ΜΕΝΟΥΝ ακόμη δυόμιση μήνες μέχρι την αποχώρηση της παρούσας Δημοτικής Αρχής, μετά την ετυμηγορία της συντριπτικής πλειοψηφίας των Συριανών να βάλουν τέλος σε μια διακυβέρνηση η οποία θα μείνει στην ιστορία του τόπου εξαιτίας συμπεριφορών και πολιτικών πραγματικά πρωτόγνωρες, αφού δεν υπάρχει παρόμοιο προηγούμενο για να συγκριθούν.

ΑΥΤΟ το τέλος, όμως, έχει ένα χρονικό μεσοδιάστημα στο οποίο η σημερινή Αρχή του Γιώργου Μαραγκού θα πρέπει να τακτοποιήσει τις όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν και να παραδώσει τη διαχείριση του Δήμου στην νεοεκλεγμένη χωρίς εκκρεμότητες και ερωτηματικά.

ΝΑ θυμίσουμε πως, όταν ανέλαβε η Δημοτική Αρχή Μαραγκού το 2014 είχε εντέχνως διαδώσει ότι παρέλαβε διαχείριση η οποία θα τύχει ενδελεχούς έρευνας και θα βγει στην επιφάνεια οτιδήποτε είχε σχέση με πράξεις μη σύννομες ή περίεργες που επιδέχονται έρευνα, διατυμπανίζοντας ότι ως Δημοτική Αρχή θα τη διακρίνει η απόλυτη διαφάνεια και η δικαιοσύνη.

ΦΥΣΙΚΑ φρόντισε, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της, να περάσει τέτοιου είδους μηνύματα και να διασπείρει υποψίες για την απελθούσα Δημοτική Αρχή Δεκαβάλλα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι για τα όποια οικονομικά σκάνδαλα πιθανόν ανακύψουν οι υπαίτιοι θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα.

ΣΤΑ πέντε αυτά χρόνια δεν ακούσαμε (δυστυχώς για εκείνη) κανένα οικονομικό σκάνδαλο ούτε πληροφορηθήκαμε ότι κάποιος φάκελος πήρε την άγουσα για το γραφείο του Εισαγγελέα εξαιτίας αποκάλυψης οικονομικού ή άλλου σκανδάλου. Αντίθετα, καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια αφανισμού του ονόματος Δεκαβάλλα, με κυνήγι μαγισσών και άκρατη προβολή του νέου Δημάρχου.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, ξεκίνησε και ο διαχωρισμός των δημοτών, στους μεν και τους δε(ν), με μια απροκάλυπτη εύνοια της Δημοτικής Αρχής στους μεν και μια επίσης προκλητική απαξίωση στους δε(ν), καταστρατηγώντας κάθε έννοια δικαιοσύνης.

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ είδαμε (χωρίς να μας εκπλήσσει) ότι η Δημοτική Αρχή επιδόθηκε σε πάσης φύσεως παροχές και εκτελέσεις μικροέργων, πιστεύοντας ατυχώς ότι υπήρχε δυνατότητα να αναστρέψει την αλγεινή εικόνα που είχε στα μάτια των δημοτών μέχρι εκείνη τη χρονική στιγμή, μιας και απευθυνόταν σε κατοίκους χώρας Λωτοφάγων.

ΑΥΤΕΣ όμως οι τόσο ευχερείς προεκλογικές γαλαντομίες της θα πρέπει να τύχουν και κάποιας σχετικής έρευνας, δηλαδή κατά πόσο εκτελέστηκαν τα όποια μικροέργα στις γειτονιές ή αγοράστηκαν υλικά (πυροσβεστήρες, ας πούμε) μετά από αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου ή Τοπικών Επιτροπών ή έγιναν με την προσφιλή ταχτική των απευθείας αναθέσεων, καθ’ όλα νόμιμες ως συνήθως.

ΘΑ πρέπει να εξετασθεί κατά πόσο το βαλάντιο του Δήμου ήταν τόσο ανθηρό οικονομικά, ώστε να άντεχε στις όποιες απαιτήσεις δημοτών και κατά πόσο τα κόστη των μικροέργων αυτών ή των αγορών, εξοφλήθηκαν και δεν θα τα επωμισθεί η επόμενη Δημοτική Αρχή.

ΠΟΣΟ, δηλαδή, αναληθές ήταν ότι η Δημοτική Αρχή Μαραγκού ανάλαβε έναν Δήμο με υποψίες σκανδάλων, αλλά με πλεόνασμα κάπου δύο εκατομμύρια ευρώ, και πόσο αναληθές είναι επίσης ότι τον εγκαταλείπει χωρίς την παραμικρή σκιά σκανδάλου, αφήνοντας ένα χρέος στο ίδιο ύψος με εκείνο του πλεονάσματος όταν ανέλαβε;

ΣΙΓΟΥΡΑ ένα μεγάλο βάρος ευθύνης, για τη σωστή διαχείριση του Δήμου σε αυτό το μικρό χρονικό μεσοδιάστημα, πέφτει στις πλάτες της σημερινής μείζονος μειοψηφίας και ιδιαίτερα στον επικεφαλής της Ανδρέα Γιαλόγλου.

ΜΗΝ ξεχνάμε ότι από την 1η Σεπτεμβρίου τόσο ο ίδιος ο Ανδρέας Γιαλόγλου όσο και άλλοι σημερινοί δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού του, θα αποτελέσουν βασικά στοιχεία στη νέα Δημοτική Αρχή του Νίκου Λειβαδάρα, οπότε καλό θα είναι να έχουν μια τελευταία εικόνα του τι γίνεται στον Δήμο και τι πρόκειται να παραλάβουν, ώστε να μην βρεθούν προ απροόπτου και ψάχνονται.

ΚΟΝΤΟΛΟΓΙΣ, καλύτερα να ασκήσουν με ιδιαίτερη αυστηρότητα τον απαιτούμενο διαχειριστικό έλεγχο, ως μειοψηφία, μέχρι την τελευταία ημέρα της παρούσας Δημοτικής Αρχής, παρά να ψάχνονται να δούνε τι γίνεται από την πρώτη ημέρα ανάληψης των νέων καθηκόντων τους.