Με τη φράση «Σήμερα, λοιπόν καλούμαστε να διαχειριστούμε μια κατάσταση χάους»  με μελανά χρώματα σκιαγράφησε την οικονομική κατάσταση του Δήμου ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιάννης Πιταούλης στην ενημέρωσή του στην Οικονομική Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι όχι μόνο υπάρχει ένα τεράστιο διοικητικό έλλειμμα, ένα έλλειμμα διαδικασιών, ένα έλλειμμα συντονισμού υπηρεσιών του όχι μόνο υπάρχει «πλήρες ξεχαρβάλωμα της λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου» αλλά ουσιαστικά το 2017 ο Δήμος κήρυξε στάση πληρωμών.

ΣΫΡΟΣ 1-10-2019 Ενημέρωση για την οικονομική κατάσταση του Δήμου Σύρου Ερμούπολης στην Οικονομική Επιτροπή.ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΙΤΑΟΥΛΗΣ (αντιδήμαρχος Οικονομικών): "Σήμερα, λοιπόν καλούμαστε να διαχειριστούμε μια κατάσταση χάους".

Geplaatst door Logotypos.gr op Dinsdag 1 oktober 2019

Ο αντιδήμαρχος ακόμη  έκανε λόγο για χαοτική κυριολεκτικά κατάσταση –  αποτέλεσμα της κακής διοίκησης που ασκήθηκε καθ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας, κάτι που διαπιστώνεται, όπως τόνισε, και από τα στοιχεία που προώθησε στα μέλη της επιτροπής – την οποία  καλείται να διαχειριστεί η νέα Δημοτική Αρχή

Τόσο ο πρώην δήμαρχος Γιώργος Μαραγκός, όσο και ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών Αλέξης Αθανασίου εμφανίστηκαν έκπληκτοι μετά την ενημέρωση του κ. Πιταούλη με τον δεύτερο να  τονίζει: «Ήρθα με μια διάθεση, ότι τυπικά και εσείς, το δημοσίευμα αυτό που είδε τα φώτα της δημοσιότητας  την προηγούμενη εβδομάδα,  θα το διαψεύσετε. ¨Όμως δεν το διαψεύδετε τελικά.  Πραγματικά, «αιχμές Γιάννη Πιταούλη προς την οικονομική υπηρεσία»  ήταν ο τίτλος  στο πρωτοσέλιδο συγκεκριμένης τοπικής εφημερίδας  (εννούσε το τελευταίο πρωτοσέλιδο του ΛΟΓΟΥ) και τελικά αποδεικνύεται –  από αυτά που λέτε  – ότι υπάρχουν αιχμές. Και δεν υπάρχουν αιχμές μόνο προς το πρόσωπο του Μαραγκού  ή το δικό μου, τελικά υπάρχουν αιχμές ως και προς την λειτουργία της Οικονομικής Υπηρεσίας. Εγώ νομίζω ότι αυτό δεν είναι καλό ξεκίνημα του προϊσταμένου της υπηρεσίας του Δήμου».

Απαντώντας στον κ Αθανασίου   ο αντιδήμαρχος ξεκαθάρισε ότι:  «Όσον αφορά την οικονομική υπηρεσία τυγχάνει της απόλυτης εμπιστοσύνης  της Δημοτικής  Αρχής στην παρούσα φάση, κι αυτό ισχύει από την πρώτη στιγμή . Και νομίζω ότι ανέφερα στην προηγούμενη Οικονομική Επιτροπή  ότι για την  κατάσταση αυτή  δεν κατηγορώ το προσωπικό του Δήμου.  Ήταν αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών, κι ως τέτοια κρίνεται.

Μάλιστα για τη στάση πληρωμών του 2017 υπογράμμισε ότι οι δαπάνες κόβονταν αδιακρίτως και χωρίς καμία προτεραιότητα και εν τέλη χρειάστηκαν τα αυξημένα έσοδα από δυνητικά τέλη και πολεοδομικές παραβάσεις για να καλυφθούν τα δημοσιονομικά κενά, πρακτική που συνεχίστηκε το 2018».

Ο κ . Πιταούλης, κατά την διάρκεια της ενημέρωσής του στο Σώμα, τόνισε ότι η κριτική που ασκήθηκε καθ όλη την διάρκεια της προηγούμενης δημοτικής αρχής αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά με τα στοιχεία που τέθηκαν στη διάθεση των μελών πως είχε βάση και λογική.

«Ένας Δήμος που μας με ευθύνη της προηγούμενης δημοτικής αρχής, μπορεί να είναι αντιληπτό με διάφορους τρόπους στον εξωτερικό παρατηρητή και τους δημότες και να φαίνεται ως αποτέλεσμα προσωπικών επιλογών και στάσεών της. Συνάμα όμως, πρέπει να αντιληφθούμε ότι αυτό επηρεάζει άμεσα την οικονομική υπηρεσία που καλείται να διαχειριστεί όλο αυτή την πραγματικά κακή κατάσταση καθώς είναι η υπηρεσία που αποτελεί την αρχή και το τέλος κάθε Δήμου».

Πλήρες ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του ΛΟΓΟΥ της Πέμπτης 3.9/2019