Με τη δέουσα επισημότητα αλλά  και την παρουσία υψηλών προσκεκλημένων πραγματοποιήθηκε ο φετινός εορτασμός μιας από τις μεγαλύτερες εορτές της Ορθοδοξίας, των Θεοφανίων, με τον κόσμο παρά το δριμύ ψύχος να δηλώνει μαζικά παρουσία στις εκδηλώσεις οι οποίες προβλήθηκαν σε ζωντανή σύνδεση ανά το Πανελλήνιο από τηλεοπτικό συνεργείο της ΕΤ.

Αφετηρία, ως είθισται, ο Μητροπολιτικός Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, όπου πραγματοποιήθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου Β’ και του Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεου Β’, οι οποίοι με την υψηλή παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου  πραγματοποίησαν τον πρώτο αγιασμό των υδάτων εντός του Ναού.

Σύρος Θεοφάνεια – Αρχιερατική θεία λειτουργία στον Μητροπολίτικό ΙΝ Μεταμόρφωσης, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου Β και την παρουσίαση του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου

Geplaatst door Logotypos.gr op Zondag 6 januari 2019

Ακολούθως έλαβε χώρα η λιτάνευση του Τιμίου Σταυρού στους δρόμους της Ερμούπολη.

Σύρος Θεοφάνεια – Λιτάνευση Τιμίου Σταυρού

Geplaatst door Logotypos.gr op Zondag 6 januari 2019

Η πομπή, πλαισιωμένη από άνδρες και γυναίκες του Λιμενικού Σώματος, την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου, το Λύκειο των Ελληνίδων και το Σώμα των Προσκόπων, δια της προγραμματισμένη της πορείας  από τον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως, διασχίζοντας την  πλατεία Θεάτρου και δια μέσω της Ελ. Βενιζέλου στην παραλία, κατέληξε  στην αποβάθρα του λιμανιού της πλατείας Κανάρη (έναντι των εγκαταστάσεων του Λιμενικού Ταμείου Σύρου) όπου μετά από σύντομη Δέηση και την προσφώνηση του μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου Β’ προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, έλαβε χώρα η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο λιμάνι της Ερμούπολης με τα παραπλέοντα σκάφη να αποδίδουν τιμές,

Σύρος Θεοφάνεια – Λιτάνευση Τιμίου Σταυρού

Geplaatst door Logotypos.gr op Zondag 6 januari 2019

Στο σύντομο μήνυμα του μάλιστα ο Σεβασμιότατος αναφέρθηκε στη σημασία της Ημέρας μην παραλείποντας να κάνει αναφορά και  και στο Νεώριο και τις ευχάριστες για αυτό εξελίξεις.

Από την πλευρά του ο κ. Ιερώνυμος, μη κρύβοντας τη χαρά του για την παρουσία του στο νησί, ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά και καλά και στους ναυτικούς να έχουν καλές θάλασσες.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να προασπίσει με κάθε τρόπο τα Εθνικά της συμφέροντα, ενώ όσο αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση  ευχήθηκε να ολοκληρωθεί η ενοποίησή της, ώστε να είναι σε θέση να επιτελέσει  τον ρόλο που της αναλογεί στη διαμόρφωση του διεθνούς γίγνεσθαι.

Σύρος Θεοφάνεια – κατάδυση Τιμίου Σταυρού στο Λιμάνι της Ερμούπολης

Geplaatst door Logotypos.gr op Zondag 6 januari 2019

Παρά το έντονο κρύο αρκετοί τολμηροί κολυμβητές  βοήτηξαν στα παγωμένα νερά  για να πιάσουν τον Σταυρό. «Νικητής» αναδείχθηκε ο Συριανός Λουκουμοπώλης, από την Ανάσταση, Γιάννης Μουλίδης, ο οποίος εκτός από τις ευχές δέχθηκε και ως δώρο έναν χρυσό σταυρό από τον Μητροπολίτη. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με δεξίωση στο Ξενοδοχείο Ερμής.

Από πλευράς επισήμων το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων,  ο υφυπουργός Εξωτερικών (αρμόδιος για θέματα απόδημου Ελληνισμού) Τέρενς Κουίκ, οι βουλευτές Νίκος Συρμαλένιος (ΣΥΡΙΖΑ), Αντώνης Συρίγος (ΣΥΡΙΖΑ) και Γιάννης Βρούτσης (ΝΔ),  οι πολιτευτές ΝΔ Κατερίνα Μονογυιού και Γιώργος Βακόνδιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Λεονταρίτης, ο δήμαρχος Γιώργος Μαραγκός, η ηθοποιός Μίνα Χειμώνα, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών, του Στρατού, του Ναυτικού, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος.   Επίσης μεγάλος αριθμός σπουδαστών της Ναυτικής Ακαδημίας Σύρου και του Σώματος Προσκόπων και Ναυτοπροσκόπων.