Ιδιαίτερη κινητικότητα για την επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων καθώς και ζητημάτων καθημερινότητας για τους δημότες της Κοινότητας Άνω Σύρου, επιδεικνύει ο πρόεδρός της Πέτρος Ραουζαίος, ο οποίος βάσει νόμου οσονούπω αναλαμβάνει και τα ηνία του κληροδοτήματος «Δον Ιωάννη Στεφάνου».

Δρομολόγηση ριζικών αλλαγών στο κληροδότημα

«Ακόμη δεν έχω αναλάβει επίσημα γιατί δεν έχει πραγματοποιηθεί η απαιτούμενη συνεδρίαση, πλην όμως πρόεδρος στη βάση του νόμου  αναλαμβάνει ο αντίστοιχος πρόεδρος της Κοινότητας» δηλώνει στο «Λ», κάνοντας γνωστό ότι χρέη αναπληρωτή προέδρου θα αναλάβει ο κ. Αντώνης Ρηγούτσος, γραμματέα η κα Αγνή Φρέρη, και ταμία η κα Άννα Ρούσσου.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, αφού ενημερωθεί  από την  απελθούσα Επιτροπή, την οποία είχε ορίσει ο δήμαρχος Νίκος Λειβαδάρας – η οποία αποτελούταν από τον αντιδήμαρχο Νίκο Φωτεινιά και τους συμβούλους Παναγιώτη Κουταβά και Μάρκο Ρούσσο – θα συναντηθεί  με την διευθύντρια της Δασικής Υπηρεσίας, καθώς  το κτήριο του ταχυδρομείου και της  Υπηρεσίας της Δασικής αποτελούν ιδιοκτησία του κληροδοτήματος,  προκειμένου να δρομολογήσουν την επίλυση του υφιστάμενου προβλήματος με τα σάπια πορτοπαράθυρα: «Θα απευθυνθώ σε χορηγούς εντός και εκτός νησιού για τη γενικότερη ενίσχυση του κληροδοτήματος που επιτελεί ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό ρόλο» τονίζει.

Κάνει δε γνωστό ότι το συγκεκριμένο κληροδότημα, από τη διαθήκη του Δον Ιωάννη Στεφάνου ορίζεται,  ότι συστάθηκε ώστε  να προσφέρει  πρωτίστως στους αναγκεμένους – άπορους κατοίκους του λόφου της Άνω Σύρου και κατά δεύρο λόγο στις  περιοχές  που απάρτιζαν τότε την  κοινότητα της Άνω Σύρου, δηλαδή  το Κίνι και το Πισκοπιό: «Μετέπειτα, με τη συγχώνευση του Δήμου Άνω Σύρου με τις υπόλοιπες κοινότητες επεκτάθηκε και προς Γαλησσά, Πάγο και Χρούσσα» λέει, προαναγγέλλοντας ριζικές εκ μέρους του παρεμβάσεις: «Θα εξεταστεί λοιπόν σε τι οικονομική κατάσταση βρίσκεται το κληροδότημα και τι δυνατότητες έχουμε προκειμένου να παραμείνει σε τόσο μεγάλη εμβέλεια η δράση του ή αν θα πρέπει να περιοριστούμε στην αρχική επιθυμία του διαθέτη που ήταν καθαρά η στήριξη των κατοίκων της Άνω Σύρου και των δημοτών των περιοχών του Πισκοπιού, της Αληθινής και του Κινιού».

Χρονίζοντα τα προβλήματα της Αληθινής

Όσον αφορά τα αιτήματα των κατοίκων της Αληθινής, ο πρόεδρος της Κοινότητας Άνω Σύρου, δεν χρυσώνει το χάπι: «Τα αιτήματα αυτά είχαν ξαναστείλει, τόσο στο Δήμο όσο και στην Κοινότητα, την χρονική  περίοδο 2015-2016, ωστόσο όπως σημειώνουν στο έγγραφό τους οι κάτοικοι της Αληθινής μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιηθεί σχεδόν τίποτα» λέει, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα σε αγαστή συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου δρομολογείται η επίλυση ορισμένων εξ αυτών: «Ήδη σε συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες και τον αντιδήμαρχο Μηνά Αληφραγκή στον οποίο μεταφέραμε τα αιτήματα, προβήκαμε στην ασφαλτόστρωση του κάτω τμήματος του δρόμου της Αληθινής και τη  επόμενη χρονιά στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί ξη δεύτερη φάση της ασφαλτόστρωσης του δρόμου που οδηγεί έως τον Ι.Ν. της Αγίας Παρασκευής. Έχει κτιστεί ήδη το τοιχίο έμπροσθεν του ναού της Αγίας Άννας και έχουμε θέσει σε άμεση προτεραιότητα κάποια από τα λοιπά αιτήματα, όπως η τοποθέτηση κάποιων ενημερωτικών- πληροφοριακών πινακίδων  για το σπήλαιο του Φερεκύδη, για το πηγάδι της Αληθινής, και κάποιες με γενικές πληροφορίες για την Αληθινή, όπως από πού προέρχεται το όνομά της, όπως  κάποιες άλλες εργασίες που θα άπτονται της απομάκρυνσης κάδων από συγκεκριμένα σημεία που έχουν  αιτηθεί επιχειρηματίες της περιοχής. Ήδη στο προηγούμενο συμβούλιο ψηφίσαμε για τη διαγράμμιση με κίτρινο χρώμα σε κάποιες περιοχές του οικισμού  προς διευκόλυνση των οχημάτων, ενώ έχουμε εντάξει στο Τεχνικό μας Πρόγραμμα τόσο το πηγάδι της Αληθινής όσο και το σπήλαιο του Φερεκύδη. Ακόμη προγραμματίζουμε την απομάκρυνση όλων των άχρηστων κεραιών που βρίσκονται τοποθετημένες εντός του οικοπέδου ιδιοκτησίας της μονής της Αγίας Βαρβάρας, καθώς μια συνάντηση με τους κατοίκους της Αληθινής  στο επόμενο ή μεθεπόμενο συμβούλιο προκειμένου να συζητήσουμε επί τόπου τα αιτήματα και τα προβλήματά τους. Γιατί η αλήθεια είναι ότι στον οικισμό της Αληθινής, τα τελευταία χρόνια, δεν είχαν γίνει όσα απαιτούμενα έργα ή παρεμβάσεις μπορούσαν να είχαν πραγματοποιηθεί».

Αγαστή συνεργασία με το Δήμο

Στο ερώτημα κατά πόσο η  συνεργασία του με τους αντιδημάρχους καθαριότητας και Τεχνικών Υπηρεσιών είναι αρμονική, απαντά μονολεκτικά: «Άψογη», σπεύδοντας να προσθέσει: «.Και όχι μόνο με τους συγκεκριμένους αντιδημάρχους. Με όλους τους αντιδημάρχους και προέδρους Νομικών Προσώπων του Δήμου έχω άριστη συνεργασία. Όπως και τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΣ Ανδρέα Γιαλόγλου, με τον οποίο από κοινού αποφασίσαμε το ανοικτό κάλεσμα στους κατοίκους της Απάνω Μεριάς για το περιβόητο θέμα του Γεωπάρκου, το οποίο έλαβε χώρα αμέσως μετά τη συνεδρίαση του περασμένου Δημοτικού Συμβουλίου. Και με τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Γιάννη Βρούτση υπάρχει καλή συνεργασία».

Παρότι ο κ. Ροαυζαίος δεν ανήκει στο δυναμικό της πλειοψηφούσα παράταξης δείχνει να κάνει πράξη το πνεύμα της ενότητας μιλώντας με ιδιαίτερα θερμά λόγια για ανθρώπους που κατέχουν καίριες θέσεις στο Δήμο και συμμερίζονται το πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας που διακατέχει και τον ίδιο: «Οφείλω να αναφέρω ότι ο κ, Μώτος, το προηγούμενο διάστημα – τουλάχιστον επί 25 ημέρες – ασχολήθηκε μόνο με το λόφο της Άνω Σύρου, πραγματοποιώντας κλαδέματα, καθαρισμούς χόρτων από αυλάκια όμβριων υδάτων, και απομακρύνσεις υλικών και μπαζών.

Πρέπει να τονίσω ότι στην Κοινότητα της Άνω Σύρου δεν λειτουργούμε ως μειοψηφία ή πλειοψηφία. Είμαστε όλοι ενωμένοι. Αυτό άλλωστε είχα τονίσει και στο πρώτο κοινοτικό συμβούλιο, ότι μοναδικός μας στόχος και σκοπός  είναι να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε όσα περισσότερα προβλήματα είναι δυνατόν να επιλυθούν στη κοινότητά μας, η οποία δεν πρέπει να λησμονούμε ότι έχει στη ευθύνη της την μεγαλύτερη γεωγραφική έκταση του νησιού».

Ολοκληρώνοντας  απευθύνει έκκληση στους εργολάβους οικοδομών που δραστηριοποιούνται στα όρια της Κοινότητας, καθώς και τους ιδιοκτήτες μεταφορείς μπαζών με γαϊδουράκια και τους λοιπούς πολίτες, να τηρούν με ευλάβεια τον κανονισμό καθαριότητας που έχει εκπονηθεί από την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου και τον ΦΟΔΣΑ, υπογραμμίζοντας ότι για την όποια απόρριψη μπαζών ή εναπόθεση ογκωδών αντικειμένων σε συγκεκριμένα σημεία θα πρέπει να προηγείται τηλεφωνική ενημέρωση του ιδίου ή της Υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου, προς αποφυγή πολλαπλών προβλημάτων.