Απόλυτα επιτυχημένη ήταν η ομιλία του συγγραφέα, εκπαιδευτικού και πνευματικού τέκνου του γέροντα Πορφυρίου, Κωνσταντίνου Γανωτή στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα «Γιάννης Ρίτσος» του πνευματικού Κέντρου Ερμούπολης, χθες βράδυ.

Ο Κωνσταντίνος Γανωτής είναι γνωστός ανά το πανελλήνιο ως συγγραφέας, εκπαιδευτικός και ομιλητής. Έχει όμως και μια άλλη ιδιότητα η οποία παρουσιάζει τε­ράστιο ενδιαφέρον; Όχι μόνο είχε γνωρίσει προσωπικά, αλ­λά υπήρξε και πνευματικό παιδί ενός Μεγάλου.

Αυτός ο Μεγάλος είναι ο Γέροντας Πορφύριος, ταυ οποί­ου η αγιότητα αναγνωρίστηκε και επίσημα από το Οικου­μενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Ο κος Γανωτής, ως προσκεκλημένος της Ιεράς Μητροπόλεως, μίλησε στο Σχολείο Οικογένειας για τα εκπληκτικά και άκρως βο­ηθητικά πράγματα που έλεγε ο Άγιος Γέροντας Πορφύριος για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών και τις σχέσεις μέ­σα στην Οικογένειας, κάνοντας παράλληλα αναφορά σε σπάνιες προσωπικές εκμυστηρεύσεις του Αγίου καθ’ όλη τη διάρκεια της γνωριμίας τους.

Τόνισε ότι ο άγιος πίστευε στην ελευθερία του ατόμου προτρέποντας τους γονείς να μην προσπαθούν να επιβληθούν με κάθε τρόπο  στα παιδιά τους αλλά να τα αφήνουν ελεύθερα να χαράξουν τον δικό τους δρόμο που θα τα οδηγήσει στην ολοκλήρωση.

Στο ερώτημα αν ο άγιος Πορφύριος είχε κάνει κάποια πρόβλεψη για τα όσα βιώνουμε σήμερα – όπως ο γέροντας Παίσιος –  τόνισε ότι δεν διέθετε το χάρισμα της πρόβλεψης δυσοίωνων γεγονότων, σημειώνοντας ότι έβλεπε πάντα την θετική πλευρά των πραγμάτων, και πίστευε ακράδαντα ότι η πίστη στο Θεό θα σώσει τους ενάρετους.

Να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Γανωτής έσβησε τα κεράκια τούρτας εορτασμού των 60 χρόνων έγγαμου βίου του, ενώ του δόθηκε και αναμνηστικό για την επίσκεψή του στο νησί.

Κλείνοντας να πούμε ότι πολλοί λένε ότι άγιοι άνθρωποι, με τα χαρίσματα και την αγιότητα του Πορφυρίου, περνούν από τον πλανήτη μας κάθε τριακόσια (άλλοι λένε πεντακόσια) χρόνια. Το «τρι­ακόσια ή πεντακόσια χρόνια» φυσικά είναι τρόπος τού λέ­γειν, αλλά εύκολα διαπιστώνει κάποιος για τι άνθρωπο μι­λάμε και για τα εξαιρετικά χαρίσματα του Αγίου Γέροντα, διαβάζοντας τα βιβλία που έχουν γραφεί για την ζωή του και την διδασκαλία του, ή ακούγοντας στο youTube ομιλί­ες, από ανθρώπους που τον έζησαν από κοντά.