Η τεχνολογία αλλάζει τα πάντα γύρω μας με ρυθμούς που κάποιες φορές είναι δύσκολο να παρακολουθήσεις. Η αυτοκινητοβιομηχανία δεν θα μπορούσε να μείνει μακριά από αυτές τις εξελίξεις. Εφαρμογές και καινοτόμες λύσεις αλλάζουν τα πάντα γύρω από την ασφάλεια των οχημάτων, αλλά και την οδήγηση γενικότερα.

Αυτοκινούμενα οχήματα

Κάποτε βλέπαμε τα αυτοκίνητα που κινούνται αυτόνομα σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Πλέον κυκλοφορούν στους δρόμους και μάλιστα όλο και περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες παρουσιάζουν μοντέλα που μπορούν να κινούνται μόνα τους, αυξάνοντας ή μειώνοντας ταχύτητα και σταματούν ή στρίβουν όταν εντοπίσουν κάποιο εμπόδιο. Ο οδηγός μπορεί να απολαύσει τη διαδρομή, ξέγνοιαστος και να παρέμβει μόνο όταν το θελήσει ο ίδιος.

Το Smartphone γίνεται μέρος του αυτοκινήτου

Οι εφαρμογές του κινητού σας συνδέονται πλέον αυτόματα με το κεντρικό σύστημα ψυχαγωγίας του οχήματός σας και μπορείτε να βλέπετε όλα τα διαθέσιμα applications σαν επέκταση του ίδιου του κινητού. Εκτός του να ακούτε μουσική που έχετε κατεβάσει, μπορείτε να μεταφέρετε αυτόματα τη λίστα επαφών, τους προορισμούς που θέλετε για το χάρτη πλοήγησης ή ακόμη και να λαμβάνετε στοιχεία για τον προορισμό σας.

Επικοινωνία μεταξύ οχημάτων

Η ασφάλεια των οδηγών και των επιβατών είναι προτεραιότητα για όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Εκμεταλλευόμενες τις τεχνολογικές εξελίξεις, οι αυτοκινητοβιομηχανίες συμπεριέλαβαν στα νέα μοντέλα, διάφορες καινοτομίες που επιτρέπουν στα αυτοκίνητα να επικοινωνούν μεταξύ τους για να αποφεύγονται τα ατυχήματα. Μέσω αυτής της επικοινωνίας, ένα όχημα μπορεί να προειδοποιήσει τον οδηγό για ένα εμπόδιο που βρίσκεται στην πορεία του ή για ένα όχημα που κινείται στο νεκρό του σημείο. 

Διαδραστικός υαλοθώρακας

Οι πληροφορίες που αυτή τη στιγμή προβάλλονται μέσω της κεντρικής κονσόλας ή του ταμπλό, μπορούν πλέον να προβάλλονται στον μπροστινό υαλοθώρακα, με τη χρήση επαυξημένης πραγματικότητας. Πλέον η οδηγική συμπεριφορά του οδηγού ενισχύεται τόσο με χρήσιμες πληροφορίες για τη διαδρομή όσο και με εικόνες από περιμετρικές κάμερες.

Παρακολούθηση οδηγικής συμπεριφοράς

Ένα «έξυπνο» όχημα δεν φροντίζει μόνο για την προστασία του οδηγού του από τρίτους, αλλά αποτρέπει και τον ίδιο τον οδηγό από το να κάνει κάποιο λάθος. Για παράδειγμα, ένα όχημα μπορεί να μην ξεκινάει αν εντοπίσει ότι ο οδηγός έχει καταναλώσει αλκοόλ ή να σταματάει με ασφάλεια αν ο οδηγός χάσει τις αισθήσεις του. Επίσης, μπορεί να θέτει όρια στην ταχύτητα και να βοηθάει αν οι καιρικές συνθήκες εμποδίζουν την ασφαλή οδήγηση.

Για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά οι πιο πάνω τεχνολογίες, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει επαρκής και αξιόπιστη κάλυψη τηλεπικοινωνιακών δικτύων.

Πηγή: philenews