Στο πλαίσιο της παρουσίασης των νέων γραφείων της ΝΟΔΕ Κυκλάδων προς τα τοπικά μέσα, ο πρόεδρός της Χρήστος Καφτηράνης μίλησε στον “Λ” για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές, ευχήθηκε από τις νέες δημοτικές εκλογές να προκύψει ένας καλύτερος δήμαρχος για τη Σύρο και τέλος ξεκαθάρισε τι θα πράξει αναφορικά με τις επίσημες στηρίξεις της ΝΔ στην Περιφέρεια και στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Ποιοι είναι οι κυριότεροι στόχοι που έχετε θέσει για τη θητεία σας;

Έχει περάσει περίπου ένα εξάμηνο από τις εκλογές που έγιναν για τα τοπικά κομματικά όργανα της ΝΔ και οι φίλοι μας μάς ανέδειξαν νικητές και μας έδωσαν τα ηνία για να οργανώσουμε και να μεταδώσουμε σε όλους τους Κυκλαδίτες τις θέσεις της ΝΔ.

Λόγω της πρότερης εμπειρίας μου για δέκα χρόνια στο ίδιο πόστο, οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα στάνταρντ που πετύχαμε εκείνη τη δεκαετία. Είναι ομολογουμένως πάρα πολύ δύσκολο αυτό, ωστόσο η σημερινή παρουσίαση των νέων γραφείων μας θέλει να δείξει ακριβώς αυτό, ότι δηλαδή θέλουμε να οργανωθούμε ακόμα καλύτερα, να ανανεωθούμε, να φέρουμε κοντά μας νέους ανθρώπους απ’ όλα τα κοινωνικά φάσματα, και να κάνουμε ποιο λειτουργικούς τους χώρους μας όπου οι πολίτες θα μπορούν να μας επισκέπτονται για να συνομιλούν μαζί μας, να μας μεταφέρουν τα προβλήματά τους και βεβαίως να συζητάμε για την πολιτική κατάσταση του τόπου. Επιθυμούμε, λοιπόν, μια αμφίδρομη επικοινωνία ούτως ώστε να γνωρίσουν όλοι και τις δικές μας θέσεις κι εμείς τα δικά τους αιτήματα – προβλήματα – αντιλήψεις.

Μέσα στο καλοκαίρι, μπορέσαμε και βρήκαμε αυτό τον χώρο, τον ανακαινίσαμε και τον εξοπλίσαμε με τεχνογνωσία και τεχνολογία που απαιτεί η σύγχρονη κοινωνία και εποχή. Με αυτή την τεχνολογία, λοιπόν, καθίσταται αυτομάτως πραγματικότητα ένας άλλος στόχος που έχουμε θέσει ως ΔΣ, και δεν είναι άλλος από την καθημερινή και απρόσκοπτη επικοινωνία μας, και μεταξύ των στελεχών της ΝΟΔΕ Κυκλάδων, και με τα Κεντρικά του κόμματος, αλλά και με τον κόσμο μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης.

Αυτό δηλαδή που θέλουμε είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη οργάνωση και επικοινωνία με τα στελέχη μας και τον κόσμο δίπλα μας. Θέλουμε να αφουγκραζόμαστε τους πολίτες των Κυκλάδων γιατί αλλιώς δεν έχει νόημα ύπαρξης η οργάνωσή μας.

Με ποια βασικά όπλα προτίθεται η ηγεσία του κόμματος να κατέβει στις επερχόμενες εθνικές εκλογές για να πείσει τους πολίτες των Κυκλάδων να ψηφίσουν υπέρ της ΝΔ;

Κοιτάξτε, όπως θα διαπίστωσε κανείς ακούγοντας τον πρόεδρό μας Κυριάκο Μητσοτάκη στην 83η ΔΕΘ, το γενικό πλαίσιο της πολιτικής για τα νησιά μας είναι ήδη γνωστό. Αν ανατρέξει κανείς στο παρελθόν, θα δει κάποιος πότε ψηφίστηκε ο νόμος της νησιωτικότητας, ποιο ήταν το ποσοστό του ΦΠΑ στα νησιά, ποιες ήταν οι εισφορές, ποιος ήταν ο ΕΝΦΙΑ, ποιο ήταν το επίπεδο των ενδοκυκλαδικών μεταφορών και με πόσα καράβια συνδέονταν στο παρελθόν η πρωτεύουσα των Κυκλάδων σε σχέση με σήμερα. Επειδή, όμως, εμείς οι νησιώτες, – αν θέλετε – μας συνεπαίρνει το καλοκαίρι – έχουμε επιλεκτική αμνησία, καλό είναι να θυμηθούμε και να συγκρίνουμε το χτες και το σήμερα και να αποφασίσουμε με γνώμονα το κοινό συμφέρον του τόπου. Είμαι σίγουρος πως σε αυτή τη σύγκριση θα επιλέξουν τη ΝΔ.

Προτεραιότητα, όμως, της ΝΔ σε αυτό το χρονικό διάστημα είναι η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, η οποία θα δώσει μία νέα ώθηση για μια καλύτερη μέρα και ένα καλύτερο αύριο στον τόπο μας. Αυτό, άλλωστε, τόνισε πολλάκις ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.

Επίσης, παρουσίασε συγκεκριμένα μέτρα και θέσεις που μπορούν να εφαρμοστούν από την επόμενη μέρα των εκλογών και δεν περνάνε στη σφαίρα της συνηθισμένης παροχολογίας.

Σε ποια κατάσταση βρίσκεται η ΝΔ εν όψει των εθνικών εκλογών;

Κοιτάξτε, είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε μπει πλέον σε μια προεκλογική περίοδο. Θέλετε γιατί υπάρχουν τον Μάιο του 2019 οι αυτοδιοικητικές και οι ευρωεκλογές; Θέλετε γιατί υπάρχουν αξεπέραστα προβλήματα που πρέπει να λυθούν;

Πάντως, μετά τη ΔΕΘ, είναι ξεκάθαρο ότι περάσαμε  σε μια προεκλογική περίοδο όπου βρίσκει τη ΝΔ πανέτοιμη να δώσει τη μάχη, με ανεβασμένα τα “μπλε μανίκια”.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι όποτε κι αν γίνουν οι εθνικές εκλογές, η ΝΔ θα τις κερδίσει και μάλιστα θα είμαστε πολύ κοντά και στην αυτοδυναμία, σύμφωνα με πολλές δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Ποια θα είναι η στάση της ΝΔ αναφορικά με τις δημοτικές εκλογές; Θα δοθούν χρίσματα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις; Τι θα γίνει με τον δήμο Σύρο – Ερμούπολης; Θα κατεβάσει κάποιον δικό της υποψήφιο εδώ;

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια συνάντηση που είχε με όλους τους προέδρους της ΝΟΔΕ, μας ξεκαθάρισε και αυτό ισχύει μέχρι σήμερα, ότι από την επίσημη ΝΔ θα δοθεί πολιτική στήριξη μόνον σε συγκεκριμένα πρόσωπα για τις Περιφέρειες (στον Γιώργο Χατζημάρκο για το Νότιο Αιγαίο) και στους μεγάλους δήμους της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα). Σε κανένα άλλο μέρος δεν θα δοθεί επίσημη στήριξη στις δημοτικές εκλογές από τη ΝΔ. Αυτό ισχύει μέχρι τώρα. Αν αλλάξει κάτι, θα υπάρχει η δυνατότητα να το συζητήσουμε τότε.

Σε περίπτωση που χρειαστεί τελικά η ΝΔ να προτείνει δικές της υποψηφιότητες ή να στηρίξει ανοιχτά κάποιες άλλες, είναι έτοιμη η ΝΟΔΕ Κυκλάδων γι αυτό το ενδεχόμενο;

Κοιτάξτε, αυτή είναι δύσκολη ερώτηση καθώς όπως ξέρετε όλοι ζούμε σε μια κοινωνία. Ο καθένας έχει τη δική του άποψη και γνώμη για κάθε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο. Επομένως, θα είναι αρκετά δύσκολο να υπάρχει μια ταύτιση απόψεων μέσα στην ΝΟΔΕ Κυκλάδων ή  ακόμη και μέσα στην Τοπική Οργάνωση της ΝΔ στη Σύρο. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να συμβεί αυτό στις μικρές κοινωνίες, όπως είναι η Σύρος.

Επιμένω σε αυτή την ερώτηση καθώς είναι πλέον γνωστή η πρόθεση, έστω και όχι ακόμη επίσημα, του κ. Βαγγέλη Χαλκιά, να κατέβει ως υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές . Ενός ατόμου που προέρχεται και έχει υπηρετήσει το κόμμα της ΝΔ…

Εμείς, και θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό, θέλουμε τον καλύτερο δήμαρχο. Προσωπική μου άποψη είναι ότι η Σύρος θέλει έναν καλύτερο δήμαρχο. Και για να μην φανεί ότι ο σημερινός δεν είναι καλός, αυτό που λέω είναι ότι “εχθρός του καλού είναι το καλύτερο”. Εγώ θέλω έναν δήμαρχο αντάξιο του πολιτισμού της Σύρου και της Ερμούπολης. Νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα.

Εσείς, σε προσωπικό επίπεδο, θα στηρίζατε την υποψηφιότητα του κ. Χαλκιά μιας που προέρχεται από τα σπλάχνα της ΝΔ;

Να σας πω κάτι. Σαν πρόεδρος της  ΝΟΔΕ Κυκλάδων, μπορώ να σας το ξεκαθαρίσω ότι ακολουθούμε τη γραμμή της κεντρικής διοίκησης και δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε οτιδήποτε άλλο από αυτό που λέει. Ως πρόσωπο, έχω μια προσωπική σχέση με κάποιους συμπολίτες μου που μπορεί να είναι υποψήφιοι επικεφαλής. Μπορεί να είναι ένας ή δύο ή πολλοί.

Ωστόσο, δεν θα βγάλω προς τα έξω μια προσωπική μου άποψη, η οποία μπορεί να επηρεάσει τους ψηφοφόρους της ΝΔ. Υπηρετώ έναν θεσμό, θα είμαι ειλικρινής σε αυτόν και τον εαυτό μου και πάντα θα είμαι σύμφωνος με την κεντρική διοίκηση, ακόμα και αν έχω εγώ μια άλλη προσωπική άποψη ή επιλογή.