Τα παράπονα περιοίκων και επιχειρηματιών πέριξ του μπαρ – καφέ Remezzo, στον Φοίνικα, που βλέπουν έξω από τα σπίτια και τα μαγαζιά τους τα νερά να φτάνουν μέχρι και τα 25 εκατοστά σε ύψος, όταν πνέουν στην περιοχή ισχυροί νότιοι άνεμοι, με αποτέλεσμα τη δύσκολη πρόσβαση στις περιουσίες τους, μετέφερε ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας Νικόλαος Φωτεινιάς, κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.

«Με ενημέρωσαν ότι κάποια μέλη της παράταξής σας, σε ερωτήσεις που δέχτηκαν από κατοίκους του Φοίνικα, είπαν ότι είναι πολύ κοστοβόρος διαδικασία η αντιμετώπιση του χειμέριου κύματος και ότι ίσως το πρόβλημα λυθεί σε βάθος πενταετίας, έτσι ώστε να αποσείσετε τις ευθύνες και τις δεσμεύσεις σας, ως Δημοτική Αρχή, απέναντι στους κατοίκους του χωριού», υπογράμμισε ο κ. Φωτεινιάς, ο οποίος έθεσε επί τάπητος και το μείζον πρόβλημα με τους ιδιωτικούς βόθρους.

Μείζον πρόβλημα με τα βοθρολύματα σε Βάρη – Φοίνικα – Ποσειδωνία

Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι κάποιοι δημότες αναγκάζονται να πληρώνουν έως και 180 ευρώ τον μήνα για ιδιωτικές υπηρεσίες καθαρισμού βόθρων, ενώ ο ίδιος ο Δήμος θα μπορούσε να παρέχει την ίδια υπηρεσία με χαμηλότερο κόστος για τους δημότες και όφελος για τον ίδιο, όπως συμβαίνει σε πάρα πολλούς άλλους δήμους.

Η παρατήρηση του κ. Φωτεινιά έγινε στο πλαίσιο των εξαγγελιών που είχαν γίνει στις αρχές της θητείας από την Δημοτική Αρχή για έργα που υποσχέθηκε να ξεκινήσει και τα οποία βέβαια σήμερα δεν υπάρχουν ούτε σε επίπεδο μελέτης.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Αλέξης Αθανασίου τόνισε ότι το πρόβλημα θα λύνονταν με τη δημιουργία ενός βιολογικού σταθμού στην ευρύτερη περιοχή, προοπτική που σκόνταφτε πάντοτε στις αντιδράσεις των κατοίκων, οι οποίοι μπλόκαραν και κατά το παρελθόν με προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας τις όποιες πρωτοβουλίες είχε πάρει ο τότε δήμος Ποσειδωνίας για τη χωροθέτηση βιολογικού στην Ντελλαγράτσια.

Αναφορικά, δε, με την προοπτική ο Δήμος να συλλέγει τα βοθρολύματα των δημοτών, εξήγησε ότι ενώ η ΔΕΥΑΣ έχει στην κατοχή της βυτίο, ωστόσο δεν υπάρχει μονάδα επεξεργασίας βοθρολυμάτων καθώς ούτε στον βιολογικό της Ερμούπολης επιτρέπεται να γίνεται απευθείας επεξεργασία τέτοιου είδους λυμάτων.

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Αθανασίου, εμφανώς προβληματισμένος για την δεδομένη κατάσταση με τα βοθρολύματα, υπογράμμισε τα εξής: «Εγώ ξέρω 5-6 άτομα που πληρώνουν 180 ευρώ στο βυτίο για τα λύματά τους. Οι υπόλοιποι να μας πούνε πού τα πετάνε τα λύματά τους; Διότι αν θέλουνε να αρχίσει ο Δήμος να ελέγχει και αυτά… Είναι ντροπή αυτό και το λέω μετά λόγου γνώσεως. Εγώ σέβομαι τους 5-6 που πληρώνουν τα 180 ευρώ. Οι υπόλοιποι να μας πουν πού τα πάνε τα λύματα στο παραλιακό μέτωπο Βάρης – Φοίνικα – Ποσειδωνίας. Να μας το πουν τώρα εδώ!», δημιουργώντας πάμπολλα και σημαντικά ερωτήματα.