική των συνεργασιών

Από την άλλη, οι σχετικά ενήμεροι γνώριζαν πως το καινούργιο εκλογικό σύστημα με το οποίο θα διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές θα είναι η απλή αναλογική, η οποία θα προκαλέσει ντόμινο συνεργασιών σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο πιθανώς να μην μπορεί να ελέγχει απόλυτα η πλειοψηφούσα παράταξη.

Η προοπτική αυτή, δηλαδή ο κάθε δήμαρχος να μην μπορεί να επιβάλλει πολιτικές και τακτικές τέτοιες που να μην προέρχονται τουλάχιστον από έναν μίνιμουμ δημόσιο διάλογο και με άλλες δημοτικές παρατάξεις, είναι από τις θετικότερες αναφορές που ακούστηκαν από κάποιους δημότες.

«Ναι, γνωρίζω ότι με το νέο σύστημα είναι δύσκολο να βγει κάποιος με αυτοδυναμία και ότι χρειάζεται να συνεργαστούν δύο ή παραπάνω δυνάμεις. Ελπίζω να τα βρούνε μεταξύ τους και να μην αποφασίζει μόνο ο ένας», ανέφερε ο κ. Τ. Βουτσίνος.

Ωστόσο, εκ διαμέτρου αντίθετη ήταν η άποψη του κ. Γιώργου Ρούσσου, που εξέφρασε τις αμφιβολίες του για τη λειτουργικότητα του νέου συστήματος: «Πιστεύω ότι σε λίγο καιρό θα βλέπουμε ένα μπάχαλο στο Δήμο. Κανείς δεν θα συνεννοείται με κανέναν και ο εκάστοτε δήμαρχος θα είναι έρμαιο τεχνητών πλειοψηφιών. Δηλαδή, λυκοφιλίες που θα σχηματίζονται αναλόγως με τα θέματα ενδιαφέροντος», έσπευσε να ξεκαθαρίσει ο κ. Ρούσσος.

Σε κάθε περίπτωση, το εκλογικό Σώμα δείχνει ακόμη έξω από τα νερά του για να υποδεχθεί με θέρμη την προοπτική των δημοτικών εκλογών, ωστόσο η περιρρέουσα ατμόσφαιρα θα αλλάζει σταδιακά όσο περισσότερο πλησιάζουμε προς τη διεξαγωγή τους, καθώς τόσο οι παρατάξεις όσο και οι ίδιοι οι υποψήφιοι θα μονοπωλούν την ειδησεογραφία του τόπου.