Η παρατεταμένη περίοδος έντονων βροχοπτώσεων του τελευταίου διαστήματος επανέφερε στην επικαιρότητα και μάλιστα με επιτακτικό τρόπο το πρόβλημα των επικίνδυνων κτηρίων στην Ερμούπολη.

Tα ετοιμόρροπα κτίσματα αναφύονται πλέον σαν τα μανιτάρια και μαζί τους οι κόκκινες κορδέλες και τα κάγκελα που τοποθετούνται πέριξ αυτών για την  «ασφάλεια» των διερχομένων.

Έτσι πριν μερικές μέρες στην περιοχή των Πευκακίων και σε παρόδους της οδού Γ’ Σεπτεμβρίου παλαιά οικία κατέρρευσε με πάταγο, πρώτες πρωινές ώρες, με τους περιοίκους να πετάγονται έντρομοι από τα κρεβάτια τους από τον δυνατό θόρυβο. Μεγάλες πέτρες, έφτασαν μέχρι τις πόρτες των απέναντι σπιτιών, αποκλείοντας εντελώς την διέλευση των διερχομένων στους πέριξ δρόμους. Το ευτύχημα είναι ότι η κατάρρευση έγινε ώρα που ο κόσμος βρισκόταν στα σπίτια του, και δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Την επομένη φυσικά συνεργεία μάζεψαν τα συντρίμμια από τους δρόμους και παράλληλα προέβησαν σε κινήσεις αποκατάστασης της ασφαλείας του κτηρίου, όμως  αξίζει να επισημανθεί ότι το προλαμβάνειν  είναι καλύτερο από το θεραπεύειν.

Ομοίως και στην οδό Καραολή και Δημητρίου. Το ετοιμόρροπο, εδώ και πολύ καιρό οίκημα που στέγαζε παλαιότερε τα καθαριστήρια «Γρύσπος» το οποίο βρίσκεται έναντι του αρχαιολογικού μουσείου και του 1ου Δημοτικού Σχολείου, κατέρρευσε καταπλακώνοντας τους κάδους απορριμμάτων και ανακύκλωσης. Κι εκεί από θαύμα δεν υπήρξαν τραυματισμοί καθώς το σημείο βρίσκεται σε κεντρικότατο σημείο της πόλης και η διέλευση κόσμου συνεχής.

Πέραν αυτού σε όλη τη πόλη αποκολλούνται διαρκώς σοβάδες από παλαιά και για χρόνια ασυντήρητα οικήματα και η πρόκληση κάποιου σοβαρού τραυματισμού θα πρέπει να θεωρείται πλέον θέμα χρόνου στην περίπτωση που δεν κινηθούν οι όποιες διαδικασίες και την αποκατάσταση της ασφαλείας τους.

Δημότες με αναρτήσεις τους στα social media επισημαίνουν το πρόβλημα, με ορισμένους εξ αυτών, όπως ο κ.  Γ.Ρ,  να επιρρίπτουν ευθύνες σε όλες ανεξαιρέτως τις δημοτικές αρχές των τελευταίων ετών: «Ευθύνη όλων των Δημοτικών αρχών σε βάθος χρόνου που δεν έδωσαν μια λύση, ένα όραμα ανάπτυξης σε περιόδους που τα φράγκα έπεφταν με τα τσουβάλι, και χωρίς οδικό χάρτη αξιοποιήσεως όλων αυτών των νεοκλασικών κτιρίων και του κοιμητηρίου  Αγ. Γεωργίου από το υπουργείο πολιτισμοί. Δυστυχώς οι λύσεις θα ηρθουν με την κατάρρευση των κτηρίων».

Ορισμένοι μάλιστα,  στην προσπάθειά τους να προτείνουν λύσεις, όπως ο κ. Σ.Τ. αναφέρουν: «Ο Δήμαρχος της ιταλικής πόλης Σαμπούκα στην Ιταλία είχε μια εξαιρετική ιδέα: Πώληση κάθε διατηρητέου προς 1 ευρώ με την υποχρέωση άμεσης επένδυσης 15.000 ευρώ τουλάχιστον. Αυτό έγινε πρόσφατα. Δέχτηκε χιλιάδες προτάσεις μέσα σε λίγες μέρες από όλον τον κόσμο. Θα μου πείτε, θέλουμε Άραβες, Κινέζους, Ρώσους ιδιοκτήτες; προτιμώ Ντίσνεϋλαντ παρά Νεκροταφείο Νεοκλασικών. Πάντως και εγώ υποψιάζομαι σοβαρές παραβλέψεις των τοπικών αρχών».

Το πρόβλημα λοιπόν των πολλών και άκρως επικίνδυνων σε πολλές περιπτώσεις ετοιμόρροπων κτισμάτων της Ερμούπολης προκαλεί πλέον προβληματισμό σε δημότες οι οποίοι ζητούν την ανάληψη  πρωτοβουλιών από τους αρμόδιους φορείς και πρωτίστως από το Δήμο για την διάσωση της κτηριακής πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, με καίριες παρεμβάσεις τους  στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων για την απλοποίηση αφενός των διαδικασιών και αφετέρου τη συντόμευση του χρόνου έκδοσης αποφάσεων.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι αν  δεν γίνει κάτι άμεσα σε λίγο καιρό η Ερμούπολη θα έχει μεταβληθεί  κυριολεκτικά σε Ερημούπολη,  με το μεγαλύτερο μέρος των διατηρητέων κτηρίων της να καταρρέει εν μέσω απαγορεύσεων και έλλειψης χρημάτων.